Emeğini sevgisiyle toprağa işleyenlerin günü kutlu olsun!
Büyüklerimizin eski zamanlarda söylediği bir söz çiftçiliğin nasıl da meşakkatli bir meslek olduğunu çok iyi özetliyor: “Çiftçinin üç çocuğu olmuş, en akıllısını çiftçi yapmış.” Evet, tarihte bilinen en eski mesleklerden çiftçilik, dünyanın geleceği ve insanlığın devamı için en elzem meslek dallarından biri. Bu itibarlı mesleğin emekçileri 14 Mayıs’ta Dünya Çiftçiler Günü’yle onurlandırılıyor. Ülke çapında gerçekleştirilen etkinliklerin yanı sıra çiftçilerin sorunlarına ve başarılarına dikkat çeken paylaşımlar, hem tarımın hem de çiftçilerin önemini ve değerini gündeme getirmeyi hedefliyor.
Ne zamandır kutlanıyor?
Dünya Çiftçiler Günü’nün kökeni 1946’da Fransa’daki Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu’nun (IFAP) kuruluşuna dayanıyor. Federasyonun kuruluş günü olan 14 Mayıs, Türkiye’de Dünya Çiftçiler Günü olarak kutlanıyor. Federasyon bir süre önce maddi olumsuzluklar yüzünden faaliyetlerine son verse de bu anlamlı gün bir miras gibi hâlâ kutlanıyor. Dünya Çiftçiler Günü’nü farklı tarihlerde kutlayan ülkeler de var. Mesela Amerika’da 12 Ekim’de, Hindistan’da 23 Aralık’ta kutlanıyor.
Mesleklerin baş tacı
İnsanlığın ihtiyaç duyduğu gıda üretimini gerçekleştiren çiftçilerin toplum nezdinde taşıdığı önemin farkına varmak için bir gün yeterli değil tabii ki. Sürdürülebilir geleceğin tarımda saklı olduğunu artık hepimiz net bir şekilde biliyoruz. Geçtiğimiz yıllarda sanayileşmenin ve nüfus artışının yol açtığı olumsuzluklar, tarım ve çiftçilik üzerinde de negatif etkilere sebep oldu. Küresel ısınma, çölleşme, susuzluk, erozyon, hayvan ve bitki türlerinin yok olması, tarım topraklarındaki tahribatlar çiftçilik mesleğini giderek daha büyük bir darboğaza sokuyor. Dünya nüfusunun 2050’de dokuz milyara ulaşacağı öngörüsü ve mevcut gıda üretim-tüketim süreçleri ise kapıda bekleyen tehlikeye işaret ediyor. İşte bu noktada tarımın ve çiftçilik mesleğinin nasıl kritik bir öneme sahip olduğunu bir kez daha anlıyoruz.
Girişimci ruh
Çiftçilik, aslında nüfus için besin kaynağı üretmenin ötesinde çok geniş kapsamlı bir meslektir. Üretim süreçlerindeki riskleri ve fırsatları hesaplamak, bir çiftçi için meslekte başarılı olmak açısından önemlidir. İşte bu yüzden çiftçilerin belli bir ekonomi anlayışına ve buna ek girişimci bir ruha sahip olmaları gerekir. Teknolojinin sağladığı destekle günümüzde faaliyetlerini daha bilinçli bir şekilde yürüten çiftçiler, bir yandan çevre koruma görevini de üstlenerek sürdürülebilir geleceğe katkıda bulunuyorlar.
İnovasyon verimi artırıyor
Türkiye’de ve dünyada ekonomi açısından büyük önem taşıyan tarım sektörünün son yıllarda stratejik değerinin daha iyi anlaşılması gelecek için umut vadediyor. İnovasyon ve yeni teknolojiler, tarım uygulamalarındaki verimliliği artırıyor, son derece güç şartlar altında çalışan çiftçilerin hayatını kolaylaştırıyor. Ekim, bitki koruma ya da hasat gibi tarımın farklı aşamalarında kullanılan son teknolojiler, çiftçilik mesleğini hakkı olduğu konuma taşıyor.
İGSAŞ çiftçilerin yanında
Türkiye’nin öncü gübre üreticisi konumundaki İGSAŞ, ülkemizde çiftçilerin bilinçlenmeleri ve daha başarılı üretim yapmaları için çeşitli faaliyetlerde bulunuyor. Bu kapsamda yürütülen Tarladan Sofraya ve Toprağıma Minnettarım projeleri başarıyla sürdürülüyor. Çalışmalar aracılığıyla, geleneksel yöntemlerle faaliyetlerini sürdüren çiftçilerin daha az girdiyle verimi artırabilmek, daha kaliteli ürün alabilmek ve toprakta sürdürülebilirliği sağlamak amacıyla toprak analizi yaptırmaları konusunda bilinçlendirilmeleri hedefleniyor. Tarlalarından alınan toprak örnekleriyle analiz sürecine dahil olan çiftçiler, sağlıklı ürün yetiştirmek için gerekli uygulamalar hakkında bilgi sahibi olarak verimli tarıma bir adım daha yaklaşıyorlar.
Tarladan Sofraya projesi Sürdürülebilir Kalkınma Derneği’nin hazırladığı Sürdürülebilir Tarım İlkeleri İyi Uygulamalar Rehberi’nde de yer alıyor. Türkiye’nin kalkınma politikalarının belirlenmesine katkı sağlayan Sürdürülebilir Kalkınma Derneği’nin Tarım İlkeleri İyi Uygulamalar Rehberi, İGSAŞ’ın Tarladan Sofraya projesini tarımsal üretimde bilgi ve bilimsel yöntemlerin uygulanması bakımından en önemli projeler arasında gösteriyor.