Set tipi gübrelerle kaliteli ve sağlıklı ürünler
Set tipi gübreler, organik bazlı ve asidikbazik karakterli inorganik minerallerin en uygun konsantrasyonda oluşturuluyor. Set tipini oluşturan gübreler, kimyevi açıdan aynı kapta buluşmaya uygun olmadığından içeriğine göre sınıflandırılarak ambalajlanıyor. Böylece gübrenin reaksiyondan kaynaklı bozulma ve raf ömrünün tükenme ihtimali ortadan kalkıyor. Aynı zamanda tüketici, set içinden, toprağın ihtiyacı olan kimyevi içeriğe göre gübre seçebiliyor. Bu gübreler, organomineral gübre sınıfında yer alıyor. Organomineral gübreler, bir veya birden fazla organik gübrenin, bir veya birden fazla tekli, kompoze, ikincil veya mikro bitki besin maddeli kimyevi gübrelerle reaksiyonuyla/karışımıyla elde ediliyor. Bu sayede yetiştirilen ürünler tamamen doğal oluyor. Organomineral gübrelerin organik kısmı, bitkilere zararlı hastalık bulaştırmadan toprağın organik kapasitesini düzenliyor; toprağın pH değerini bitkiler için optimum hale getirerek minerallerin dengeli şekilde alımını sağlıyor. İnorganik kısım ise bitkinin fotosentez, solunum, madde taşınımı ve çeşitli fizyolojik faaliyetlerinde önemli roller üstlenen enzimlerin aktiviteleri için gerekli minerallerden oluşuyor.
Toprağa faydaları
Set tipi gübreler, toprağı beslemenin yanı sıra toprakta yaşayan faydalı mikroorganizmalara da optimum yarar sağlıyor. Toprağa sadece inorganik mineralli gübrelerin verilmemesi gerekiyor, bu elementler dengeli verilmediğinde birikerek toprağın biyolojik ve kimyasal yapısını bozabiliyor. Ancak bu gübrelerin organik maddelerle desteklenmesi, birikmeyi önleyerek emilimi hızlandırıyor. Toprağa sadece organik gübrelerin verilmesi de yararlı olmuyor. Organik gübrelerce aşırı zengin bir toprak, bitki köklerinin basıncını dengesizleştirerek su ve mineral alınımını durduruyor. Bu yüzden karışım halindeki set tipi gübrelerin kullanımı büyük önem taşıyor.
Bitkiye faydaları
Bünyesinde azot, fosfor ve potasyumu hem dengeli hem de bitkinin alabileceği formda barındıran set tipi gübreler, bitkinin tüm fizyolojik ve biyolojik faaliyetlerini olumlu yönde etkiliyor. Bitkinin kısa sürede büyüyüp gelişmesini sağlıyor. Çiçek dökülmesini engelleyerek meyve tutumunu artırıyor. Meyveleri daha gösterişli ve iri hale getiriyor. Bitkinin patojen ve mantar gibi zararlılardan ari olmasını sağlayarak üründe kalite getiriyor. Sağlıklı gelişim için gerekli mineralleri barındırdığından bitkide mineral eksikliğinden kaynaklı ürün bozuklukları ve hasat noksanlığı görülmüyor.