DAHA ÇEVİK, DAHA SÜRDÜRÜLEBİLİR, DAHA OPTİMİZE

Vizyonunu sektörün beklentileri ve paydaşlarının ihtiyaçları üzerine temellendiren Yıldızlar Yatırım Holding, bu sayede çeviklik kazanıyor; tüm iş süreçlerinin hem daha sürdürülebilir hem de daha optimize şekilde yürütülmesini sağlıyor.

Hızlı gelişen teknolojinin beraberinde getirdiği olanaklar aynı zamanda toplumsal ihtiyaçların değişmesi anlamına geliyor. Özellikle web 2.0, mobil, genişbant internet, bulut bilişim, dijital medya, büyük veri, yapay zeka, artırılmış gerçeklik, nesnelerin interneti, üç boyutlu yazıcı gibi dijitalleşme adımları çoktan hayatımıza girdi. Daha etkin ve verimli hizmet sunmak isteyen şirketler de bu değişim trendini iş süreçlerine entegre ederek dijital dönüşümü gerçekleştirmeye başladılar. Özellikle pandemi döneminde dijitalleşen iş süreçlerinin bir gereklilik haline geldiğini yakından takip ettik. 

 

Yıldızlar Yatırım Holding, çatısı altında faaliyet gösteren tüm şirketleri ve çalışanlarıyla beraber dijital dönüşüm trendine pandeminin çok öncesinde adapte olan şirketler arasında yer alıyor. Dijitalleşme vizyonunu sektörün beklentileri ve paydaşlarının ihtiyaçları üzerine temellendiren şirket bu sayede tüm iş süreçlerine çeviklik katmanın yanı sıra, tüm süreçlerin hem daha sürdürülebilir hem de daha optimize şekilde yürütülmesini sağlıyor. 

 

SÜREÇ NASIL İŞLİYOR? 

Bilgi Teknolojileri (BT) Müdürlüğü, Yıldızlar Yatırım Holding çatısı altındaki tüm şirketler ve tüm departmanlarla iş birliği yaparak çeşitli dijital dönüşüm projelerini devreye alıyor. Birim, Sistem ve Yazılım Geliştirme ile ERP (Kurumsal Kaynak Planlaması) ve İş Zekası olmak üzere iş süreçlerini iki ana koldan sürdürüyor. Sistem ve Yazılım Geliştirme tarafı holdingin Data Center’ı için bakım hizmetleri vermenin yanında ihtiyaç duyulduğunda yazılım geliştiriyorlar ve mevcutta geliştirilen yazılımlara destek sağlıyorlar. ERP ve İş Zekası tarafı ise SAP yazılımının bakım ve desteğiyle ilgilenmekle birlikte raporlama hizmeti veriyor. Her iki kol da çalışmalarını birbirineentegre şekilde sürdürüyor. Ayrıca dijital dönüşüm kapsamında yapılan altyapı ve iş birimlerinin dönüşümü çalışmaları mevcut. Tüm bunlar, değerli uzmanları ve proje yönetebilecek yetkinlikteki uzman yardımcılarını kapsayan 35 kişilik ekip tarafından gerçekleştiriliyor. ISO 27001 Bilgi Güvenliği ve Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikalarına sahip olan Yıldızlar Yatırım Holding’de bu kapsamda yapılan kontrollerle Bilgi Teknolojileri Müdürlüğü’nün iş yapışı da denetlenmiş oluyor. Tüm denetimleri sorunsuz olarak tamamlamak için 17 danışmanlık şirketiyle iş birliği yapılıyor. 

 

PROJELER 

Veri Merkezi: Yıldızlar Yatırım Holding’de 2008 yılında devreye alınan Data Center, İGSAŞ’ın, Yıldız Entegre’nin, Romanya’daki tesislerin sunucularını tek noktada topluyor. 

 

IP geçişi: Yıldızlar Yatırım Holding’de ve bünyesinde faaliyet gösteren tüm şirketlerde IP geçişi 2012’de tamamlandı. Bu altyapı teknolojisi değişimiyle iş yapış şekillerinin kolaylaştırılması sağlandı. 

 

Tedarikçi iletişiminde dijitalleşme: Uçtan uca satın alma portali Ariba, SAP’ın bir yazılımı. Bu projeyle tedarikçi iletişiminin tamamen online platforma taşınması hedefleniyor. Şirketi çağın ötesine taşıyan bu projeyle elde edilecek kazanımlardan en önemlileri otomatik sözleşme, tedarikçi performans yönetimi ve harcama analizleri. 

 

Otomasyon çalışmaları: Kurala bağlı işlerin yazılım robotuyla sürdürülmesi anlamına gelen Robotic Process Automation (RPA) teknolojisiyle iş süreçlerinin otomasyona bağlanması planlanıyor. Bu sayede muhasebe, insan kaynakları ya da satış gibi birimlerin rutin işleri otomasyonla ilerleyecek ve iş yükü azaltılacak. 

 

Yapay zeka çalışmaları: Kestirimci bakım ya da öngörü bakımı denilen, bir cihaz arızalanmadan ne zaman sorunyaşayabileceğini öngören sistemler projelendiriliyor, demoları yapılıp yol haritaları çiziliyor. Bu çalışmalar Üretim, Bakım ve Planlama ekipleriyle beraber planlanıyor.

 

BT revizyonları: Dijital dönüşüm süreçleriyle ilgilenirken iş yapış şekillerini de revize eden Bilgi Teknolojileri Müdürlüğü, devreye aldığı IBM Control Desk yazılımı aracılığıyla mevcut süreçlerini daha planlı olacak şekilde, ITIL üzerinden yönetmeyi planlıyor. 

 

Depo yönetim sistemi: Müşterilere hep doğru ürünü doğru zamanda teslim edebilmek için yapılan OEE projesiyle, makinenin verimliliğini ölçmek de mümkün olacak. Halihazırda Yıldız Entegre Kartepe Tesisi’nde kurulan sistemin verimli olması halinde tüm tesislerde ve şirketlerde yaygınlaştırılması planlanıyor. 

 

Altyapı değişikliği: Mevcutta kullanılan sunucu parkuru “hard converge” denilen yenilikçi bir mimariye taşındı. Böylelikle çok sunucunun aynı anda tek sunucu gibi çalışması ve iş sürekliliği sağlandı.

Veri güvenliği: Database Protection projesi kapsamında veri kaybını önleyici çalışmalar yapılıyor. Bu sayede veri güvenliği de sağlanmış oluyor.

 

Uzaktan koordinasyon: Yıldızlar Yatırım Holding’in Romanya’daki yeni yatırımı Yıldız Chem’in sistem altyapısı için pandemi döneminde uzaktan koordinasyonla çalışıldı.

 

E-uygulamalar: Elektronik uygulamalara da çok önem veren bir şirket olan Yıldızlar Yatırım Holding fatura, defter, irsaliye gibi süreçlerini de elektronik olarak sürdürüyor. Bu sayede bir yandan sürdürülebilirliği destekleyecek şekilde kağıt tasarrufu sağlanıyor diğer yandan iş standardize ediliyor ve iş yükü azaltılıyor.

 

HEDEFLER

Önümüzdeki süreçte Bilgi Teknoloji Müdürlüğü’nün çalışmalarının yapay zeka üzerinde yoğunlaşması planlanıyor. Müşteri tarafında bir sanal asistan yaratılmasına odaklanılıyor. Üretim tarafında toplanan verilerle ürün kalitesini ve üretimi daha da geliştirecek alanların belirlenip sürecin yapay zekayla geliştirilmesi üzerinde duruluyor. Elbette ki bu projeler için atılacak adımlar, halihazırdaki tüm projelerden alınan başarılı sonuçlarla oldukça ilişkili.

Yenilikçi vizyonla geleceğe dönük projeler yapmak

Dijital dönüşüm aslında tüm şirketler için bir gereklilik. Önümüzdeki süreçte bu dönüşüme ayak uyduramayanlar zaten silinecek. Diğer yandan dijitalleşmeyen şirketlerin kurumsal hafızalarını koruyamadıklarını görüyoruz. Halihazırda bu kapsamda yaptığımız tüm çalışmalar iş yapış biçimlerini olumlu anlamda değiştiriyor ve iş yükünü azaltıyor. Yıldızlar Yatırım Holding’in yenilikçi vizyonuyla yaptığımız geleceğe dönük projelerle yapay zekayı da süreçlerimize daha çok dahil edeceğiz. Üretim teknolojilerinde faaliyet gösterdiğimiz sektörlerde tamamen yapay zekaya geçişi konuşmak için ise henüz çok erken. Ancak teknolojinin bu konuda da hızla gelişeceğini düşünüyorum.

 

Giderek yaygınlaşan mobiliteye ayak uydurmak

Müşteri temaslarımızda eskiden masaların üstünde hesap makinelerini, monitörleri olan bilgisayarları, yakın zamanda da laptopları görürdük. Şimdi ise tablet ve cep telefonlarını görüyoruz. Bu, mobilitenin ne kadar yaygınlaştığının göstergesi. Mobil cihazlar insanları özgürleştirmeye başladı. Artık işlerimizi halletmek için bir yerde saatlerce kapalı kalmamıza gerek yok. Genel olarak talepler de, “Bunu daha hızlı ve güvenli nasıl yapabilirim?” sorusu üzerinde yoğunlaşıyor. Dolayısıyla kendimizi altyapısal olarak sürekli yenilemek ve siber saldırılara karşı hazırlıklı olmak zorundayız. Yıldızlar Yatırım Holding’de her iki başlıkta da dijital dönüşüm çalışmalarımız durmaksızın devam ediyor.

 

Çağa ayak uydurup değişimi sürdürülebilir kılmak

Dünya artık çok hızlı değişiyor. En önemlisi nesil değişiyor. Z kuşağı hayata çok farklı bakıyor. Dijitalleşmiş bir nesille iletişim kurmak için kendimizi sürekli güncellememiz gerekiyor. Alışkanlıklar bile o kadar değişiyor ki pandemi döneminde, hiç online alışveriş yapmamış büyüklerimizin market alışverişini internetten yaptıklarını gördük. Tabii iş yapış biçimleri de değişiyor, bu değişime ayak uydurmanın adı dijitalleşme. Eğer var olmak istiyorsak dijitalleşmeye önem vermek, değişimi sürdürülebilir kılmak gerekiyor.

 

 

YILDIZ ENTEGRE’DEN ‘ÇEK, SEÇ, UYGULA!

Yıldız Entegre, son yıllarda farklı sektörlerde hayatımıza giren artırılmış gerçekliği şimdi de parkeye taşıdı. Türkiye’de ilk kez Yıldız Entegre tarafından sektöre kazandırılan ve Yıldız Entegre uygulaması içinde çalışan bir artırılmış gerçeklik uygulaması olan “Çek, Seç, Uygula!” ile kullanıcılar, parke seçimlerinde teknolojiden faydalanıyor; hangi parkenin hangi odada nasıl duracağını dijital ortamda görebiliyor.

 

Çek, Seç, Uygula’nın çalışma sistemi oldukça basit. Hem ev hem de ofis tasarımlarında kullanılabilecek uygulama kapsamında kullanıcılar, parke değişimi düşündükleri mekanların fotoğraflarını çekip mobil aplikasyon ya da internet sitesindeki “Çek, Seç, Uygula!” bölümüne yüklüyor. Sisteme yüklenen fotoğraflar üzerinden, kullanıcılar VarioClic ve TerraClick ürün grubundaki model ve renk seçeneğinde parkeleri odalarının zemininde görebiliyor, model ya da renk tercihlerini zevklerine ve odanın uyumuna göre yapabiliyorlar.

 

Konuyla ilgili değerlendirme yapan Yıldız Entegre Pazarlama ve Kurumsal İletişim Müdürü Ercan Şahin, şirket olarak son dönemde dijital dönüşüm süreçlerine çok büyük yatırım yaptıklarının altını çizerken, “Bugün tüm sektörlerde fark yaratmanın yolu, dijital dönüşümü iş süreçlerine entegre etmekten, teknolojiyi sahiplenmekten geçiyor. Yıldız Entegre olarak inovasyonu temel alan yaklaşımımızla bir yandan üretim süreçlerimizi geliştirirken bir yandan da pazarlama alanında müşteri deneyimini güçlendirecek adımlar atıyoruz.” dedi. Yıldız Entegre geçtiğimiz dönemde dijital katalog yönetim sistemini tüm ürün gruplarında devreye almanın yanı sıra, 3D Kartela ve Sanal Showroom gibi sektörde öncü çok sayıda uygulamayı hayata geçirdi.

 

YILDIZ DEMİR ÇELİK MÜŞTERİ PORTALİ: STARGATE

Yıldız Demir Çelik tarafında çalışmaları iki yıl önce başlayan müşteri portali Stargate için pandemiyle birlikte süreç hızlandırıldı. yildizdemircelik.com.tr adresi üzerinden ulaşılabilen Stargate, müşterilerin tek ekran üzerinden pek çok işlemi telefonla ya da e-postayla iletişime geçmeden çözebilmelerini mümkün kılıyor. Stargate’ten müşteriler stok durumunu kontrol edebiliyor, sipariş takibi yapabiliyor, satın alınan ürünlerin sertifikaları incelenebiliyor. Stargate’in önümüzdeki süreçte sektörde ilklere imza atmasını sağlayacak uygulamalarla zenginleştirilmesi hedefleniyor. Bu kapsamda akıllı bilgilendirme sistemleri üzerinde çalışmalar devam ediyor. Diğer yandan Yıldız Demir Çelik’in ürünlerinin üç boyutlu ortama taşınması projesi de çalışılan konular arasında yer alıyor.

 

Dijital dönüşüm ödülü

Çelik sektöründe dijital dönüşümün öncüsü olma misyonuyla hareket eden Yıldız Demir Çelik, IDC Türkiye CIO Summıt 2020’de IBM TM1-Finansal Dönüşüm Bütçe ve İş Planlaması projesiyle IDC Özel Ödülü’ne layık görüldü. Gelecek öngörüleri doğrultusunda planlama yapmayı sağlayan projeyle şirketin çeviklik ve karar alma yeteneği daha da gelişti, mevcut kaynakların daha doğru kanallarda kullanılması sağlandı, karar alma aşamaları desteklendi. Ödülü Yıldız Demir Çelik adına Yıldızlar Yatırım Holding Bilgi Teknolojileri Müdürü Yalçın Öztürk 17 Eylül’de dijital olarak yapılan ödül töreninde aldı.

 

İGSAŞ’ta S/4HANA dönüşümü

Yıldızlar Yatırım Holding’in tüm şirketlerinde ERP süreçlerinin mevcutta kullanılan SAP sistemlerinin yeni versiyonu S/4HANA’ya taşınması planlanıyor. Bir altyapı değişimine işaret eden bu karar kapsamında öncelikle İGSAŞ için harekete geçildi. 2021-2022 arasında yenilenecek yeni altyapıyla İGSAŞ’ta arayüzler de dönüşüme uğrayacak. S/4HANA aynı zamanda iş süreçlerini revize etme fırsatı olarak görülüyor. Dolayısıyla halihazırda İGSAŞ için süreçleri, yazılımları optimize etme ve doğru dijital dönüşüm yapma olanağı da mevcut.

 

SAP S/4HANA, akıllı ve entegre bir ERP sistemidir. Bu sistem sayesinde sektöre özgü gereklilikler en iyi uygulamalarla yerine getirilebiliyor, pazar geliştikçe yeni iş modellerine zemin oluşturulabiliyor. Yapay zeka ve robotik süreç otomasyonuyla desteklenen akıllı otomasyon sayesinde iş süreçlerinde büyük bir dönüşüm sağlanabiliyor. Etkileşimli arayüz ve dijital asistanlarla kısa süre içinde daha iyi kararlar alınabiliyor.

 

Paylaş

DAHA ÇEVİK, DAHA SÜRDÜRÜLEBİLİR, DAHA OPTİMİZE