Kısa sürede başarılı sonuçlar: İGSAŞ Antalya Özel Gübre Tesisi
1971 yılından bu yana hizmet veren, 2004’te özelleştirilmesiyle faaliyetlerini Yıldızlar Yatırım Holding çatısı altında sürdüren İGSAŞ, Türkiye’de tarımın ihtiyaç duyduğu üre, kompoze gübre, amonyum nitrat gübresi, pril paröz amonyum nitrat gübresi, amonyak, adblue, seyreltik nitrit asit ve derişik nitrit asit üretimi yapıyor, gerektiğinde çiftçinin kimyevi gübre ihtiyacını karşılamak için amonyum nitrat, amonyum sülfat ve benzeri gübreleri ithal ediyor. Ülkemizde tarımın sürekli iyileştirilmesi hedefiyle çalışmalarını sürdüren İGSAŞ, geçtiğimiz Şubat ayında Antalya Organize Sanayi Bölgesi’nde yaklaşık 20.000 metrekare alan üzerine kurulu Antalya Özel Gübre Tesisi’ni devreye aldı. Yıldızlar Yatırım Holding’in yatırım amaçlı olarak kurduğu tesis, yıllık 50.000 ton üretim kapasitesine sahip. NPK (azot, fosfor, potasyum) Üretim Tesislerinde her türlü ambalaj malzemesi kullanılarak 500 gramlıktan 1.000 kilograma kadar paketleme yapılabiliyor. Bu özelliğiyle tesis, iç pazarın yanında dış pazarların da değişik taleplerine hitap edebiliyor. Damla sulama gübreleri, organik ve organo-mineral bitki besleme ürünleri, spesifik ürünler, üretim için gerekli ham maddeler, kimyevi sıvı gübreler ve toprak düzenleyiciler başta olmak üzere geniş bir ürün yelpazesi bulunan tesisi, gelin yakından inceleyelim:
Ekip hakkında
50 kişilik istihdam kapasitesine sahip olan İGSAŞ Antalya Özel Gübre Tesisi’nde, henüz 21 kişi görev yapıyor. Ekip, buna rağmen üretim hedeflerine başarıyla ulaşıyor.
Özel ürünler hangileridir?
İGSAŞ’ın Kocaeli, Kütahya ve Samsun’daki fabrikalarında üretilen ve direkt açık tarlaya verilen ürünlerden farklı olarak Antalya’daki tesiste sadece özel ürün üretimi yapılıyor. Yani örtü altında (seralarda) kullanılan, suda çözünebilen veya damlamadan kullanılabilen ürünler üretiliyor. Bunların yanı sıra sıvı ve spesifik özel grup gübre üretimleri yapılıyor.
Fertigasyon, bitki besin maddelerinin (NPK ve mikro elementler içeren katı-sıvı gübreler) sulama sistemlerindeki suyla birlikte özellikle bitkinin kök bölgesi civarında bulunan toprağa uygulanmasıdır. Gübrelerin kök bölgesine suyla birlikte verilmesi, bitkinin vejetasyon boyunca ihtiyaç duyacağı besin maddelerine rahatlıkla ulaşmasına olanak sağlıyor. Bu yöntem, kök bölgesinde aşırı nemden dolayı oluşacak hastalıkların önlenmesi, gübrelerin etkili kullanılması ve kayıpların en az düzeye indirilmesi, sulama randımanının artırılması ve ekonomik olarak fayda sağlanması bakımından diğer yöntemlere göre daha avantajlı oluyor.
Laboratuvar
Antalya Özel Gübre Tesisi’nde bulunan laboratuvar, Ar-Ge için tasarlandı. Burada gübre analizleri yapılabiliyor. Laboratuvar için asıl hedeflenen ise İGSAŞ bünyesinde üretimi yapılan gübrelerin formülasyon analizlerini yaparak üretimde kalite kontrolü yanı sıra Türkiye’de henüz yapılamayan analizlerin yapılmasını sağlamaktır. Kurulumu tamamlanan laboratuvar için akreditasyon süreci başlatıldı.
Ayrıca gübreleme programı konusunda çiftçilere yardımcı olmak amacıyla laboratuvarda toprak, bitki ve sulama suyu analizleri de yapılacak. Analizler sonucunda toprak, bitki ve sulama suyundaki elementlerin miktarları belirlenerek teknik bölümün alanında eğitimli ve deneyimli ziraat mühendislerince gübreleme programları önerilecek.
Üretim aşamaları
Toz halinde olan NPK üretimi, tesiste gerçekleştirilen üretim sürecinin büyük bir kısmını kapsıyor. Ana makinede NPK üretimi yapılıyor ve damlama sulama gübreleri 1-5-10 ve 25 kiloluk ambalajlarda satışa sunuluyor. Bunun yanı sıra bitkiyi tek iz elementle besleme durumlarında kullanılmak üzere mikro elementler; demir, bakır, çinko, mangan gibi toz grubunun da paketlendiği ayrı bir kısım bulunuyor. Diğer bir kısımda ise sıvı üretimi sağlanıyor. Yani organik, organomineral ve kimyevi sıvı gübreler bu bölümde üretiliyor ve dolduruluyor.
Sevkiyat süreci
Üretimi tamamlanan ürünler için sevkiyat süreci başlıyor. Türkiye’nin dört bir yanında bulunan İGSAŞ bayileri, özel ürünler için siparişlerini Antalya Özel Gübre Tesisi yetkililerine iletiyorlar. Siparişler paletli ve streçli olarak uygun araçlara yükleniyor. Böylece ürünler, tesisten çıktığı haliyle ve deforme olmadan bayilere ulaşıyor. Özel ürünler ayrıca yurt dışına da ihraç ediliyor.
İş sağlığı ve güvenliği
Tüm iş süreçlerinde iş sağlığını ve güvenliğini ön planda tutan İGSAŞ’ın Antalya Özel Gübre Tesisi bünyesinde bir iş güvenliği uzmanı hizmet veriyor. Ayrıca tesisin Ar-Ge laboratuvar uzmanının C sınıfı iş güvenliği sertifikası bulunuyor. İş güvenliği uzmanının haftalık ziyaretlerinde tesis geziliyor, olası durumlar değerlendirilip raporlanıyor ve henüz ortaya çıkmadan riskin engellenmesi için harekete geçiliyor.
Bunun yanı sıra tesisin tüm çalışanlarının iş sağlığı ve güvenliği için koruyucu ekipmanları kullanarak çalışmaları çok önemseniyor. Tesisin hem üretim alanında hem de açık ve kapalı alanlarında çalışanlara iş sağlığı ve güvenliğinin önemini hatırlatan levhalar bulunuyor. İGSAŞ Antalya Özel Gübre Tesisi’nde tüm süreçler, “sıfır kaza”yla devam ediyor.
Bayilerin bilinçlendirilmesi
Özel gübrelerin kullanım koşulları farklılaşabiliyor. Bu nedenle tesisin yetkilileri bu ürünlerin doğru ve bilinçli kullanımını sağlamak için çeşitli çalışmalar yapıyorlar. Potansiyel bölgeler öncelikli tutularak ziyaret ediliyor ve bayilere ürünlerin detayları anlatılıyor. Her bir ürünün teknik olarak işlevi, özellikleri, içeriği, nerelerde kullanılabileceği eğitimler aracılığıyla paylaşılıyor. Bu bayiler, hem ürünü raflarında görmek hem de denemelerin sonuçları hakkında bilgi sahibi olmak istiyorlar.
Projeler
Yıldızlar Yatırım Holding’in “henüz emekleme aşamasındaki bir bebeğe” benzetebileceğimiz bu yatırımında, kısa zamanda tüm üretim süreçleri düzenli bir şekilde işlemeye başladı. Önümüzdeki süreçte yurt dışındaki potansiyel pazarlarla ilgili araştırmalar ve raporlamalar tamamlanacak, tesiste bu konuda çeşitli projeler devreye alınacak. Tesisin Ar-Ge birimi, metabolitlerle ilgili bir çalışma da planlıyor.
İGSAŞ Pazarlama ve Satış Direktörü Ercan Karasu, insanlığın geleceği için gübre kullanımının önemini vurguluyor…
Su, hava ve gıda, yaşamın olmazsa olmazlarıdır. Bunlar, aslında bir yandan da büyük bir pazar oluşturur. Bizden önceki nesillere “Suyu ileride parayla, şişelerin içinde satın alacaksınız.” deseydik herhalde bizimle dalga geçerlerdi! Havayı henüz doğrudan ve ücretsiz temin edebiliyoruz. İleride o da bir sektör haline gelebilir, hatta temiz hava kalmadığında evlerimiz için oksijen ya da özel atmosfer karışımları satın aldığımızı hayal bile edebiliyorum. Gıdaya bakacak olursak; bugün gezegenimizin üçte biri besin üretimi için kullanılıyor ve nüfustaki artıştan dolayı her geçen gün daha fazla alana ihtiyaç duyuluyor. Dünya nüfusu, 2011 verilerine göre yedi milyar kişi dolaylarındaydı. Birleşmiş Milletler verilerine bakıldığında 2050 yılında 8,3 milyar ila 10,9 milyar arasında olması bekleniyor. Bir yandan da şehirlerin, hızla ekilebilir alanların ve doğal ortamların yerini aldığını görüyoruz.
Gübre kullanımı, çiftçilerin her hasat sonrasında topraktan uzaklaştırılan besin miktarı kadar bitki besin elementini yeniden toprağa kazandırmaları için gereklidir. Günümüzde modern damlama sulama gübreleme teknikleri ve yolları, mevcut şartları muhafaza etmek ve devam ettirmek için çiftçilere yardımcı oluyor. İGSAŞ olarak yüksek kaliteli özel damlama gübreleri ve etkili gübreleme programları sayesinde dünya çiftçilerine yardımcı olmak için çalışıyoruz.
İGSAŞ, bir metrekareden sürekli olarak daha fazla yüksek kaliteli verim ve miktar alınması amacıyla dünya tarımına yüksek teknolojiler kullanarak yön veriyor. Kaliteli gübreleri sayesinde bitkisel üretimde hem kalite kriterlerini hem de verim artışını hedef alıyor; çiftçilerin mevcut kazancını artırmaya yardımcı oluyor. Kullandığı ham maddelerle çevreye dost üretim şeklini benimsiyor. Doğru bitki besleme konusu, İGSAŞ’ın uzmanlık alanlarından biridir. Sulama sistemlerinden bitki besleme ürünlerinin doğru ve dengeli bir şekilde verilmesi, kaliteli ve sağlıklı bitki yetiştiriciliği için oldukça önemlidir.
İGSAŞ Antalya Şube Müdürü Şebnem Öztürk’ten ürettikleri ürünlerin tarım için önemini dinledik…
Damlama sulama gübrelerin kullanıldığı örtü altı yetiştiriciliği, seralar ve alçak plastik tünellerdeki üretimi kapsıyor. Toplam örtü altı alanlarımızın 40.000 hektarın üzerinde olduğu görülüyor.
Türkiye’de örtü altı yetiştiriciliği ekolojik koşullara bağımlı bir gelişme göstererek özellikle Akdeniz kıyısında yoğunlaşıyor. Seraların yüzde 80,9’u, alçak plastik tünellerin ise yüzde 95,2’si Akdeniz Bölgesi’nde bulunuyor. İller bazında incelendiğinde seracılık açısından en önemli merkezler sırasıyla Antalya (%52), İçel (%24,8) ve Muğla’dır (%9,9). Bu nedenle tesisimizin Antalya’da bulunması bizim için büyük bir avantaj sağlıyor.
Sera topraklarının bitki ömrü uzun ve verimi yüksek olduğundan gübre ihtiyaçları fazladır. Ancak üreticilerin bitkilerin isteğinin çok üstünde gübreleme yaptıkları görülüyor. Gereğinden fazla gübre kullanımı, özellikle nitrat ve fosfor kullanımı, yer altı ve üstü sularının kirlenmesine yol açıyor. Bu nedenle seralarda gübreleme, toprak ve bitki analizlerine göre yapılmalıdır. Seralarda damlama sulama sistemiyle yani yüzde 100 suda çözünebilen katı ve sıvı gübrelerin kök bölgesine verilmesiyle yüzde 10-15 gübre, yüzde 25-40 su, yüzde 30 verim artışı sağlanıyor.