Kolesterol vücudumuzun yara bandıdır, ondan korkmayın!

Kalp ve damar hastalıklarıyla kolesterol ilişkisinin halk arasında yanlış bilindiğine dikkat çeken Fitoterapi Uzmanı Dr. Ümit Aktaş, ‘Kolesterol, tamir edici özelliğiyle adeta vücudun yara bandıdır. Kolesterolden korkmayın, kan şekeri ve insülin seviyesinin yüksek olmasından korkun!’ diye uyarıyor.

Sağlığınızın tehlikede olduğunu anlamak için kalp krizi geçirmenize gerek yok! Tüm dünyada yaşamı tehdit eden sağlık sorunları arasında ilk sırada yer alan ve hızla yaygınlaşan kalp ve damar hastalıkları için önlem alabilmek mümkün. Dünya Kalp Haftası vesilesiyle kalp ve damar hastalıklarıyla kolesterol ilişkisinin halk arasında yanlış bilindiğine dikkat çeken Fitoterapi Uzmanı Dr. Ümit Aktaş, “Kolesterol, tamir edici özelliğiyle adeta vücudun yara bandıdır. Kolesterolden korkmayın, kan şekeri ve insülin seviyesinin yüksek olmasından korkun!” diye uyarıyor.

Tereyağından korkmayın

Kalp sağlığı için en büyük riskin, kolesterol değil yüksek kan şekeri olduğunu vurgulayan Dr. Ümit Aktaş, “Zeytinyağı ve tereyağını korkmadan tüketin. Ama her türlü tatlı, şeker ve hamur işinden kaçının. Tuzlu poğaça bile yeseniz vücudunuz ona şeker muamelesi yapar. İnsülin direnci ve di­yabet, kalp damar hastalıklarının arkasında yatan en önemli sebeptir.” diyor.

Sebze tüketin

Kolesterolün, vücudumuzun enerji üretiminde, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde önemli bir rol üstlendiğini kaydeden Dr. Ümit Aktaş, dü­şük kolesterolün enfeksiyonlara yakalanma riskini artırarak kalp yetmezliği gibi riskli hastalıklara davetiye çıkardığına dikkat çekiyor. Ağırlıklı olarak yeşillikler olmak üzere çeşitli seb­zelerin yer aldığı bir beslenme programı uygulayanların kalp sağlıklarından endişe etmemeleri gerektiğinden bahseden Dr. Ümit Aktaş, “Mutluluk Kürleri 2” kitabında yer alan “Kalp Dostu Bitkisel Güçler” bölü­münde şu önerilerde bulunuyor:

 

Kalp dostu sebzeleri keşfedin

“Doğanın sunduğu kalp dostu sebzeleri keşfedin. Sebze tüketiminiz arttıkça da­marlarınızın sağlığı da o oranda iyileşiyor. Brokoli, Brüksel lahanası, karnabahar ve lahana kalp ve damar sağlığının korunmasında çok güçlü bir konumda yer alıyor. Günde üç porsiyon lahana, brokoli, Brüksel lahanası ve karnabahar tüketenlerin kalp krizi riskleri belirgin bir oranda azalıyor.”

 

Çiğ tüketmeye alışın

“Bu besinlerin sağlık sırrı sülforafan adlı bir molekülde saklı. Ama bu kalp dostu maddenin ısıya karşı hassas olduğunu unutmayın! Yani lahananın yemeğinden ziyade salatasını yapıp yiyin. Brokoliyi, Brüksel lahanasını bir-iki dakikadan fazla haşlamayın. Hatta mümkünse çiğ tüket­meye çalışın.”

 

Kalbinizi koruyun

“Diyabetle savaşan besin, aynı zamanda kalp sağlığını korumada da son derece etkilidir. Kal­binizi korumak istiyorsanız beslenme programınıza kuersetin zengini besinleri de ekleyin. Kuru soğanın beyazı bol miktarda kuersetin içerse de birincilik kırmızı soğanda. Karalahana ve bamya da kuersetin açısından oldukça zengin.”

 

Güneşlenin!

“Güneşin de kalp krizi geçirme olasılığını azaltan bir etkisi bulunuyor. ‘D vitaminimi alıyorum, güneşlenmeme gerek yok!’ diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Güneş, kalp damarlarının gev­şemesi ve kan akışının sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesini sağlıyor. Dolayısıyla kalp krizi geçirme riskiniz önemli oranda azalıyor.”

Güçlü antioksidan için…

“Lif ve probiyotik zengini turşular kalp sağlığını da koruyor. Bağırsak sağlı­ğını destekleyerek sistemin düzgün çalışmasını sağlıyor, tansiyona iyi geliyor. Özellikle içinde bulunan güçlü antioksi­dandan ötürü lahana turşusu tüketmenizi öneririm.”

Dr. Ümit Aktaş’tan kalbi koruyan 10 bitkisel güç önerisi

Brokoli

Lahana

Soğan

Bamya

Karalahana

Roka

Kişniş otu

Kırmızı pancar

Fesleğen

Susam

Sağlık dolu reçeteler

Aşağıdaki malzemeleri porselen ya da cam bardağa koyup üzerine kaynar su ekleyip 10 dakika demledikten sonra sağlık için içebilirsiniz.

Kan basıncını düşürmeye yardımcı çay

1 tatlı kaşığı bamya çiçeği (hibiscus)

1 tatlı kaşığı zeytin yaprağı

1 tatlı kaşığı yabanmersini

 

Kalp sağlığı için çay

1 tatlı kaşığı alıç

1 tatlı kaşığı yeşil çay

1 tatlı kaşığı kuşburnu

1 tatlı kaşığı zeytin yaprağı

Fitoterapi ve Akupunktur Uzmanı Dr. Ümit Aktaş kimdir?

1970 doğumlu olan Dr. Ümit Aktaş, Türkiye’de Fitoterapi Uzmanı olarak eğitim alan ilk tıp doktorlarından biridir. Lisans eğitimini Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde, Akupunktur uzmanlık eğitimini Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde, Fitoterapi yüksek lisans eğitimini ise Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nde tamamladı. İstanbul’da kendi kliniğinde hasta kabul eden Dr. Ümit Aktaş ayrıca Bahçeşehir Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Fitoterapi Eğitim Koordinatörü olarak görev yapı­yor ve Türk Kalp Vakfı’nın Mütevelli Heyeti üyeleri arasında yer alıyor. Dr. Ümit Aktaş, “İlaçsız Yaşam”, “Bitkisel Kürlerle İlaçsız Tedavi”, “Mutluluk Kürleri”, “Diyabet ve Zayıflama Kürleri”, “Mutluluk Kürleri 2” adlı kitapların yazarıdır.

 

 

Paylaş

Kolesterol vücudumuzun yara bandıdır, ondan korkmayın!