AKILLI TARIM VE DAHA FAZLASI

Tarımın geleceğinin akıllı tarım uygulamalarında olduğu bugünlerde sıklıkla dile getiriliyor. Peki, akıllı tarım ne anlama geliyor? Akıllı tarım uygulamaları neler? Bu uygulamalar geleneksel tarımda ne tür bir dönüşüme yol açıyor?

Yapay zeka, nesnelerin interneti (IoT), robot kullanımı ve diğer teknolojilerin tarıma entegre edilerek üretimin daha efektif bir şekilde gerçekleştirilmesi anlamına gelen akıllı tarımın en temel amacı, üretilen ürünlerin nitelik ve nicelik yönünden zenginlik kazanmasını mümkün hale getirmek. Geleneksel tarım metotlarına adapte edilen teknolojilere daha yakından baktığımızda bunların veri çözümleme tekniklerinden GPS gibi konum verileri sunan uygulamalara, tarımın ana bileşeni olarak sıralanabilecek unsurlara ait kritik öneme sahip değerleri ölçmeyi sağlayan algılayıcılara ve otonom traktörlere dek uzandığını görüyoruz.

 

Tüm bunlar, geleneksel tarım faaliyetinde mümkün olmayan ölçekte veri toplamayı sağlayarak topraktan alınabilecek verimi en üst düzeye çıkaracak tercihler yapılabilmesini sağlıyor. 7 gün 24 saat sağlanan veri akışıyla toprağın durumuna dair sistematik bilgi elde etmek mümkün oluyor. Geçmişte elde edilemeyen büyük miktardaki bu veri setleri sayesinde kullanılacak gübreden uygulanacak ilaçlara dek pek çok değişkenin miktarı en yüksek miktarda ve kalitede ürün elde edebilecek şekilde saptanabiliyor. Yaşanabilecek problemleri öngörmek ve bunların önüne geçmek için önlem almak da çok daha kolay olduğundan üretim süreci en az kayıpla gerçekleştiriliyor. Akıllı tarımın yaygınlıkla kullanıldığı seralarda da üreticiler yeni teknolojilerin sunduğu tahmin ve ön müdahale avantajlarından yararlanarak bugüne dek çıplak gözlemle sürdürülen, bu nedenle emek ve enerji kaybına yol açan pek çok süreci çok daha efektif bir şekilde tamamlayabiliyorlar.

 

Akıllı tarım uygulamaları bu özellikleriyle tarımın sürdürülebilirliğini sağlamak adına büyük önem arz ediyor. Bu uygulamalar sayesinde, daha önce elde edilmesi mümkün olmayan ölçekte veriye erişilerek önemli miktarda enerji tasarrufu sağlanıyor, toprağın geçirdiği dönüşüm ve gerek duyulan maddeler tespit ediliyor ve gerektiğinden fazla pestisit kullanımı gibi ekolojik dengeye zarar verebilecek adımların önüne geçiliyor. Böylece daha sürdürülebilir bir tarım pratiği mümkün hale geliyor.

 

İGSAŞ’TAN AKILLI TARIM PROJESİ: TOYGAR

Sektördeki yarım asırlık tecrübesiyle faaliyet gösteren İGSAŞ’ın Türkiye’de tarıma yönelik çalışmaları teknolojik yaklaşım ve yenilikçi yöntemlerle devam ediyor. İGSAŞ tarafından hayata geçirilen akıllı tarım projesi kapsamında üretilen tarla robotu-yer aracı İGSAŞ TOYGAR adlı prototip, Türk Patent Enstitüsü tarafından tescillendi. İGSAŞ Ar-Ge Merkezi tarafından hayata geçirilen TOYGAR, pek çok tarımsal faaliyete destek verecek.

 

TARIMA HİZMET EDECEK

AHMET AKBULUT | AR-GE MERKEZİ BİRİM YÖNETİCİSİ

İGSAŞ TOYGAR için Körfez ve Antalya şubelerimizle kurduğumuz ekiple çalışıyoruz. TOYGAR aracılığıyla yapacağımız çalışmaları beraber belirledik ve istişareyle devam ediyoruz. Çiftçiye yönelik faaliyet kapsamında bu prototiple Türk tarımına hizmet etmeyi amaçlıyoruz. Bu prototiplerle yaptığımız faaliyetler sonucunda aldığımız verilere göre araçların gelişmiş versiyonları ve faaliyetlerin alanlarının gelişimi sağlanacak. Prototip için patentin yanı sıra, makale ve yayın çalışması gerçekleştirilmesi de planlanıyor.

 

TOYGAR NELER YAPACAK?

  • Tarımsal fenolojik gözlem (Kamerayla bitki gelişimi izleme ve sulama tespiti, bitki hastalıkları tayini…)
  • Yaprak numunesi alımı
  • Toprak numunesi alımı ve sonuca göre gübre seçimi
  • Zararlı canlı (haşere, fare…) tespiti

İlk etapta önder çiftçi belirleyerek yapılacak bu faaliyetler, yapay zeka yöntemiyle aplikasyona aktarılacaktır.

Paylaş

AKILLI TARIM VE DAHA FAZLASI