Sektörün en genç oyuncusu Yıldız Demir Çelik büyümeye devam ediyor
Yatırım yapacağı tüm alanları paydaşlarına ve ülke ekonomisine katkı sağlamak amacıyla seçen Yıldızlar Yatırım Holding, faaliyet gösterdiği her sektörün liderleri arasında yer almak hedefiyle çalışmalarına devam ediyor. Holdingin bu yaklaşımla yatırım yaptığı ve Türkiye’deki en büyük entegre tesislerden biri olan Yıldız Demir Çelik’te çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Kocaeli’nin Alikahya Organize Sanayi Bölgesi’nde 300.000 metrekarelik bir arazi üzerine kurulu tesisin ilk etabı neredeyse tamamlandı. Toplam yatırım değeri 500 milyon dolar olacak tesiste yıllık 1.500.000 ton soğuk haddelenmiş sac üretilecek. Sürekli asitleme ve tandem, galvanizleme, boyama hatlarıyla müşterilerin ihtiyacına cevap verilecek. Yıldız Demir Çelik çatısı altında Türkiye’nin ileri teknolojiye sahip ve yüksek katma değerli yassı çeliği üretilecek. Odakta, sektörde fark yaratan, üretilmeyen, katma değerli ürünlerin üretimi var.
İlk fazın devreye alınması sürecini anlatan Fabrika Direktörü Kemal Kumru bu konuda şunları söylüyor: “Mart ayında boya ve soğuk üretim hatlarını (temizleme, yığın tavlama ve temper) devreye aldık; kısa zamanda, yüzey kalitemizi çok iyi yerlere getirdik. Mayıs’ta galvaniz hattı faaliyete başladı; şu an maksimum kapasiteye ulaşmış durumdayız. PLTCM hattından asitleme kısmını devreye aldık; tandem hattı da Kasım’ın üçüncü haftası devreye girecek. Bu fazla birlikte 600 bin tonluk üretim kapasitesine ulaşmış oluyoruz. İkinci fazdaki ikinci galvaniz hattının 2020 yılının Mayıs ayında devreye girmesiyle kapasitemiz 950 bin tona çıkacak.“ Yıldız Demir Çelik’in sektöre dinamizm getirdiğini de dile getiren Kemal Kumru, “Bizim felsefemiz kaliteden ödün vermeden, hızlı servis yapmak. Özellikle ithal edilen beyaz eşya ve otomobil saclarını kısa zamanda yapabilecek duruma geldik. Dışarıdan gelen bu sacların Türkiye’de üretilmeye başlanmasıyla cari açığa olumlu katkı sağlıyoruz.” diyor.
Hedeflenen pazarlar
Tesiste ham madde olarak sıcak haddelenmiş yassı üründen; asitlenmiş sac, full hard, soğuk haddelenmiş sac, galvanizli sac ve boyalı sac üretimi gerçekleştirilmesi planlanıyor. Bu sayede en üst kalitede ürün talep eden beyaz eşya ve otomotiv gibi sektörlerin ihtiyacı, üretim teknolojisi beklentileri karşılayacak özelliklere sahip Yıldız Demir Çelik tarafından karşılanabilecek.
İhracat yapmaya başlayan Yıldız Demir Çelik, tüm dünya ülkelerini hedef pazarları olarak görüyor. Bu sayede Yıldız Demir Çelik’in teknolojisiyle, insan kaynağıyla, bilgi birikimiyle Türkiye’de pazarın gelişiminde önemli bir rol oynayacağına inandıklarını ve önümüzdeki dönemde sektörde ilk üçte olmasını hedeflediklerini ifade eden Pazarlama ve Satış Direktörü Emrah Kendüzler, “Sektörün en genç oyuncusu olarak, Türkiye’nin demir çelik ihtiyacını karşılamak için gerekli motivasyonu ve kaynağı bulunan Yıldız Demir Çelik, her geçen gün büyümeye devam ediyor. Ayrıca global marka olma çalışmalarına da hız kazandırılıyor.” diyor.
Ürünler
Ebatsal olarak bakıldığında tan- demle 0,20 ile 2 milimetre arasında sac üretilebiliyor. Soğuk sacın limiti, 0,30’la 2 milimetre arasında değişiyor. Galvanizli sacda da 0,20 ile 3 milimetre arasında üretim gerçekleştirilebiliyor. Boya hattında 0,20-1,2 milimetre arasında üretim yapma imkanı söz konusu. Ancak genellikle limit değer olan 0,30 milimetrenin üstünde üretim yapılıyor.’
Üretim süreci
Türkiye’deki en geniş soğuk hadde tesisi olma özelliği taşıyan Yıldız Demir Çelik, beş ayaklı haddeleme teknolojisiyle en yüksek soğuk haddeleme gücüne sahip. Beş ana kısımdan oluşan tesisin ilk fazı kapsamında devreye alınan hatlarda yapılan üretime dair verileri Üretim Müdürü Yalçın Kalyoncu şu sözlerle paylaşıyor: “Sürekli asitleme ve tandem hattı, sıcak bobinlerin asitleme ve haddeleme proseslerini gerçekleştiriyor. Diğer taraftan beş stantlı haddeleme teknolojisiyle en yüksek soğuk haddeleme gücüne sahip tesis. Yıldız Demir Çelik’te Mart itibarıyla ticari üretime geçtik. Üretime başlayan ilk tesislerimiz boya hattı, temizleme hattı, yığın tavlama fırınları ve temper hadde oldu. Bunları daha sonra galvanizleme ve asitleme hatları takip etti. Kasım ayında tandem hadde kısmının devreye girmesiyle tüm tesislerimiz üretime geçmiş olacak. Yıllık 400 bin ton kapasiteli sürekli galvanizleme hattı, inşaattan otomotive kadar birçok farklı sektöre ürün sağlayabilecek. Soğuk sac üretiminin gerçekleştirildiği temizleme, tavlama ve temper haddeleme üniteleri yıllık 300 bin ton kapasiteye sahip. Beyaz eşya sektörü hedefi ile yola çıkılan boya hattı ise 150 bin ton üretim yapabiliyor. Çelik servis merkezimizdeki dilme, boy kesme ve trapez hatlarında ise müşteri talepleri doğrultusunda ebatlandırma işlemi gerçekleştiriliyor.” Tesisin kurulumu, devreye alınması ve üretime geçmesi aşamalarında ekip olarak üstün bir gayret gösterdiklerini dile getiren Kalyoncu, “Üretim aşamasında da yoğun bir tempoda çalışmalarımız devam ediyor. Şu anda hatlarımızda ürün çeşitliliğinin artırılması yönünde denemelerimiz sürüyor. Buna paralel olarak ürün kalitesi ve tesis verimliliğinin yukarılara çekilmesi önem taşıyor.” diyor.
İnsan kaynağına yatırım
Yıldız Demir Çelik, faaliyet gösterdiği alanda oldukça genç ve dinamik bir ekibe sahip.
İnsan Kaynakları Müdürü Salim Kiracılar, insan kaynakları konusundaki uygulamalarını şöyle anlatıyor: “İşe alım, eğitim, ücret-yan haklar, motivasyon, çalışan bağlılığı, atama-terfi, disiplin yönetimi, iş analizi, oryantasyon uygulamaları ve idari süreçleri yürütüyoruz. Ayrıca insan kaynakları politikalarının ve stratejilerinin oluşturulmasından sorumluyuz. Organizasyonel gelişim çalışmaları kapsamında iş analizleri yaparak norm kadroları oluşturduk ve iş süreçlerinin daha etkin yönetilebilmesi için çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Organizasyonumuzun büyümesiyle birlikte yoğun bir işe alım süreci de yürütüyoruz. Tesiste çalışan sayısı şimdiden 380 kişiye ulaştı.” Salim Kiracılar, Yıldız Demir Çelik’te işe alım süreçlerinde odaklanılan en önemli konunun ise doğru işe, doğru insanı, adil bir ücret politikasıyla almak olduğunu şu sözlerle paylaşıyor: “Ücret politikamızı ve yapımızı iş analizi çalışmaları doğrultusunda oluşturduğumuz kademe sistemiyle yönetiyoruz. İş planlarımız ve önceliklerimiz arasında performans yönetim sistemi kurmak, çalışan memnuniyeti ve bağlılığını artırmaya yönelik çalışmalar gerçekleştirmek yer alıyor. Bu kapsamda 2019 yılında ilk çalışan memnuniyeti anketini gerçekleştireceğiz. Performans yönetimi sistemiyle de adil ücret politikasını destekleyecek ve kurumsal hedeflere ulaşma noktasında daha objektif geri bildirimler sağlamış olacağız.”
Yıldız Demir Çelik’te insan kaynakları yönetimi konusunda önemli görülen süreçlerden biri de çalışanların eğitimi ve gelişimi. Bu kapsamda, Yıldızlar Yatırım Holding bünyesinde kurulan ve Yıldız Demir Çelik’in de aktif katılım sağladığı Akademi Yıldız aracılığıyla çalışanların kişisel ve mesleki gelişimlerine katkı sağlanması hedefleniyor.