Türkiye’nin geleceği Yıldız Demir Çelik’le parlayacak

Yıldızlar Yatırım Holding’in Haziran 2016’da yatırım için düğmeye bastığı Kocaeli Ali Kahya Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Yıldız Demir Çelik’in 2023’e kadar toplam üç fazda devreye alınması hedefleniyor.

Gücünü demir çelik sektörüne aktarmayı planlayan Yıldızlar Yatırım Holding, Haziran 2016’da çalışmaları için düğmeye bastığı en önemli yatırımlarından Yıldız Demir Çelik’le Türkiye’nin geleceğini parlatmaya hazırlanıyor. Yıldızlar Yatırım Holding’in en genç üyesi olan Yıldız Demir Çelik, Türkiye’nin demir çelik ihtiyacını karşılamak ve sektörde dinamik bir oyuncu olmak için ilk adımlarını atmaya başladı. Kocaeli’nde Ali Kahya Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan yatırım, çevre ve insan sağlığına duyarlı olmasının yanı sıra son teknoloji imkanlarla donatılıyor. Tesisin ilk fazının 2018’in ilk çeyreğinde, ikinci fazının 2019’un üçüncü çeyreğinde devreye alınması planlanıyor. Bu yatırımla hedeflenen, üretimin yaklaşık yüzde 30’unu ihraç etmek, geri kalanını da iç pazara sunmak. 300 dönüm arazi üzerinde 150.000 metrekarelik kapalı alanıyla yaklaşık 800 çalışana istihdam sağlayacak Yıldız Demir Çelik’in toplam üç fazıyla 2023’e kadar faaliyete geçirilmesi hedefleniyor. Tüm fazlar tamamlandığında Yıldız Demir Çelik’e yapılacak toplam yatırımın 310 milyon avroya ulaşacağı öngörülüyor.

 

Bölümler

Yıldız Demir Çelik adıyla kurulan yatırımın tüm süreçleri kapsayan entegre bir yapı olarak cevherden üretim yapan bir demir çelik tesisi haline gelmesi hedefleniyor. Üretim süreci, sıcak haddelenmiş olarak satın alınan sacın asitlenmesiyle başlıyor. Soğuk haddelemeden geçirilmesinin ardından tavlama ve temperleme işlemleri, galvaniz kaplı ve boyalı ürünler elde edilerek sonuçlanıyor. İşleme süreci tek çatı altında bulunduğundan ve bobin transferi minimum olduğundan ürün, Yıldız Demir Çelik’e geldikten sonra hiç dışarı çıkmadan işleniyor ve stoklanarak müşteriye gönderiliyor.

Bu da daha az maliyet anlamına geliyor. Türkiye’nin tek çatı altında yapılmış en büyük demir çelik fabrikası olan tesis dünyada ise ilk üçte yer alıyor. Haziran 2017’de montajına başlanan tesis, beş bölümden oluşuyor. Makine montaj aşamasında olan birinci bölgede temper, temizleme, yığın tavlama işlemleri yapılıyor. İkinci bölgedeki asit ve galvaniz hattı, dört holden oluşuyor, hem makine montajı hem de inşaat süreci devam ediyor. Önümüzdeki süreçte devreye alınacak fazlarla birlikte bu bölümde taşlama tezgahları ve bakım atölyeleri de yer alacak. Çelik servis merkezleri olarak adlandırabileceğimiz üçüncü bölüm, ürünün işlenmek üzere rulo haline getirildiği yerdir. Makine montajına devam edilen ve üç fırınıyla Türkiye’de tek olan boya hattında ise müşterilerin talebine göre, ürünün boyanması işlemi gerçekleştirilecek. Stok sahası olarak adlandırılan son bölüm ise boyadan çıkan mamulün stoklanacağı ya da sevk edileceği kısım.

 

Ek tesisler

Tesisin içinde birçok kalite noktası bulunuyor. Böylece ürün, gördüğü her işlemin ardından kontrole tabi tutulabiliyor. Firmaların taleplerini karşılamak konusunda en iyi sonuçların alınabilmesi için çeşitli testlerin yapılacağı laboratuvarlar da tesiste bulunuyor. Yıldız Demir Çelik’te bu bölümlerin yanı sıra ek binalar da var: Hidrojen tesisi, azot tesisi, su tesisi, soğutma kuleleri, elektrik odaları bunlardan bazıları. Bir yapbozun parçaları olarak nitelendirebileceğimiz bu bölümler, tesis faaliyete geçtiğinde durmaksızın çalışmaya başlayacak.

 

Üretim hacmi

Beyaz eşya üreticisi olma konusunda dünyanın önde gelen güçlerinden biri olan Türkiye’de 300.000 ton/ yıl soğuk sac, 350.000 ton/yıl galvaniz ve 150.000 ton/yıl boyalı sac ithal ediliyor. Sektörün ihtiyacı olan kaliteli sacın yurt dışından temini için yaklaşık 300 milyon dolarlık ithalat yapılıyor. Tüm fazlar devreye alındığında üç galvaniz hattının toplam kapasitesi, 1,1 milyon ton; soğuk sac, 300 bin ton; sıcak sac, 100 bin ton civarında olmak üzere Yıldız Demir Çelik’in yıllık üretim hacminin 1,5 milyon ton olacağı tahmin ediliyor. Yıldız Demir Çelik’te ağırlıklı olarak beyaz eşya, otomotiv, radyatör, panel endüstrisine hizmet verilecek ve bu sektörlerde kullanılan galvaniz ile boyalı ürünler üretilecek. Tesisin çelik servis merkezinde daha katma değerli, ebatlanmış, son kullanıcıya hitap edecek ürünler üretmek de mümkün olacak. Tesislerde kurulacak boyama hattıyla beyaz eşya sektörünün ihtiyacı olan fakat Türkiye’de üretilmeyen teknolojilerin üretilmesi de hedefleniyor.

İş sağlığı ve güvenliği

İlk günden itibaren iş sağlığı ve güvenliği konusundaki süreçlerin takip edildiği Yıldız Demir Çelik’te Temmuz 2016’da olaylara anında müdahale etmek için bir doktor ve bir hemşirenin bulunduğu ilk yardım noktası oluşturuldu ve bugüne sıfır kazayla gelindi. Tesisin yapım ve montaj aşamaları devam ederken yüklenici firma tarafından iş güvenliği uzmanları ve teknisyenlerce çalışanların bu konudaki davranışları gözlemlenerek iş ortamlarına çeşitli müdahaleler yapılıyor. Süreç boyunca şantiye şefleriyle haftalık tesis gezileri gerçekleştiriliyor. Durum ve çözüm yöntemleri şantiye şeflerine ve yöneticilere e-posta aracılığıyla fotoğraflı olarak raporlanıyor. Düzenli olarak yapılan iş sağlığı ve güvenliği toplantılarında iş sağlığı ve güvenliği konusunda dikkat edilmesi gereken noktalar anlatılıyor.

İstihdam

Yıldız Demir Çelik’in üç fazı tamamlandığında istihdam sayısının yaklaşık 800 olması bekleniyor. Yardımcı tesisler ve çalışanların aileleri de göz önünde bulundurulduğunda tesisin imkanlarından yararlananların sayısının beş bini bulacağı düşünülüyor.

 

Fabrika Müdürü Kemal Kumru’dan Yıldız Demir Çelik’in Türkiye’ye sağlayacağı katma değeri dinledik…

Hedefimiz, dışarıdan gelen soğuk sacı katma değerli malzemelere dönüştürmek; özellikle otomobil, dış sac, beyaz eşya için üretim yapmak. Türkiye’nin özellikle Çin’den ya da Rusya’dan ithal ettiği soğuk sacları ve galvaniz saclarını üreterek bu konudaki açığı kapatacağız. Biliyorsunuz Türkiye otomotivin merkezi; bu nedenle otomotiv, hizmet vereceğimiz en önemli sektörlerden biri olacak. Beyaz eşya sektörünün devlerine ham madde sağlanması da yine tarafımızca yapılacak. Diğer yandan bulunduğumuz lokasyon, bizim için çok büyük bir avantaj: Denize çok yakınız, limanımız var. Demir yoluna, kara yoluna çok yakınız. Tabii en önemlisi ise Yıldız Demir Çelik’in çevreye duyarlı olması. Şu anda çevreye en ufak bir atığımız yok. Bacamızda ya da arıtma tesislerinde çevreye tamamen duyarlıyız. Ayrıca enerji konusunda da tasarruf sağlıyoruz. Motorlarımız, son teknoloji. Elektrik tüketimimiz ise piyasaya göre minimum düzeyde. Özetle söylemek gerekirse Yıldız Demir Çelik, Türkiye’nin gurur duyacağı bir yatırım.

Yıldız Demir Çelik İnsan Kaynakları Müdürü Salim Kiracılar’dan istihdam sürecine dair…

Yıldız Demir Çelik yatırımımız tüm hızıyla devam ediyor. Ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacak bu yatırımın heyecanını hep birlikte yaşıyoruz. Fabrikamızın faaliyete geçmesinin ilk aşamasında yaklaşık 500 kişiye istihdam sağlanacak, tüm yatırım tamamlandığında da tesisimiz ülkemizin en büyük soğuk yassı çelik yatırımı olacak. Çalışan alımlarında iki grup profili değerlendiriyoruz. Birinci grup, sektörde uzun yıllar çalışmış tecrübeli kişilerden; ikinci grup ise yeni mezun ya da yetiştirilmek üzere aldığımız genç arkadaşlarımızdan oluşuyor. Şu an itibarıyla kemik kadromuzun istihdamını neredeyse tamamladık. Boş pozisyonlarımız için mülakat değerlendirmelerimiz devam ediyor.

Paylaş

Türkiye’nin geleceği  Yıldız Demir Çelik’le parlayacak