Kış gelirken ne ekmeli?
Bugünlerde çiftçiler, tarlalardaki hasadı bitirip kışlık meyve sebzeler için bakım ve hazırlıklara son vermekle meşguller. Hem çiftçiler hem de bahçesinden verim almak isteyenler için bu zaman, toprağa bir şeyler ekme zamanı. Peki, bu mevsime en uygun sebze ve meyveler hangileri? En kısa zamanda sonuç alabilmeniz adına bu yazımızda sizin için bazı tavsiyelere yer verdik.
Lahana
Kış sofralarının popüler sebzesi lahanayla başlayalım… Lahana tohumlarını öncelikle saksıda çimlendirebilir, bitkiler 10 santimi geçtiğinde ise fideleri, yabani otlardan arındırdığınız bahçenize ekebilirsiniz. Dikim için serin ve sakin bir hava tercih edin: Fazla güneş kurumaya, sert rüzgarlı bir hava ise fidelerde sarsılmaya yol açabilir. Fideler arasında 40-70 santim, fide sıraları arasında 60-90 santim olmasına özen gösterin. Aralıklar dar olursa lahanalar daha küçük çıkacaktır. Dikim sırasında fidenin yaklaşık üçte ikisi, toprağın altında kalmalı. Dikimden sonra can suyunu vereceğiniz lahana bitkileriniz büyüyüp geliştikçe sulama işlemini azaltmanızda fayda var. Fazla sulama, lahanayı çok hızlı büyütüp baş kısımlarında yarılmalara sebep olabilir.
Havuç
Kendi sebzelerinizi yetiştirmeye başlamak için havuç, çoğu sebzeye göre hızlı sonuç vermesi açısından epey teşvik edici bir seçenek. Ayrıca bakımı da yetiştirmesi de oldukça kolay. O zaman başlayalım: Fide haline getirdiğiniz ya da doğrudan satın aldığınız havuç fidelerini bahçenize dikmeden önce toprağınızın uygunluğunu araştırın; duruma göre torf ve organik gübrelerle gıda takviyesi sağlayın. Dikimde fideler arası 5-10 santim, sıralar arası 25-35 santim boşluklar bırakın. Dikimden sonra üzerini çok kalın olmayacak şekilde toprakla örtüp sisleme yoluyla sulayın. Fideler büyümeye başlayınca zayıf gelişen ve fazlalık yapan bitkileri söküp seyreltme yapabilirsiniz. Her şey yolunda gittiği takdirde dikimden 50-100 gün kadar sonra ellerinizle diktiğiniz havuçları sofranızda görmeniz mümkün.
Biber
Bir saksıda çimlendirebileceğiniz biber tohumları fide olup biraz büyüdüğünde bahçenize dikmek için kolları sıvayın. Fideler arası 30-40 santim, sıralar arası 45-74 santim boşluk bırakarak dikeceğiniz biberler için yine serin ve rüzgarsız bir hava uygun olacaktır. Gün ışığından memnun kalan biberleri ürün verene kadar düzenli olarak sulayabilirsiniz. Biberleri toplamaya başladıktan sonra ise sulama miktarını azaltmanız iyi olur. Sulamanın püf noktası, yaprağa ve gövdeye su değdirmemektir. Arada bir toprağı çapalayıp havalandırmanız, biberleri yabani otlardan korumanızı da sağlar. Biberleri topladıkça yeni biberler için yer açmış olacaksınız.
Elma
İster dikim öncesinde evde çimlendirip fide haline getirin, ister hazır bir fidan alın: Bahçenizde bir elma ağacı yetiştirmek istiyorsanız hazırlığa başlayın. Toprağınızın güçlü ve yetkin olması, elma ağacından verim alabilmeniz için oldukça önemli. Yapmanız gereken ilk şey, toprağın üst yüzeyinden itibaren bir metrelik çukur açmak. Ardından çukurun kökle temas edeceği kısma, kök gelişimini destekleyecek gübre ve kompost karışımları eklemelisiniz. Ve artık fidanı dikmeye hazırsınız. Toprak derinliği bir metre olmasa bile kök ve gövde arasındaki on santimlik kısmın toprakla mutlaka kapanmış olması şart. Diktiğiniz fidanın güçlü kalması ve savrulmaması için yanına çakacağınız ve iple bağlayacağınız bir herekle destek sağlamayı unutmayın. Dikimin ardından can suyunu da verdikten sonra elma fidanınızı iyi bir bakımla büyümeye bırakın.
Antep fıstığı
Antep fıstığını önce saksıda filizlendirmek, ardından bahçenize dikebilmek için ilk olarak doğal ve taze hasat edilmiş antep fıstığı bulmalısınız. Hasat edilen antep fıstıklarının 20 saat içinde işlenmesi gerektiği için tohumları yerinde aramanız daha doğru olacaktır. On adet tohum seçin: Unutmayın, her şey yolunda gitse bile bu tohumlardan sadece yarısı ve hatta belki daha da azı filizlenecek. Kabukları dikkatlice kırıp içindeki tohumları çıkardıktan sonra ıslak bir havluya yerleştirip plastik poşete koyun ve bunu oda sıcaklığında, güneş alan pencere önünde bekletin. Haftada bir kontrol edip gerekirse az su ekleyin. Bir ay içinde filizlenen tohumları, nehir kumu ve kompost içeren özel toprak karışımıyla dolduracağınız saksıya üç santim derinlikte dikerek yerleştirin. Fideler 15 santime yükseldiğinde daha büyük bir saksıya veya yanına ekleyeceğiniz bir destek çubuğuyla bahçenize de dikebilirsiniz.
İGSAŞ’TAN ÖZEL ÇÖZÜMLER
Kendi ürünlerinizi yetiştirmek hususunda bilmeniz gereken en önemli püf noktası, ekimde kullanacağınız toprak için analiz yaptırmak. Analizin sonucunda elde edeceğiniz reçete, sizin için en uygun gübreleme yöntemini belirleyecektir. İGSAŞ’ta, bahçenize ya da geniş arazinize ekeceğiniz meyve ve sebzeler için farklı gübreleme yöntemlerine uygun gübre çeşitleri mevcut. Serpme şeklinde gübreleme, banda (şeritsel) gübreleme, üstten ve sıra yanlarına gübreleme, yapraklara püskürtme ve sulama suları ile gübreleme (fertigasyon); toprak analizinin ardından tercih edeceğiniz yöntemler arasında. Sonrasında ise gübrelemeye uygun, doğru zamanlamayla dengeli gübreyi temin etmek, yetiştireceğiniz ürünlerden en iyi verimi almanızı sağlayacak. İGSAŞ’ın gübreleme konusunda sunduğu çözümler arasında; iyi yanmış ahır gübresi, toz kükürt, leonardit, üre, Combi mikro besin çözeltisi, potasyum sülfat, magnezyum sülfat, hümik asit, demir sülfat, çinko sülfat, boramin, nitrik asit gibi gübre çeşitleri yer alıyor. Gübre çeşitleri ve kullanım miktarları, hem ürüne hem de ürünü ekeceğiniz alanın büyüklüğe göre değişiyor.