Şarkı söylemek lazım avaz avaz

Kendini özgürce ifade etmek için şarkı söylemeyi tercih edenler, müziğin evrensel dilini kullanarak yaşamın farklı renklerine kucak açarlar.

Sıkça kendini şarkı mırıldanırken bulanlar, aklına bir melodi takıldığında araştıranlar, sözlere ritim katanlar ve şarkı söylemeyi bir rahatlama biçimi haline getirenler... Hobi olarak şarkı söylemeyi seçmek, mırıldanarak geçen zamanınızı eğlenceli hale dönüştürebilir. Şarkı söylemenin veya sesi eğitmenin psikolojik açıdan çokça faydası var. Sarılma hormonu olarak bilinen oksitosin, bireylerde şarkı söylerken de ortaya çıkar hatta haz duygularını tatmin eder. Fiziksel olaraksa yüz kaslarını geliştirir, kan basıncını düşürür, akciğerlerin performansını artırır ayrıca kişiye iyi bir duruş kazandırır. Müzik evrensel bir nitelik taşıdığından kişilerin kültürel farklılıklarla bağ kurmasını ve empati yapabilmesini de sağlar. Şarkı söyleme eylemini gerçekleştirirken kendini iyi hisseden herkes boş zamanını sesini geliştirmeye adayarak keyifli bir hobi edinebilir.

Herkes müzikle ilgilenmeli

Fırat Süner İGSAŞ Metal Teknolojileri Teknisyeni

Kendimi bildim bileli müzik hayatımdaydı. Babam çok güzel türkü söyler her defasında kendisine eşlik etmemi isterdi. Bu sayede müziğe olan ilgim bir tutkuya dönüştü. Yirmi yıla yayılan bu tutkum, süpürgelerden saz yapıp fırça ve tarakla şarkı söylediğim zamanlara kadar uzanıyor. Ardından ses kayıtları alıp kendimi dinlediğim zamanlar var. Derken yıllar geçti... 1996’da Kocaeli’ye geldik. O zamanlar küçük şarkıcılar revaçta olduğundan İzmit Fuarı’nda çay bahçelerinde sahne almaya başladım. Bu süreç aralıklı olarak 9-10 yıl devam etti. 2005’te Kocaeli’nde yapılan yerel bir ses yarışmasında üçüncü oldum. Bu sayede biraz daha tanınmış oldum. 2006’da askere gittim. Orada da 14 ay boyunca türkü söyledim.

 

Profesyonel olarak hiçbir eğitim alamadım ama ne olursa olsun bu hobiyi bilinçli yapmak gibisi yok. Evrensel bir değer olan müzikle ilgilenmek farklı duygu yaşatır insana; istemelisiniz, zevk almalısınız, alkışlar ve ışıklar sizi coşturmalı... Yetenek olmalı tabii ama eğitim çok ama çok önemli. Bilinçli olup kendi yorumunuzu katmak her zaman bir adım önde olmanızı sağlayacak ve size ayrı bir şevk verecektir.

 

“Sıra Sende Türkiye” adlı yarışmada başarılı olmak benim içim unutulmayacak bir anı oldu. TRT gibi bir kanalda şarkı söylemek hakikaten çok zormuş. Amacım eleğin sıkı olduğu yerde yarışmak ve oradaki ortamdan kendime bir şeyler katmaktı. Bu sebeple yarışmaya katılmaya karar verdim. Ancak o kadar ilerleyeceğimi düşünmemiştim. Ses konusunda eğitim almış çok iyi yarışmacılar vardı. Tabii şans mı, kısmet mi, işlerin yolunda gitmesi mi, bilmiyorum; 16 bin kişi arasından ilk 180’de yer almam ve yarı finali geçip finale yükselmem harikaydı. Finalde rakibimin eğitim altyapısı bir adım geride başlamama neden oldu. Jürinin bana iyi, ona vasat demesine rağmen onun tur atlaması bana büyük bir ders oldu. Yine de çok güzel bir deneyimdi.

 

Şarkı veya türkü söylemeye devam ediyorum. Fırsat buldukça evde saz çalıp müzikle ilgilenmek beni bütün sıkıntılarımdan uzaklaştırıyor. Bir çeşit meditasyon gibi. Bence herkes müzikle bir şekilde ilgilenmeli. Müzikle uğraşmak, şarkı söylemek, enstrüman çalmak iş konusunda da pozitif olmamı sağlıyor. Bir işle ilgilenirken bir şarkı/türkü mırıldanıyorsanız bu, işinizden zevk aldığınızın göstergesidir. Ben çalışırken genelde türkü söylüyorum.

 

 

Paylaş

Şarkı söylemek lazım avaz avaz