Tarım Ormanın Geleceği

Yeni 10 yılda Türkiye tarımının yol haritasına katkı sağlamak amacıyla düzenlenen Tarım Ormanın Geleceği Webinar Serisi ve Zirvesi kapsamında düzenlenen Tarımı Geleceğe Taşıyanlar Ödül Töreni’nde İGSAŞ’ın Toprağıma Minnettarım sosyal sorumluluk projesi ödüle layık görüldü.

Ekonomi dergisi “Para”nın Tarım ve Orman Bakanlığı himayesinde yeni 10 yılda Türkiye tarımının yol haritasına katkı sağlamak amacıyla düzenlediği Tarım Ormanın Geleceği Webinar Serisi ve Zirvesi “Toprağına Sahip Çık” mottosuyla gerçekleştirildi. Zirve, şimdiye kadar yapılan en yüksek katılım oranına sahip webinar zirveleri arasında yerini aldı. Zirve kapsamında düzenlenen Tarımı Geleceğe Taşıyanlar Ödül Töreni’nde İGSAŞ’ın Toprağıma Minnettarım sosyal sorumluluk projesi ödüle layık görüldü. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından İGSAŞ Genel Müdürü Turan Tok’a verilen ödül, 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü vesilesiyle tarımsal üretimin her aşamasında emeği bulunan kadın çiftçilere armağan edildi. 

 

Türkiye Tarımının Yeni 10 Yıllık Hikayesi 

Moderatörlüğünü Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nedim Koşum’un yaptığı “Türkiye Tarımının Yeni 10 Yıllık Hikayesi” başlıklı oturumda konuşan İGSAŞ Genel Müdürü Turan Tok, dinleyicileri şirketin faaliyetleri hakkında bilgilendirdikten sonra şöyle devam etti: “Tarım alanlarımız, ekili alanlarımız her geçen gün azalıyor. Tarımda istihdam yüzde 18. Bu oran 15 yıl önce yüzde 30’lar seviyesindeydi. Birim alandan çok daha fazla miktarda, uluslararası normlarda ürün almalıyız. Verim artışında tarımda kimyasal gübrenin önemi çok büyük. Ülkemizdeki toprakların sadece yüzde 6’sı birinci sınıf arazi. Geriye kalan arazileri ıslah etmeden istediğiniz verimi elde edemezsiniz. 2., 3. ve 4. sınıf arazilerimizi ıslah etmek zorundayız. Diğer yandan ülkemiz, su konusunda Afrika’dan dahi fakir bir ülke. Yılda 110 milyar metreküp civarında su tüketiyoruz, bunun yüzde 70’i tarıma gidiyor. Bu miktarı azaltmamız lazım. Ürün yelpazesine göre damlama sulama ve yağmurlama sulama yapmak zorundayız. Bilinçli sulama ve kimyasal gübrelemeyle, elde edilecek ürün hasılatını minimum yüzde 90, maksimum yüzde 190 oranında artırabiliriz.”

Toprak analizi şart 

Bitkinin topraktan elde ettiği 74 besin elementi arasından mutlaka alması gerekenler olduğuna dikkat çeken Turan Tok, 18 parametreli toprak analizi yapılmadan gübrelemenin sonuç vermeyeceğini şu sözlerle ifade etti: “Toprağa azotu, fosfatı, potasyumu veriyoruz ama bunlar yetmiyor. Toprağın ihtiyacı olan magnezyum, kalsiyum, bor, çinko, kükürt gibi besinleri de vermek gerekiyor. Bütün bunlar sadece ve sadece toprak analizleri yapılarak mümkün olabilir.”

 

Turan Tok: ‘Toprak tahlil sonuçlarına göre kimyasal gübre kullanılması halinde yüzde 90 oranında verim artışı sağlanır. Bilinçli sulamayla birlikte verim artışı yüzde 190’a kadar ulaşır.’

Paylaş

Tarım Ormanın Geleceği