Tarladan Sofra’ya projesi, sürdürülebilir tarım uygulamaları arasında

Zenginleştirilecek Sürdürülebilir Tarım İlkeleri Kılavuzu’nda Tarladan Sofraya projesiyle iyi uygulamalar arasında yer alacak İGSAŞ, kılavuza ayrıca destek sponsor olarak katkı sunacak.

Araştırmalara göre dünya nüfusu 2050’de dokuz milyara ulaşacak. Üretim-tüketim süreçleri mevcut durumdaki gibi devam ederse bu nüfusun yaşamını sürdürebilmesi için çok daha fazla ekolojik kaynağa ihtiyaç duyulacak. Buna rağmen günümüzde doğal kaynakların hızla tüketilmesi söz konusu. Yakın gelecekte küresel ısınma kaynaklı aşırı iklim olayları, sürdürülebilir olmayan tarım teknikleri ve tedarik zincirleri, yerel gelir kaynaklarının azalması, ormansızlaşma, arazilerin ve su havzalarının sürdürülebilir bir şekilde yönetilememesi gibi nedenlerden tarım ve gıdanın olumsuz etkileneceği aşikar. İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD Türkiye), iş dünyasının bunun önüne geçmek için kuvvetli araçlara sahip olduğu düşüncesiyle çeşitli projelere imza atıyor.

 

SKD Türkiye

Sürdürülebilir kalkınmanın önemine olan inancıyla Yıldızlar Yatırım Holding’in de üyeleri arasında yer aldığı SKD Türkiye, Birleşmiş Milletler (BM) Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri çerçevesinde oluşturduğu dört başlığa odaklanıyor. Odaklarından birini “Sürdürülebilir Tarım ve Gıdaya Erişim” olarak belirleyen dernek, bu kapsamda aşağıdaki çalışmaları yapıyor:

 

Sürdürülebilir tarım: İlk kez 2015’te yayınlanan Sürdürülebilir Tarım İlkeleri Kılavuzu, Türkiye’de tarımın çevresel, sosyal ve ekonomik boyutlarını sürdürülebilirlik perspektifinden ele alıyor. Bu çalışmayla tarım arazilerinin, üreticilerin, çevrenin ve doğal kaynakların korunmasını geliştirecek sistem ve uygulamalar konusundaki farkındalığın artırılması hedefleniyor.

 

COP12 partnerliği: 2015’te Türkiye’nin ev sahipliği yaptığı BM Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi 12. Taraflar Konferansı’nda (COP12) konunun iş dünyası perspektifinden ele alınması, dünyanın yanı sıra Türkiye’den iyi uygulamaların da yer alması konusunda SKD Türkiye, Sürdürülebilir Arazi Yönetimi İş Forumu’nun ana partnerlerinden biri oldu. Forum sonunda küresel iş dünyasının sürdürülebilir arazi yönetimi konusundaki pozisyonunu ifade eden Ankara Deklarasyonu yayınlandı.

 

Su yönetimi: 2013 yılında SKD, BM Gıda ve Tarım Örgütü ile Doğa Koruma Merkezi ve Yaşama Dair Vakıf iş birliğiyle hazırlanan “Türkiye’de Suyun Durumu ve Su Yönetiminde Yeni Yaklaşımlar-Çevresel Perspektif” başlıklı rapor, Türkiye’de suyun planlanması ve yönetiminde çevrenin önemli bir faktör olarak ele alınması gerekliliğini ortaya koyuyor. Raporda konuyla ilgili deneyim ve yaklaşımlara da yer veriliyor.

 

SKD’ye destek

SKD Türkiye, tarıma dayalı sektörlerde faaliyet gösteren firmalarda sürdürülebilir tarım hakkında farkındalık yaratmanın yanı sıra sürdürülebilirlik uygulamalarını operasyonlarına entegre etmek isteyen şirketlere rehberlik etmeyi hedefliyor. Bu hedef kapsamında yenilenen Sürdürülebilir Tarım İlkeleri Kılavuzu’nda tarım faaliyetleri sürdürülebilirlik açısından ele alınırken başta özel sektördeki iyi uygulamalar olmak üzere, sivil toplum kuruluşları ve kamudan da örnekler yer alacak.

 

SKD tarafından Sürdürülebilir Tarım İlkelerinin Türk Gıda Kodeksi’ne girmesi hedefiyle oluşturulan Sürdürülebilir Tarım ve Gıdaya Erişim Çalışma Grubu üyeleri arasında bulunan İGSAŞ, 2018 itibarıyla yenilenen Sürdürülebilir Tarım İlkeleri Kılavuzu’na Tarladan Sofraya projesiyle dahil oldu. Tarladan Sofraya projesiyle iyi uygulamalar arasında yer alacak İGSAŞ, iyi tarım örnekleriyle zenginleştirilecek kılavuza ayrıca destek sponsor olarak katkı sunacak.

 

Kılavuzda yer alacak bilgiler

Sürdürülebilir Tarım İlkeleri Kılavuzu’nda iyi tarım örnekleri arasında yer alacak İGSAŞ, Tarladan Sofraya: İGSAŞ tarafından 2015’te başlatılan projeyle tarım faaliyetlerini geleneksel yöntemlerle sürdüren çiftçileri bilinçlendirmenin ve projenin gerçekleştirildiği bölgelerde ayrıntılı bir toprak haritası oluşturarak ürün ve toprağa özgü özel gübreler geliştirmenin hedeflendiği belirtiliyor.

 

Özel gübre: Önder çiftçilerle gerçekleştirilen toprak analizi çalışmalarının ardından uygulanan gübreleme çeşitleri ve bu yöntemlerden alınan sonuçlar detaylandırılıyor. Ayrıca projeye katılan çiftçilerin gübreleme ve sulama konusundaki alışkanlıklarını değiştirmek konusunda yaşanan zorlukların altı çiziliyor.

 

Önder çiftçiler: Projenin bölgelerdeki önder çiftçiler eşliğinde yürütülmesinin diğer üreticiler nezdinde güvenilirliği sağladığı ve bilinirliğin artırdığı, başarılı sonuçların motivasyon yarattığı ve farkındalığı artırdığı vurgulanıyor. Projeye Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden akademisyenlerin doğrudan katkı sunduğu da ifade ediliyor.

 

Toprağıma MinneTARIM: 2018’de Toprağıma MinneTARIM başlığının eklenmesiyle kapsamı genişletilen projeye, Tarım Bakanlığı’ndaki yetkili ve uzmanların dahil olduğu da kılavuzda yer alan bilgiler arasında.

Sürdürülebilir bir dünya için…

21. BM İklim Değişikliği Taraflar Konferansı’nda belirlenen Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri arasında yer alan 17 başlıktan dokuzu “Sürdürülebilir Tarım ve Gıdaya Erişim” konusuna odaklanıyor. Türkiye’nin de 2030’a kadar sonuç almayı planladığı hedefler şöyle:

Açlığa Son

İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme

Sudaki Yaşam

Sağlıklı Bireyler

Sorumlu Tüketim ve Üretim

Karasal Yaşam

Temiz Su ve Sıhhi Koşullar

İklim Eylemi

Hedefler İçin Ortaklıklar

Paylaş

Tarladan Sofra’ya projesi, sürdürülebilir tarım uygulamaları arasında