Türkiye tarımına büyük destek: İGSAŞ Ar-Ge Merkezi

Geliştirdiği teknolojilerle Türkiye tarımına ve sanayisine desteklerini sürdüren İGSAŞ, Ar-Ge Merkezi’ni devreye aldı.

Üre, kompoze, nitratlı, özel gübre ile spesifik damlama sulama gübreleri, UAN, amonyak, adblue, pril pöröz amonyum nitrat, seyreltik nitrik asit, derişik nitrik asit ve nitrat çözeltisi üretimi yapan İGSAŞ, Türkiye’nin en büyük şirketlerini kapsayan Capital 500’de 164. sırada yer alıyor. Kocaeli, Kütahya, Antalya ve Samsun’da bulunan üretim tesisleriyle faaliyet gösteren şirket, geliştirdiği teknolojilerle Türkiye tarımına ve sanayisine destek olmaya devam ediyor. Bu desteğin artırılarak devam ettirilmesi ve gerçekleştirilen projelerin tek merkezden yapılabilmesi için İGSAŞ’ın bir Ar-Ge Merkezi’ne duyduğu ihtiyaç ortaya çıktı. Bu doğrultuda Yıldızlar Yatırım Holding ve İGSAŞ tarafından yapılacak yatırımlar için düğmeye basıldı. 35 milyon avroluk yatırımla; Türkiye’de ilk kez üretimi yapılacak potasyum nitrat gübresi ve ikinci nitrik asit tesislerinin montajlarının tamamlanmasının yanı sıra, İGSAŞ Ar-Ge Merkezi kuruldu. Kütahya Fabrikası oldukça eski bir tesis olduğundan İGSAŞ Ar-Ge Merkezi’nin modernizasyon çalışmalarının yanı sıra, verimlilik artırıcı çalışmalar ve enerji verimliliği çalışmaları sürüyor. Önümüzdeki süreçte mevcut tesislerde yerli mühendislikle Ar-Ge çalışmaları yaparak daha verimli, daha rekabetçi bir şekilde daha kaliteli ürünler üretmek hedefleniyor.

 

Ar-Ge ekibi

İGSAŞ’ın Ar-Ge Merkezi, Türkiye’de kimya sektöründe önemli bir yere sahip olan Kütahya Fabrikası’nda hayata geçirildi. “Potasyum Nitrat Gübresi Üretim Yatırımı” ile “Nitrik Asit Üretimi Yatırımı” ulusal projeleri­nin devreye alındığı ve stratejik ürün imalatı yapıldığı için uluslararası proje ortaklığına gidilmeyen; üretim faaliyetleri Asit İşletme­leri ve Gübre İşletmeleri olarak ikiye ayrılan tesiste Ar-Ge Merkezi ayrı bir birim şeklinde yapılandırıldı. Merkezde gerçekleştirilecek çalışmalar için kimya mühendisi, makine mühendisi, elektrik-elektronik mühendisi, kimyager ve teknisyenlerden oluşan yaklaşık 20 kişilik bir ekip görevlendirildi. Ar-Ge Mer­kezi çalışanlarının yetkinliklerinin daha da artırılması hedefiyle ihtiyaca uygun eğitimler almalarının yanında ulusal ve uluslararası sempozyum, kongre, seminerlere katılım göstermeleri sağlanıyor. Ayrıca danışmanlık firmalarından alınan destekle proje yazma yetenekleri artırılıyor.

 

Proje yönetimi

Ar-Ge Merkezi ekibi halihazırda kimya, enerji, mekanik, kontrol, ticari ürün üretimi gibi ko­nularda çeşitli program ve projeler üzerinde çalışmalarına devam ediyor. Ekibin projeleri arasında, hazırlıkları tamamlanan ve TEYDEB 2.0-TÜBİTAK’a giriş yapılan “Amonyak Yakma Reaktörü Tasarımı ve Otomasyonu”nun yanı sıra, hazırlık aşamasında olan ve üniversi­telerle görüşmeleri devam eden “Antikek Üretimi Projesi”, “Porözlendirici Üretimi”, “Platin Katalizörler Projesi” bulunuyor. Ayrıca yeni kimyasal ürünler için geliştirilecek projeler konusunda çalışmalar sürüyor. Bu kapsamda, tecrübeli öğretim üyelerinden Teknoloji Transfer Ofisleri vasıtasıyla proje yazma desteği alınıyor. Ayrıca Ar-Ge ekibinin lisansüstü eğitimi konusunda teşvikler sağ­lanarak merkezin proje niceliği ve niteliğinin artırılması amaçlanıyor. Projelerin fikri sınai mülkiyet hakları konusunda ise Teknoloji Transfer Ofislerinden ve özel patent firmala­rından hizmet alınması planlanıyor.

Ekipman ve cihazlar

İGSAŞ Ar-Ge Merkezi’nde kimyasal analizlerin yapılması için iyon kromotografı, ICP OES, azot-protein tayin cihazı, spectrofotometre, nem tayin cihazı ve inkübatör bulunuyor. Bunların yanı sıra, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi İleri Teknolojiler Merkezi’nden projeler için ekipman desteği alınıyor. Ar-Ge faaliyetleri için kullanılacak cihaz ve ekipmanlar haricinde test cihazlarına ihtiyaç duyulması halinde akredite test kuruluşların­dan hizmet alımı yapılması da planlananlar arasında.

 

İş birlikleri

İGSAŞ Ar-Ge Merkezi, ulusal roket ve füze araştırma ile üretim programlarına önderlik yapmak üzere 1988 yılından bu yana faaliyet gösteren Roketsan’la iş birliği içinde çalışıyor. Ayrıca yürütülen Ar-Ge faaliyetleri kapsamında Kütahya Dumlupınar Üniversitesi’nden proje yazma danışmanlığı desteği alınıyor. Gerekli görüldüğünde faaliyet alanlarıyla ilgili danışmanlıkların alınması hedefleniyor.

 

Bilgi yönetimi

İGSAŞ Ar-Ge Merkezi, günümüzün değişen ve gelişen koşullarında bilginin öneminin ve korunması gerektiğinin farkındalığıyla ISO 27001 Bilgi Güvenliği Sertifikası’na sahiptir. Bu belge merkezin yapısı, politikaları, plan­lama faaliyetleri, sorumlulukları, uygulama­ları, prosedürleri, prosesleri ve kaynaklarını içeriyor. Ayrıca İGSAŞ Ar-Ge Merkezi’nin iş birliği halinde olduğu kişi ve kuruluşların da bilgi güvenliğinin sağlanması için belirlenen ilkelere uyma sorumluluğunu da artırıyor.

Kalite yönetimi

Kalitenin sürdürülebilir olması hedefiyle İGSAŞ Ar-Ge Merkezi’nde yürütülen çalış­malar sayesinde şu an Kütahya Fabrikası’nda Türkiye’nin en iyi, en kaliteli ve en güvenilir nitrik asidi üretiliyor. Kalite kontrol sistemleri ise SAP entegrasyonlarıyla izleniyor.

İGSAŞ Ar-Ge Merkezi’yle Neler Hedefleniyor?

  • Ulusal projelerin yapılmasına destek sağlamak
  • Yerli ürün çeşitliliğinin artırılmasına katkı sunmak
  • Ulusal bilgi birikimine katkı sağlayarak bilgiyi ulusal anlamda paylaşmak
  • Projelerle enerji verimliliğine katkıda bulunmak
  • İthal ürünlerin en aza indirilerek ihraç ürünlerin artırılmasına katkı sağlamak
  • Ar-Ge Merkezi çalışanlarının ulusal bilgi birikimini desteklemek
  • Ürün kalitesini artırmak
  • Uluslararası firmalarla rekabet edebilecek bilgi ve teknoloji elde etmek
  • Ulusal ve uluslararası yayınlarda yer almak
  • Üretim süreçlerinde üretim güvenliğini ve iş sağlığı ve güvenliğini artırmak
  • Çevresel faktörleri dikkate alarak çevre kirliliğinin en aza indirilmesini sağlamak
  • Yapılacak Ar-Ge projeleriyle istihdama katkı sunmak

Projeler nasıl hayata geçiriliyor?

Yeni fikirler havuzda toplanıyor

Mevcut fikirler basit bir şekilde teknolojik ve bilimsel olarak geliştiriliyor

Fikrin teknik ve teknolojik fizibilite raporu hazırlanıyor

Yönetim Kurulu onayı alınıyor

Analiz değerlendirmeleri raporlanıyor, kazanımlar değerlendiriliyor

Projenin değerlendirme sonucuna göre ticarileştirilme onayı veriliyor

Pilot tesis ve projenin hayata geçirilmesi sağlanıyor

Deneysel simülasyon çalışmaları ve analizler yapılıyor

Küçültülmüş prototip çalışmaları gerçekleştiriliyor

Proje hayata geçiriliyor

 

 

Paylaş

Türkiye tarımına büyük destek: İGSAŞ Ar-Ge Merkezi