Sürdürülebilir kurumsal başarı için İNOVASYON Dr. Öğr. Üyesi Ayhan Enşici | İnosuit Mentörü
İnovasyon yani yenilikçilik günümüz ekonomisinin tartışmasız en önemli bileşeni olarak kabul görüyor. Günümüzde teknolojik gelişmeler, artı değerli ürün, kilo başına kâr gibi kavramlar, kurumsal başarıda ve sürdürülebilir ekonomik gelişme açısından önemli faktörler olarak öne çıkıyor. Sürdürülebilir yenilik, bir organizasyonun yönetim, birimler, operasyonlar, çalışanlar, müşteriler ve tedarikçiler de dahil olmak üzere yürüttüğü fonksiyonların her alanında inovasyon yapmaya çalıştığı yüksek verimliliği hedefleyen bir durumdur. Yönetim kurulu ve üst yönetim düzeyinde liderlikle başlayan, teknoloji yatırımı ve uygulamalarıyla tüm yolu birbirine bağlayan kesintisiz ve yapılandırılmış bir yönetim yaklaşımı gerektiriyor.
Her şeyin öncesinde sürekli inovasyon, bir yarışta varılması gereken sonuç noktası değil, sürekliliği olan bir yolculuktur. Kurumsal bir hedefe ulaşmak, yenilikçiliği durdurmaz. İnovasyon, kurum kültürünün içinde, tüm çalışanların faaliyetlerine sirayet etmiş, sürekli yeniden değer üretme ve keşif sürecidir. Rekabet edebilmenin veya rekabetçi koşullarda üstünlük sağlamanın en güçlü ve etkin anahtarı olarak gösterilen inovasyon, temel olarak katma değer yaratmak amacıyla yeni ürün, hizmet, süreç, iş modeli ve fikirlerin ortaya konulması olarak tanımlanıyor. Küresel rekabetin hızla ve artarak güçlendiği ortamda firmaların uzun ömürlü var olabilmeleri için inovasyon olmazsa olmaz unsurlardan biri durumundadır.
İnovasyon Odaklı Mentorluk Programı
Türkiye İhracatçılar Birliği (TİM), ülkemizin ekonomik kalkınmasında ihracatın, ihracatta ise yenilikçi ürünlerin öneminden yola çıkarak ulusal firmaların inovasyon güçlerini artırmaya yönelik İnovasyon Odaklı Mentorluk Programı’nı (İnoSuit) yürütüyor. Üniversite-sanayi iş birliğine dayanan program kapsamında, ihracatçı birlikleri üyesi şirketlerde inovasyon yönetimi yetkinliğinin sürdürülebilir şekilde artırılması, inovasyon yönetimi altyapısının oluşturulması, güçlendirilmesi, her bir kurumun kendi hedeflerine, yapısına ve ihtiyaçlarına uygun kurumsal inovasyon sistemlerinin tasarlanması ve hayata geçirilmesi amaçlanıyor. Yıldız Entegre olarak Nisan 2019’dan itibaren dahil olduğumuz ve seçili firmalarla yürütülen program, 12 ay sürüyor. Programın hedefleri temel olarak şöyle;
• İnovasyon sürecini sistematik, bütünsel ve odaklı bir yaklaşımla ele alan “Kurumsal İnovasyon Sistemi”nin oluşturulması,
• İnovasyon süreçlerini ve sonuçlarını besleyecek stratejik, organizasyonel, kültürel altyapının ve bilgi altyapısının oluşturulması,
• Ürünlerde, süreçlerde, organizasyonel yapılanmalarda veya pazarlama faaliyetlerinde inovasyon projelerinin hayata geçirilmesi,
• İnovasyon çalışmalarının ve yatırımlarının etkinliğinin, rekabetçilik üzerine sürdürülebilir etkisinin, sistemli işleyişinin ve takip edilebilirliğinin sağlanması,
• İnovasyon yönetimi konusunda Türkiye’deki üniversiteler ve özel sektör arasında iş birliğinin artırılması.
Yıldız Entegre’de inovasyon
İnovasyon çalışmalarının temel olarak üç başlıkta ele alınması önem taşıyor: kurumun inovasyon kapasitesinin artırılması, tüm çalışanların inovasyon çalışmalarına katılımının sağlanması ve sürdürülebilir inovasyon sistemlerinin kurum prosedürlerine entegre edilmesi. İnoSuit’in yürütüldüğü Yıldız Entegre’de program hedeflerine varmak için yoğun olarak çalışılıyor.
Kurullar oluşturuldu: İnovasyon Kurulu ve İnovasyon Alt Kurulları oluşturuldu. Kurulların sorumlulukları, kurum içi inovasyon çalışmalarının planlanması, takip edilmesi ve yürütülmesini içeriyor
.
Yenilikçi fikir öneri sitemi: Kurumsal inovasyon sisteminde tüm çalışanların inovasyon süreçlerine katılımının sağlanması için tüm çalışanlara açık olan “Fikrinle Gel” yenilikçi fikir öneri sistemi geliştirildi ve uygulamaya alındı.
Anket ve çalıştaylar: İnovasyon proje portfolyosunun oluşturulması için birimlerle problem belirleme anketleri ve çalıştaylarına başlandı. İnovasyon proje portfolyosu yönetimiyle kurumsal stratejiler ve hedefler çerçevesinde en doğru ve etkin inovasyon projelerinin planlanarak yürütülmesi hedefleniyor.
Farkındalığı artırmak: Akademi Yıldız bünyesinde inovasyona yönelik eğitimler planlanırken İnsan Kaynakları departmanı bünyesinde çalışanların inovasyon farkındalığını ve iş birliğini artırıcı faaliyetlerin planlanması için harekete geçildi.
İnovasyon çalışmalarının en önemli bileşenlerinin başında yer alan Yıldız Entegre çalışanlarının bilgi, birikim ve deneyimlerinden yenilikçi fikirler doğurmaları, Yıldız Entegre’nin sahip olduğu sektörel gücü önümüzdeki on yıllara inovasyonla daha da artırarak taşımak için yapılacaklar oldukça önemlidir. İnovasyon, nihai bir hedef olarak görülmeden, sürekli dönüşen, gelişen bir bütünleşik kurum kültürü olarak içselleştirilmeli. İnovatif şirketlerin küresel rekabette kendilerine güçlü bir pozisyon yaratacağının bilinciyle üst yönetim, ofis ve saha çalışanları olmak üzere Yıldız Entegre’nin tüm çalışanlarıyla başladığı bu yolculuğa birlik, dayanışma ve iş birliğiyle ilerleyeceğine inanıyoruz.
Yenilikçi kurum kültürü için 3 temel prensip
1. Birleşmiş birimler ve fonksiyonlar
Yenilikçi fikirler izole edilmemelidir. Birimler, firmaların bütünsel tek bir varlık olarak hareket etmesini sağlar. Herhangi birinin ya da birimin yeni fikir ve olasılıklardan faydalanma fırsatını kaçırmamasını sağlamak için iş ve teknoloji yönetimi özellikle önemlidir.
2. Fonksiyonların ötesinde iş birliği
Her yönetici ve çalışan, yeni bir atılım amacıyla iş fırsatı yaratmak için yap-bozun bir parçasını oluşturur. Tedarikçiler, ortaklar, distribütörler ve müşteriler eşit derecede değerli bilgi ve fikir kaynağıdır.
3. Yenilikçi iş yapısı
Her firmadan çığır açan yeniliklere öncülük eden inovasyon kültürüne sahip olması beklenmemelidir. Kalıcı ve güçlü bir inovasyon kültürü, yönetim kademelerinin ve operasyonel birimlerin yakınlaşmasını, iş birliği yapmasını ve bilgi paylaşmasını zorunlu kılan bir yapıya ihtiyaç duyar.