Ofis çalışanları için dengeli beslenme önerileri

Hem konsantrasyonu artırmak hem de sağlıklı bir vücuda sahip olmak için ofis çalışanlarının dengeli beslenmeleri gerekir.

Fiziksel aktivitenin az olduğu ofislerde çalışanların düzenli beslenmeleri, sağlık açısından büyük önem taşır. Yoğun çalışma temposunda, uzun saatler masa başında sabit bir şekilde oturmaya bir de yanlış beslenme eklendiğinde ofis çalışanlarında düzenli baş ağrıları, halsizlik, insülin direnci, obezite gibi sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Bu da iş yapma kalitesini ve verimini olumsuz etkiler. Bu sebeple ofis çalışanlarının bedensel hareketleri artıran egzersizlerle birlikte özenli ve dengeli beslenmeleri gerekir.

 

Dengesiz beslenme nedir?

Zararlı gıdalar tüketmek, çok az/çok fazla yemek, öğün atlamak, uzun süre aç kalmak, su içmemek ve meyve tüketmemek, dengesiz beslenme dendiğinde ilk akla gelenler arasında yer alır. Kahvaltıda yenen poğaça, börek gibi hamur işleri; öğle aralarında hızlıca yenen yağlı yemekler; akşama doğru açlığı bastırmak için atıştırılan şekerli, tuzlu ürünler; sürekli içilen kahve, çay gibi içecekler, dengesiz beslenmenin başrol oyuncularıdır. Yanlış beslenmenin getirileri, sadece şişmanlık veya zayıflıkla da sınırlı değildir. Sürekli halsizseniz, cildiniz çok kuru ya da yağlıysa, sıkça başınız ağrıyorsa ve iştahsızsanız beslenme alışkanlıklarınızı gözden geçirmeniz gerekebilir. Öğünlerinizi ve öğün aralarınızı daha sağlıklı yiyeceklerle doldurmanız için vücudunuz size alarm veriyor olabilir. Dikkate almadığınız takdirde bu getiriler, konsantrasyonunuzu da olumsuz etkileyecektir.

 

Nasıl beslenmeli?

Kahvaltı, ana öğünlerin en önemlisidir. Dolayısıyla atlanmaması ve geçiştirilmemesi gerekir. Peynir, yumurta, domates, salatalık, zeytin ve yeşillikten oluşan bir kahvaltı tabağı sayesinde güne oldukça aktif başlarsınız. Öğle yemeklerinde çorba, ızgara, haşlama veya fırınlanmış yiyecekleri tercih edebilirsiniz. Sebzelerle antioksidan ihtiyacınızı giderebilirsiniz. Asitli ve şekerli içecekler yerine mineralli su, ayran gibi içecekler tüketebilirsiniz. Bir ofis masasından eksik olmayan çay ve kahvenin yanı sıra bol bol su içmeye özen gösterebilirsiniz. Unutmayın, susuz kaldığınızda kendinizi yorgun hissedersiniz. Ara öğünlerde yağsız/çiğ kuruyemişlerden atıştırabilirsiniz. Geç olmayan bir vakitte yiyeceğiniz akşam yemeğinde sindirimi zor olmayan besinler seçerseniz uyku esnasında vücudunuz yorulmaz ve sabah dinç bir şekilde uyanırsınız. Vitamin, protein ve mineraller bakımından yeterli olan bir diyet programı, sağlıklı beslenme yolunda atılan en önemli adımdır.

 

Diyet yaparken dikkat!

İhtiyacın üzerinde tüketilen karbonhidrat ve proteinler, vücutta yağa dönüşür. Yağlar göbek etrafında, iç organlarda ve damarlarda birikir. Vücut enerjiye gereksinim duyduğunda bu yağlar, sentezleme mekanizmaları sayesinde glukoza dönüşerek dolaşıma girer. Ardından glukoz da glikojene dönüşerek karaciğerde depolanır. Karaciğerde daima 120 ile 140 gram arasında glikojen, depo halinde bulunur. Kan şekeri düştüğünde ya da ani efor gerektiğinde glikojenler tekrar glukoz haline gelerek vücutta dolaşmaya başlar. Glikojen tükendiğinde ise açlık hissi doğar. Vücut glikojene ihtiyaç duyarsa ve glikojen depoları boşsa vücuttaki yağlar, glukoza dönüşmeyi beklemeden yakılır; doğrudan kaslardaki proteinler ve kas glikojenleri kullanılır. Dolayısıyla fazla efor sarf edildiğinde ve uzun süre aç kalındığında yağ yıkımından ziyade kas kaybı meydana gelir. Bu durumda kanda üre artışı olur; yıkılan proteinlerin yol açtığı azot gibi tehlikeli atıkları böbrekler süzmeye çalışır. Vücudun işleyişinde düzensizliğe yol açmamak için dengeli beslenme oldukça önemlidir. Diyet periyodunda tek tip beslenmek de sorun yaratır. Alınan gıdalarda, vitamin ve mineral bakımından çeşitliliğe dikkat edilmesi gerekir.

 

Dengeli beslenmenin getirileri

Beslenme düzenine özen gösteren ve sağlıklı gıdalar tüketmeye yönelen bireyler, güçlü bir dış görünüşe sahip olurlar: Hareketli ve atik bir beden, nemli bir cilt, kuvvetli kaslar ve boyla uyumlu kilo, doğru beslenmenin en belirgin getirileri arasındadır. Bu bireyler daha zinde ve yüksek odaklanma seviyesine sahip olurlar. Ayrıca viral hastalıklara karşı daha dirençli olurlar ve sıkça hastalanmazlar.

 

 

Paylaş

Ofis çalışanları için dengeli beslenme önerileri