Tarladan Sofraya projesi için Kütahya’ya yolculuk

2015 yılından bu yana devam eden Tarladan Sofraya projesi kapsamında gerçekleştirilen çalışmaların paylaşılması hedefiyle düzenlenen Kütahya gezisinde toprak analiziyle elde edilen olumlu sonuçlar basın mensuplarıyla paylaşıldı.

Geleneksel yöntemlerle tarım faaliyetlerini sürdüren çiftçilerin, verimi artırmak, kaliteli ürün alabilmek ve toprakta sürdürülebilirliği sağlamak amacıyla bilinçlendirilmesinin yanı sıra, belirli noktalarda toprak haritası oluşturmak ve özel gübreler geliştirilmesi konusunda çalışmalar yapmak için İGSAŞ tarafından devreye alınan Tarladan Sofraya projesi tüm hızıyla devam ediyor. Proje kapsamında bugüne kadar yapılanların basın mensuplarıyla paylaşılması hedefiyle 10 Eylül’de Kütahya’da bir basın gezisi organize edildi.

 

Geziye “Bloomberg Businessweek” dergisinden Mehmet Elgin, “Dünya” gazetesinden İmam Güneş, “Para” dergisinden Merve Yılmaz, “Posta” gazetesinden Hamide Hangül ve “Sabah” gazetesinden İbrahim Acar katıldılar.

 

Neler yapıldı?

Tarladan Sofraya projesi kapsamında toprak numunesi alınan arazilerde ekilecek ürün desenleri; buğday, ayçiçeği, şeker pancarı, nohut, fındık ve pamuk olarak belirlendi. Alınan toprak numuneleri laboratuvarda 15 parametre üzerinden değerlendirildi. Proje danışmanı ve İGSAŞ’ın Ar-Ge departmanı tarafından gübreleme önerileri yapıldı. Uygulama yapılan bölgelerde toprak numunesi alımından hasat aşamasına kadar olan tüm evrelere çiftçilerin katılımı sağlandı. Uygulama yapılan tarlaların yanında çiftçilerin karşılaştırma amaçlı olarak kendi yöntemleriyle gübreleme yapmaları sağlandı. Toprak analizi sonucu yapılan akıllı gübrelemeyle çiftçinin kendi yöntemiyle ortaya çıkan veriler incelendi. İGSAŞ’ın yaptığı uygulamayla yüzde 30 daha az su, yüzde 30 daha az işçilik, yüzde 30 daha az enerji, yüzde 30 daha az gübre kullanımına karşın yüzde 40 daha fazla verim alındığı çiftçi nezdinde kanıtlandı.

 

Kütahya uygulaması

İGSAŞ, bugüne kadar 10 ayrı ilde sürdürdüğü Tarladan Sofraya projesini bu yıl Kütahya’nın Aslanapa ilçesinde de devreye aldı. Bu kapsamda Kütahya Şeker Fabrikası Aslanapa Bölge Mühendisi Aziz Doğuş Arda’yla yürütülen projeye çiftçilerin dahil olmaları sağlandı. Ardından şeker pancarında damla sulama sistemi kullanacak bir çiftçi arayışına girildi. Kütahya’nın Aslanapa ilçesinde, Adaköy mevkiinden Recep Dönmez’in sürece dahil olmasıyla tarlasından toprak numunesi alındı. Analiz sonuçlarına uygun bir gübreleme programı yapıldı. Dönmez, ekimden önce ve sonra bu programa uyarak gübreleme yapmaya devam ediyor. Şeker pancarı hasatına birkaç hafta kaldığını söyleyen Recep Dönmez, şu anda tarlada olan ürününe bakarak, “Bu araziden 7.000 ton şeker pancarı alıyordum, tahminimce bu yıl 11.000 ton ürün alacağım. Damla sulama yöntemine geçtiğim için yılda 10.000 TL işçilik ücretinden tasarruf ettim. Gübreyi su kanalları aracılığıyla direkt ürünün köküne verebiliyorum. Bu nedenle enerjiden de tasarruf ediyorum, gübrelemenin ardından tarlayı traktörle sürmek zorunda da kalmıyorum. Toprak analizinin ardından kullandığım gübreyi de değiştirdik. Hem kullandığım gübre miktarı azaldı hem de toprağımın ihtiyacını giderdik. Uzun yıllardır bu topraklarda şeker pancarı üretiyoruz. Son yıllarda toprağın verimi iyice azaldı ve kuraklaşmaya başladı. İGSAŞ’ın yönlendirmesiyle çocuklarımın da bu topraklarda verimli üretim yapabileceğine olan inancım arttı.” diyor.

  

                                                                      

Aziz Doğuş Arda, hem tarla kontrollerini hem de şeker pancarının gelişim sürecini takip etmeyi sürdürüyor. Bu bölgeden şeker pancarı alımı yaptıklarını söyleyen Arda, “Bu proje bizim için de önemli ve büyük katkı sağlayacak. Çünkü şeker pancarı aldığımız çiftçiye, o üründen çıkardığımız ham madde oranında değil, toplam ağırlık üzerinden para ödüyoruz. Akıllı tarım yöntemleri kullanılarak üretilen şeker pancarından elde ettiğimiz ham madde miktarı artacak. Daha da önemlisi, topraklarımızı kaybetmeden sürdürülebilir bir şeker pancarı üretiminin örneğini vermiş olacağız.” yorumunu yapıyor.

 

Hasat tamamlandı

Kütahya Aslanapa Adaköy’de şeker pancarı hasadı tamamlandı. Çiftçi, kendi yöntemleri sonucunda bin metrekareden 6.480 kilogram ürün elde etti. İGSAŞ’ın Tarladan Sofraya projesi kapsamında ekilen alandan toplanan ürün ise 7.760 kilogram oldu. Proje kapsamındaki uygulamalar sayesinde 1.280 kilogram daha fazla ürün alınmış oldu. Daha fazla şeker elde etmeyi sağlayan polar oranında ise çiftçi, 16,7’de kalırken İGSAŞ’ın uygulamalarının yapıldığı hasatta 17,8’e ulaşıldı. Bu, projenin başarısını ortaya koyuyor. Tarlada cercospora beticola hastalığı oluşmasına rağmen bu sonuçların alınması oldukça sevindirici.

 

Hedef: Maksimum verim

Türkiye’deki 24 milyon hektar ekilebilir arazinin sadece yüzde altısı birinci sınıf kalitede. Büyük ovaları çölleşme tehdidi altında olan Türkiye, yer altı su kaynakları açısından da dünyanın en fakir 15 ülkesi arasında yer alıyor. Diğer tehlikeler ise geleneksel tarım uygulamaları ve sulamanın bilinçli yapılamaması nedeniyle kalitenin ve verimin giderek düşmesi. İGSAŞ’ın Tarladan Sofraya projesinin yöneticisi Pazarlama ve Satış Müdür Yardımcısı Vedat Altınok bu konuda şunları söylüyor: “Hedefimiz, geleneksel yöntemlerle tarım faaliyetlerini sürdüren çiftçilerimizi, daha az girdiyle maksimum verime ulaştırabilmek. Daha kaliteli ürün alabilmelerini ve toprakta sürdürülebilirliği sağlamak amacıyla toprak analizi yaptırmalarını sağlayabilmek.”

 

Tarım Bakanlığı’ndan destek

Adaköy incelemesinde yer alan Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Yüksek Ziraat Mühendisi Hikmet Güleç, bakanlık olarak toprak ve su analizi çalışmalarına büyük önem verdiklerini belirterek, “Tüm illerimizde analiz çalışmalarını başlattık ve bir envanter oluşturuyoruz. Çok yakında ülkemizde analiz olmaksızın üretim yapamayacak duruma geleceğiz. Bu nedenle İGSAŞ’ın başlattığı bu sosyal sorumluluk projesi çok önemli. Bizim de desteklediğimiz hatta bizi de heyecanlandıran bir proje oldu.” diyor.

 

 

Paylaş

Tarladan Sofraya projesi için Kütahya’ya yolculuk