Tarladan Sofraya projesiyle çiftçiler bilinçlendirildi

Toprakta yetiştirilen ürünler için en doğru koşulların sağlanmasını hedefleyen İGSAŞ, Tarladan Sofraya projesi kapsamında yaptığı toprak analizi çalışmalarıyla çiftçileri bilinçlendirdi.

  

Ürün ve çalışmalarıyla sürdürülebilir tarıma katkıda bulunan İGSAŞ, önder çiftçileri toprak analizinin gerekliliğine dair bilinçlendirmek için Tarladan Sofraya adlı sosyal sorumluluk projesini başlattı. 2015 yılında başlatılan proje kapsamında yapılan toprak analizi çalışmaları aracılığıyla kullanmaları gereken tohum çeşitleri, sulama yöntemleri, ilaç ve gübreler hakkında çiftçiler bilgilendirildiler. Analiz sürecine doğrudan dahil olan çiftçiler, sağlıklı ürün yetiştirmek için gereken uygulamalar hakkında deneyim kazanarak verimli tarıma bir adım daha yaklaştılar.

 

Nasıl başladı?

Tarladan Sofraya projesi kapsamında yapılan toprak analizi çalışmasının evreleri; İGSAŞ, bayi ve çiftçilerin iş birliğiyle gerçekleştirildi. Projenin ilk adımında, ülke genelinde belirlenen önder çiftçilere toprak örneği alma kılavuzu oluşturularak analiz formu, kutu, burgu gibi gerekli materyaller gönderildi. Çiftçilerin İGSAŞ’ın ziraat mühendisleri aracılığıyla aldıkları toprak örnekleri, satış ekibi tarafından akredite labaratuvara iletildi. 16 parametre üzerinden analiz edilen toprak örnekleri, ortaya çıkan sonuçlara göre değerlendirilerek İGSAŞ’a ait gübreleri içeren “Bitki Besleme Programı” adı verilen reçeteler oluşturuldu ve ilgili bayilere ulaştırıldı. İGSAŞ, önder çiftçilere hangi ay içinde kaç adet toprak analizi yapmaları ve ne zaman eğitim almaları gerektiğine dair yol haritası çizdi.

 

Projenin arazi çalışmaları, Şubat ve Ağustos (baharlık ve kışlık) dönemi olmak üzere iki kısımdan oluştu. Şubat döneminde 306 adet, Ağustos döneminde 706 adet toprak örneği alındı. Numune alınan arazilerde ekilecek ürünler; buğday, ayçiçeği, şekerpancarı, nohut, fındık ve pamuk olarak belirlendi. Bu kapsamda gerçekleştirilen program, her hafta Köy TV’de yayınlandı.

 

Proje çıktıları

Yaklaşık 50 bin dekarlık tarım arazisi üzerinde yürütülen Tarladan Sofraya projesi kapsamında altı bayi ve 21 önder çiftçiye hizmet ulaştırıldı. Önder çiftçiler, toprak numunesi alımından hasat aşamasına kadar tüm evrelerde aktif olarak yer aldılar. Toprak analizi yapılan tarlalarda belirlenen alanlarda, çiftçilerin özgün yöntemlerle gübreleme yapmalarına da izin verildi: Böylece akıllı gübreleme ile özgün yöntem arasındaki verim ve kalite farkını görmeleri sağlandı. İGSAŞ’ın uygulama yaptığı tarlada yüzde 30 daha az su, yüzde 30 daha az işçilik, yüzde 30 daha az enerji, yüzde 30 daha az gübre kullanılarak karşılığında yüzde 40 daha fazla verim alındı. Uygulamanın en faydalı yanı, analiz sonucunda toprağın hangi besin elementlerine ihtiyaç duyduğunun çiftçiler aracılığıyla belirlenmesi oldu. Önder çiftçiler, topraklarında hangi gübreyi kullanmaları gerektiğini İGSAŞ’a doğrudan kendileri bildirdiler.

İGSAŞ Pazarlama ve Satış Direktörü Ercan Karasu, toprak analizinin önemini anlatıyor…

Türkiye’de çiftçilerin büyük bir kısmı, ürün yetiştirdiği toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerine hakim değil. Dolayısıyla toprağın hangi maddelere ihtiyacı olduğunu bilmeksizin geleneksel yöntemlerle gübreleme yapıyor. Bu da tarımda verimsizliğe yol açıyor. Çiftçilerin piyasadaki arza göre değil, toprağın yapısına elverişli ürünleri yetiştirmeleri gerekiyor.

Bu ürünleri tespit etmek için laboratuvarlarda tam toprak analizi yaptırılması gerekiyor; bunu dikkate alan çiftçi sayısı ise oldukça az. İGSAŞ olarak başlattığımız Tarladan Sofraya projesi, iki temel amaç üzerine kuruldu. Öncelikle tarım faaliyetlerini geleneksel yöntemlerle sürdüren çiftçileri; daha az girdiyle verimi artırabilmek, daha kaliteli ürün elde edebilmek ve toprakta sürdürülebilirliği sağlamak için toprak analizi yaptırmaları konusunda bilinçlendirmek amaçlandı. Bir diğer hedef ise çiftçilere toprağın yapısıyla ilgili detaylı bilgi sağlayarak toprak haritası oluşturmak ve spesifik üretimlere ait özel gübreler geliştirilmesi konusunda çalışmalar yapmak olarak belirlendi.

Toprak analizi sonuçları

%30 daha az su

%30 daha az işçilik

%30 daha az enerji

%30 daha az gübre

%40 daha fazla verim

Paylaş

Tarladan Sofraya projesiyle çiftçiler bilinçlendirildi