Tasarımda Orman Ürünleri Sözlüğü'nde

Bir ham madde olmasının yanında ağaç yaşam demek. Ağaç, yapraklar ve gövdeden oluşan bir bütünden ziyade, aynı zamanda nefes, tasarım, doku, yaşama şekil vermek, sıcaklık demek. Hikayesi 130 yılı aşkın süre önce bir kereste atölyesiyle başlayan, bugün orman ürünleri sektöründe Türkiye’nin lideri haline gelen Yıldız Entegre için ağaç her anlamıyla çok kıymetli. Bu çerçevede şirket, ‘Bugün ürettiklerimiz yarınımızı yok etmesin!’ ilkesiyle yola çıktı ve ağacı merkeze alan, ‘Ağacın İzinde’ ilerleyen düşünce akımını başlattı. Bu akım mimariye, tasarıma ve ağaca profesyonel ya da amatör olarak ilgi duyan herkesin buluşma noktası haline geldi. Yıldız Entegre ise güçlü bir çınar olması için bu kavramın hep arkasında duruyor.

‘Ağacın İzinde: Tasarımda Orman Ürünleri Sözlüğü’nün tohumları, işin abecesinden başlamanın planlandığı zamanlarda atıldı. Mimaride ve tasarım literatüründe ağaçla var olan kavramların karşılığına dair bir boşluk olduğu görüldü. Sonrasında, mimarlıkta önemli bir rolü olan ağacın tasarım süreçlerinde geçmişten günümüze uğradığı duraklar aracılığıyla ortaya konuldu. Sözlük, hazırlık sürecinde yer alan isimlerin katkılarıyla son haline getirildi ve YEM Kitabevi etiketiyle ilgilileriyle buluştu. Mimarlık ve tasarım dünyası için değerli bir kaynak olma özelliği taşıyan ‘Ağacın İzinde: Tasarımda Orman Ürünleri Sözlüğü’ akademi ve sanayi arasında köprü kurarak sektörün dinamiklerine kılavuzluk ediyor.

Kökleri 1890 yılına uzanan, değişime ve gelişime odaklanarak orman ürünleri sektörünün liderliğini üstlenen Yıldız Entegre, orman ürünleri sektöründe yine bir ilke imzasını atıyor. Yıldız Entegre’nin YEM Kitabevi’yle hazırladığı “Ağacın İzinde: Tasarımda Orman Ürünleri Sözlüğü”, ağacın DNA’sının izini sürerken mimari ve endüstriyel ürün tasarımının gelişim süreçlerini madde madde sunuyor. Yapılı çevrenin oluşumunda önemli rol üstlenen ürün, yöntem ve tekniklerin dönüşümünün izini sürüyor. Ayrıca yakın dönemde geliştirildiği için yeterince bilinmeyen kavramları ve terimleri gün yüzüne çıkarıyor.

Yayına hazırlık süreci

“Ağacın İzinde: Tasarımda Orman Ürünleri Sözlüğü”nün araştırma ve yayına hazırlama sürecini Prof. Dr. Genco Berkin üstlendi. Danışma Kurulu ise Prof. Dr. Reha Günay, Yüksek Mühendis Dr. Doğan Hasol, Yıldız Entegre Ürün Müdürü Murat İnceoğlu ve İç Mimar Muhammet Taşlı’dan oluştu. Kitabın grafik tasarımını ve çizimlerini de Yüksek İç Mimar Sedef Sav yaptı. Yayına hazırlık sürecinde yer alan tüm isimler, rehber kitabın Türkiye’nin mimarlık ve tasarım dünyasıyla buluşmasına büyük katkı sundu.

Tanıtım toplantısı

Yıldız Entegre, “Ağacın İzinde: Tasarımda Orman Ürünleri Sözlüğü”nün tanıtım toplantısını 8 Ekim’de Mazlum Ağa Köşkü’nden düzenlenen çevrim içi canlı yayınla gerçekleştirdi. Buluşma, “Ağacın İzinde Tasarımda Orman Ürünleri Sözlüğü”nü hazırlama fikrinin ortaya çıkışının paylaşılmasıyla başladı. Ardından insanın ağaçla olan birlikteliği başta olmak üzere orman ürünleri, tasarım ve mimarlık ekseninde ele alındı.

f08803c67c3778e1465f0930b768f345

YAYIN KURULU KİTABIN TANITIM TOPLANTISINDA NELER DEDİ?

PROF. DR. REHA GÜNAY

Ahşap literatürümüze böyle bir yayın kattığını için Yıldız Entegre’yi kutluyorum. Her iki tarafa da çok yararlı olacaktır ve bunun da arkası gelecektir. Çünkü özellikle eski olan terimler konusunda çok büyük bir boşluk var. Bu boşluğun zaman içinde dolacağını düşünüyorum

MUHAMMET TAŞLI HAM:M DESİGN KURUCUSU, İÇ MİMAR MÜDÜRÜ

Bu sözlükte yer alan kavramları günümüz mobilyacıları bile bilmiyor olabilir. O anlamda bir zemin hazırlamak anlamında çok değerli görüyorum çünkü böyle bir kaynak yoktu. Sözlüğün özellikle gençlere faydalı olacağına inanıyorum.

MURAT İNCEOĞLU YILDIZ ENTEGRE ÜRÜN MÜDÜRÜ

Bildiğim kadarıyla ilk defa orman ürünlerine tasarım odaklı yaklaşan bir çalışma gerçekleştirildi. Geçmişin mirasını yeni nesil uygulamalara bir araya getirme şansımız oldu. Bu haliyle kapsamlı ve doyurucu bir çalışma ortaya çıktı. Bu çalışma içinde bir mühendis olarak bulunmak benim için bambaşka bir deneyim. Sürekli gelişecek, kendini yenileyecek bu bilgileri bir kitapta görmek beni mutlu etti.

08ebecbe51da4947b18b44f92f2ad70c

GENCO BERKİN’DEN KİTABA DAİR*

“Ağacın İzinde: Tasarımda Orman Ürünleri Sözlüğü” hazırlanırken Doğan Hasol’un, büyük bir emek so¬nucunda ortaya çıkarıp Türkiye mimarlık camiasına hediye ettiği “Ansiklopedik Mimarlık Sözlüğü”nden il¬ham alındı. Bu çalışmada “danışman” olarak bizlere yol gösterici olan Doğan Hasol gibi, Reha Günay Hoca’mızın çalışmaları da biz akademisyenleri, meslektaşlarımızı ve öğrencilerimizi bilgi anlamında yıl¬lardır besliyor. Nâzım Hikmet’in Davet şiirindeki “...Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine...” mısrası aslında hem kimlikli bir birey olmanın hem de paylaşmanın, dayanışmanın güzelliğini aktarıyor. Bu kitap da böylesine bir hoşgörüden ve katılımcılıktan aldığı cesaretle, Yıldız Entegre’nin ağaca, doğaya, tasarıma verdiği desteğin sonucunda hayat buldu.

*Kitabın önsözünden alınmıştır.

Dolap

1. İçinde giysi ve diğer eşyaları saklamak üzere yapılan, raflı, kapaklı mobilya. 2. Geleneksel Türk evlerinde mutfak ile has oda arasında (haremlik-selamlık) yemek ve araç-gereç iletimini sağlayan, ahşap döner raf sistemi. “Ne dolaplar çeviriyorsun?” deyimi bu mobilya türünden ortaya çıkmıştır.

Pelesenk

Hindistan, İran gibi sıcak ülkelerde yetişen; mobilyalarda ve doğramacılıkta kullanılan sert bir ağaç. Pelesenk ağacının tozu oldukça yapışkan olduğundan, bu ağaçla çalışan marangozların boğazına kaçtığında büyük rahatsızlık verirmiş. “Dillere pelesenk olmak” deyimi buradan ortaya çıkmıştır.

Boyunduruk

Ahşap yapıda iki dikme arasına yatay olarak konulan ve böylece dikmelerin açılmasını ya da yaklaşmasını önleyen ahşap ya da çelik atkı. Araba ya da kağnı çeken hayvana takılan gereci tanımlayan bu terim, “başkasının egemenliği altına girmek, tutsak olmak, emir ve baskı altında yaşamak” anlamı taşıyan “boyunduruk altına girmek” deyiminde de karşımıza çıkar.

LİTERATÜRE ÖNEMLİ BİR KATKI

MELİKE ALKAN SATIŞ VE PAZARLAMA KOORDİNATÖRÜ

Geçmişe baktığımızda büyüklerimizin Anadolu topraklarında ahşap evlerde yaşadıklarını görüyoruz. Zaman içinde şehirleştikçe ve betonlaştıkça bu evler unutuluyor. Geçmişten gelen bu bilgi birikimine sözlüğümüzde yer vermeyi hedefledik. Diğer yandan herhangi bir arama motoruna “MDF nedir?” ya da “Sunta nedir?” gibi sorulara cevap bulamadığımızı, bulduğumuz açıklamaların ayaklarının yer basmadığını fark ettik. Sektörde kullandığımız kelimelerin hepsini ortaya döktük ve ağacın sanayideki kullanımına dair bilgileri paylaştık. Mühendislik kısmı YEM Kitabevi’nden Genco Hoca’nın bilgi birikimiyle oluşturuldu. Böylece bir havuz oluştu. Bu kitabın herkesten çok öğrencilere hitap ediyor olması çok önemli. Çünkü özellikle mimarlık alanında eğitim gören kişilerin bu konuyla ilgili bilgiye erişimi çok kısıtlı ve mimarlıkta bu kavramlar maalesef hakkıyla kullanılamıyor. Bu kaynakla özellikle mimarlık öğrencileri için geçmişle gelecek arasında bir bağ kurup literatüre önemli bir katkı sağladığımızı düşünüyorum.

ENGİN BERK KURUMSAL İLETİŞİM MÜDÜR YARDIMCISI

İŞİN ABECESİNİ TANIMLAMAK BİR MİLAT

Özellikle “eliböğründe” kavramı çok dikkatimi çekmişti. Eski ahşap evlerde çıkmaların ve cumbaların altına aralıklı olarak konulan ahşap kısma bu isim veriliyormuş. Bir de bir binayı çivi çakmadan yapmayı sağlayan bir yöntem var; çantı yöntemi. O yöntemi öğrenmek de çok şaşırtmıştı beni. Tabii hazırlık sürecinde kitabı defalarca okumak da çok önemliydi. Her okuyuşta ayrı bir kavramın etkisi altında kaldığımı söyleyebilirim. Yıldız Entegre’nin sektördeki köklü duruşunun ve sanayiye katkılarının yanı sıra, akademiye böyle bir ilki kazandırması çok önemli. İşin abecesini tanımlamayı üstleniyor olmak bence bir milat. Gelecekte bu konuda seriler de oluşturulabilir. Ekip olarak böyle bir kaynağın yaratılmasına liderlik etmek gerçekten gurur verici.

SÖZLÜK YAŞAYAN BİR VARLIK

ERCAN ŞAHİN PAZARLAMA VE KURUMSAL İLETİŞİM MÜDÜRÜ

Bir kelime üzerinde 15-20 dakika konuşulur mu? Konuştuk. Ham:m Design’ın kurucusu Muhammet Bey’in babası geleneksel marangozluk ustalığını çok iyi bilir; onun eskiye dair hikayelerini anlattık. Genco Hoca mimarlıkta karşılaştığı kavramlara dair hikayelerini paylaştı. Hatta sözde hikâye yazımı bu sohbetlerden doğdu. Günün sonunda sözlüğümüz iki ayrı konseptle hayata geçirildi; biri kalın ciltli, büyük ebatlı bir sözlük. Diğeri ise öğrenciler ve akademisyenler için, cepte taşınabilecek bir versiyon. Küçük boy sözlüğümüz e-ticaret sitelerinde satışa sunuldu ve bir ay içinde ilk baskı tükendi. Halihazırda ikinci baskının hazırlıkları yapılıyor. Sözlük yaşayan da bir varlık olduğundan yeni baskılarla önümüzdeki yıllarda içeriğin daha da zenginleştirilerek güncellenmesi söz konusu olabilir.

Paylaş

Tasarımda Orman Ürünleri Sözlüğü'nde