Ağaçları sanata dönüştürmek
Ağacın kesilmesiyle son bulan hayatı, ahşap oymacılığıyla yeniden başlar. Tahta levhaların istenilen biçimde kesilip oyulmasıyla ortaya çıkan bu sanat aracılığıyla yapılan eserler, müzelerde yerini alır. Tabii ahşap oymacılığıyla günlük hayatta kullanılabilecek objeler de yapılabilir. İnce işçilik istediğinden maharetli ellerde görsel şölene dönüşürken bireysel olmasıyla bağımsız çalışmayı sevenlerin ruhunu doyurur. Dayanıklılığı sebebiyle uzun ömürlü olan bu sanat, günümüzde hobi olarak da epeyce popüler. Bir oyma setiyle tanışan herkesin evinde rahatça uygulayabileceği ahşap oymacılığı, ellerine ve ustalığına güvenenlerin ortaya koyduğu işlerle ağaca yeniden can veriyor.
Ahşap oymacılığıyla ilgilenen çalışanlarımız
Ahşap malzemeyle uğraşmak bir tür meditasyon
BİROL KONUKSEVER
YILDIZ ENTEGRE KARTEPE TESİSİ MELAMİN ÜRETİM GRUP LİDERİ / ORMAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSİ
Çocukluğumdan beri insanların yaşamlarını sürekli incelerdim. Bu incelemeler arasında insanların “beşikten mezara” ulaşan yaşam serüveninde ahşabın oynadığı rol dikkatimi çekmeye başladı. Bu heyecanla daha çok araştırmaya, konuyla ilgili makaleler okumaya ve videolar izlemeye başladım. Öğrendiğim her bilgi beni geçmişe taşıdı. Geçmişte tabiri olmayan uygulamalar, günümüzde bir teknik olarak karşıma çıktı. Örneğin çınar yaprağından elde edilen boya, zihnimde yeni kapılar açılmasını sağladı.
Genellikle egzotik ahşaplarla ürün elde etmeye çalışıyorum. Bu ağaçların kendine has özelliği, yapılan ürüne hem karakter katıyor hem de ve ekstra boyama işlemine gerek kalmıyor. Ahşap oymacılığı konusunda ahşabın türüne ve uygulama yöntemine göre birçok farklı teknik bulunuyor. Ortaya çıkarılacak ürünün içeride mi yoksa dış mekanda mı kullanılacağı, suyla temas edip etmeyeceği ahşabın sertlik-yumuşaklık ya da mukavemet gibi özellikleri ahşap malzemenin cinsini önemli kılıyor. Bu noktada en önemli konu, yapmak istediğiniz ürünün sizi ne kadar heyecanlandırdığıdır. Çünkü bu iş çok yoğun sabır gerektiriyor. Yapılan ahşap resim tablolarının, isimliklerin, tespihlerin… yani her ürünün tek tek zımparalanması, hepsine aynı özenin gösterilmesi oldukça zahmetli. Bu zahmetin sonucunda ahşabın sizi ödüllendirmesi, gözlerinizi büyülemesi görülmeye ve bu zahmeti çekmeye değer.
Ahşap malzemeyle uğraşmak bir tür meditasyon olarak düşünülebilir. Beni manevi anlamda rahatlattığını söyleyebilirim. Ahşapla uğraştığım her günün sonunda enerjimin yükseldiğini hissediyorum. Emek verdiğim bir işin tamamlandığını görmek ve başarmanın verdiği özgüven; karşılaşabileceğim her problemin üstesinden gelebileceğimi ve öğrenilmesi, yapılması imkansız bir şey olmadığını hissettiriyor.
Evimin duvarlarında sergilediğim işlerimin kızıma ve torunlarıma bırakabileceğim küçük bir miras olduğunu düşünüyorum. Ayrıca yaptığım ürünlerin fotoğraflarını Instagram üzerinden takipçilerimle paylaşıyorum.