İKİNCİ 50 YILA İLERLERKEN İGSAŞ daha güçlü, daha yenilikçi, daha dinamik

Türkiye tarımının ve çiftçisinin gelişimi için ilk günden bu yana yatırımlarını durmaksızın sürdüren aynı zamanda Türkiye sanayisinin ihtiyaç duyduğu ürünleri üreten, 50 yıldır bir yandan modernizasyon süreci devam ederken bir yandan istikrarlı başarısını sürdüren İGSAŞ, yarım asrı geride bıraktı. Toprağın izindeki yolculuğuna devam ederken üretim tesislerine, insan kaynağına, dijitalleşmeye, paydaşlarına ve ihracat faaliyetlerine yapacağı yatırımlarla ikinci 50 yıla daha güçlü, daha yenilikçi ve daha dinamik başlayacak.

Bundan tam yarım asır önce yani 1971 yılında “Ürüne bereket“ mottosuyla hareket eden İGSAŞ, 2004’te Yıldızlar Yatırım Holding ailesine Körfez ve Kütahya Azot üretim tesisleriyle beraber katıldı. Holdingin yatırımlarıyla modernize edilen, kapasitesi artırılan ve yepyeni ürünleriyle öne çıkan İGSAŞ’ın üretim faaliyetleri Kocaeli, Kütahya, Antalya ve Samsun’daki tesislerinde devam ediyor. Bunun yanı sıra, İskenderun, Antalya, İzmir, Tekirdağ gibi liman şehirlerinde elleçleme, karıştırma, paketleme ve sevk işlemlerinin yapıldığı stratejik depolar bulunuyor. Dört üretim tesisi, beş deposu ve bir limanıyla İGSAŞ bugün 50’nci yaşını geride bırakan büyük bir aile. Her geçen gün bayi ağıyla, üreticilerle, sanayicilerle en önemlisi çiftçilerimizle beraber durmaksızın büyüyen İGSAŞ, Türkiye’de tarımda ve sanayide kullanılan yaklaşık sekiz milyon ton gübre ürününün yüzde 20’sinden fazlasını üretiyor ve tedarik ediyor.

 

Her daim toprağın izinde 

Ekilebilir ve sürdürülebilir tarım alanları her geçen gün daha da azalıyor. Önümüzdeki süreçte tarım politikalarına verilecek destekle ve bilinçli tarım faaliyetleriyle ekilebilir tarım arazilerinin geleceği güvence altına alınacak. Bunun farkındalığını taşıyan İGSAŞ, Türkiye tarımına ve çiftçisine desteğini her daim artırarak sürdürmek için yaptığı ve yapacağı yatırımlarla toprağın izinde yol almaya devam edecek.

 

1 NİSAN İTİBARIYLA İGSAŞ’IN GENEL MÜDÜRLÜK BAYRAĞINI DEVRALAN İLKAY ÜNAL’DAN…

50’nci yaşını kutlayan İGSAŞ, 2004 yılından bu yana Yıldızlar Yatırım Holding bünyesinde Türk tarımına ve sanayisine hizmet için var gücüyle çalışıyor. Türk gübre sektörünün önde gelen oyuncularından biri olan İGSAŞ, bugün geldiği noktada sadece kendi sektörünün değil, aynı zamanda ülkemiz sanayisinin de en önemli kuruluşlarından biri. İGSAŞ olarak, 1.000’e yakın çalışanımızla Türkiye’de kullanılan gübrenin yaklaşık yüzde 20’sinden fazlasını tedarik ederken toplam üretim kapasitesi yılda iki milyon tonu aşan üretim tesislerimiz, beş bölgede yer alan lojistik merkezlerimizle ve ülkemiz genelindeki 750’den fazla bayimizle Türk çiftçisinin en büyük destekçilerinden biriyiz. Üre, amonyak, kompoze gübreler, nitratlı gübreler, özel ve spesifik damla sulama gübreleri, UAN, İGSAŞ Blue, pril poröz amonyum nitrat (PPAN), seyreltilmiş ve derişik nitrik asit, ve nitrat çözeltisi üretimi yapıyoruz. Bugün Türkiye’nin tek üre, PPAN ve potasyum nitrat üreticisi iken aynı zamanda iki amonyak üreticisinden de biriyiz.

 

İGSAŞ olarak, sürdürülebilir büyüme anlayışıyla, bazı ürünlerde net ithalatçı olduğumuz gübre sektöründe ülkemizin yerli üretimine ve cari açıkla mücadelesine destek veriyoruz. Tüm yatırımlarımızı bu çerçevede ele alıyoruz. Geçtiğimiz yıllarda Antalya ve Kütahya’da tamamladığımız yatırımlarımızla ülkemizin ithal ettiği gübreleri kendi tesislerimizde üretmeye başladık. Hayata geçirdiğimiz potasyum nitrat, amonyum klorür ve nitrik asit yatırımlarımızın ardından İskenderun bölgesinde kompoze gübre yatırımı yapmak için çalışmalarımıza başladık. Projelerimizi tamamladık ve önümüzdeki günlerde yatırıma başlayacağız. Bu tesis bünyesinde de 2021 yılında yaklaşık 40 milyon dolarlık yatırım yapmayı planlıyoruz.

 

Bununla beraber iki ayrı yatırım projesini daha, yönetim ekibimizle beraber değerlendiriyoruz. İGSAŞ’ımızın 50’nci yılını müşterilerimiz, tedarikçilerimiz, çalışanlarımız kısacası tüm paydaşlarımızla beraber kutladığımız bir dönemde, gelecek 50 yılların temellerini nasıl atarız sorusuna hep birlikte ve büyük bir heyecanla yanıtlar arıyoruz. Elbette tüm bu çalışmalarımızın odağında bizim en güçlü kasımız yani sahip olduğumuz nitelikli, özverili, şirketine ve birbirine inanan ve gönül bağı olan, deneyimli insan kaynağımız var. Bugüne kadar neler yaptıysak ve bundan sonra da neleri başaracaksak bunu “biz” olduğumuz için yapacağız. Bu sebeple holdingimizin önemli bir parçası olan Akademi Yıldız ile omuz omuza pek çok konuyu çalışıyor; Akademi Yıldız çatısı altında yer alan Liderlik Okulu, Teknik Mesleki Gelişim Okulu ve Satış Okulu’muzda pek çok çalışanımıza yatırımlar yapmaya, birlikte düşünmeye ve yeni fikirler üretmeye devam ediyoruz.

 

Yatırımlarımızın temel amacı; yenilikçi, vizyoner, rekabetçi ve inovatif yaklaşımımızla ülkemizde üretilmeyen ürünleri üreterek sektörümüzdeki dışa bağımlılığı azaltmak, istihdamı ve nitelikli iş gücünü artırmak, gerek tarım sektörüne ve gerekse ülkemiz sanayisinin gelişimine fayda sağlamaktır. Tam da bu nedenle Kütahya tesislerimizde Ar- Ge Merkezi’mizi geçtiğimiz yıl kurduk ve TÜBİTAK’tan ilk desteğimizi almaya hak kazandık. Bilhassa akıllı ve dijital tarım uygulamalarına yönelik olarak da pek çok proje fikrini gün yüzüne çıkartmak için ciddi bir efor harcıyoruz. Diğer yandan 2008’den beri SAP yazılımını tüm iş süreçlerine entegre etmiş olan Yıldızlar Yatırım Holding çatısı altında, S4HANA dijital dönüşüm projemize bu sene İGSAŞ’ ta başladık. Bu sayede sistemsel tasarımlarımızın tamamını yeniden yapılandıracak, yeşil alan (greenfield) proje yaklaşımımızla tüm paydaşlarımızın ihtiyaçlarına dönük sistem deneyimlerimizi sahip olduğumuz vizyona erişebilmek adına kurgulayacağız.

 

Tüm bu yatırımlarla Türk sanayisinin ve Türk tarımının gelişimine öncülük etmeye çalışırken bir yandan da çiftçilerimizin hayatlarına dokunacak çok önemli projeler hayata geçiriyor, iktisadi ve sosyal kalkınmalarına destek oluyoruz. Bu kapsamda 2015’te başlattığımız “Toprağıma Minnettarım” projemizi üniversitelerdeki uzman akademisyenlerin destekleriyle tüm Türkiye’ye anlatmaya ve yaymaya devam ediyoruz. Söz konusu projemizle iki temel hedefimiz var: Bunlardan ilki geleneksel yöntemlerle tarım faaliyetlerini sürdüren çiftçilerimizin, daha az girdiyle daha yüksek verim almalarını sağlamak ve onları toprak analizi yaptırmaları konusunda bilinçlendirmek. İkinci temel amaç ise projeningerçekleştirildiği bölgelerde toprağın yapısıyla ilgili detaylı bilgiler sağlayarak ayrıntılı bir toprak haritası oluşturmak, ürün ve toprağa özgü özel gübreler geliştirmek. Söz konusu proje kapsamında bugün itibarıyla Türkiye’nin dört bir yanından toplam 50 bin dekarın üzerinde saha çalışmaları gerçekleştirildi. Yakın gelecekte hedefimiz çok daha fazla sahada bu çalışmaları gerçekleştirerek toprağımızı işleyen, ülkemiz tarımını sırtlayan çiftçilerimizi iyi tarım uygulamalarıyla tanıştırmayı sürdürmek. 

 

Türkiye’nin tek üre ve iki amonyak üreticisinden biri olunca siz zaten ister istemez liyakat sahibi uzman kadrolara sahip oluyorsunuz. Bu uzman kadrolarımızla ve onların yetiştirmekte olduğu genç kadrolarımızla beraber yeni üre amonyak tesisi yatırımlarına da kendimizi hazır hissediyoruz. Yıldızlar Yatırım Holding Yönetim Kurulu’muzun bu konuda bizlere çok ciddi desteği ve geleceğe dair beklentileri var. 2021’den itibaren İGSAŞ’ın geleceğinin temellerini atacağımız çok ciddi bir büyüme, değişim ve dönüşüm döneminde olacağız.

 

Yıldızlar Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanımız Fehmi Yıldız’ın söylediği gibi: “Bu şirketlerin hiçbiri bize ait değil, bu şirketlerin hepsi bu ülkeye ait.” Bizim bakış açımız da böyle. Bu çok kıymetli ve önemli bir sorumluluk. Ortaya konan her kıymetli emekle beraber bir tuğla üzerine bir tuğla daha koyarken bu adımı ülkemizin, tarım sektörümüzün, paydaşlarımızın, çalışanlarımızın ve ailelerimizin geleceği için attığımızın farkındayız. Güvenlik görevlimizden Yönetim Kurulu’muza kadar uçtan uca tüm İGSAŞ ailesi olarak bu sorumluluğu taşıdığımızda yaptığımız iş daha anlamlı oluyor. Bizim bütün çabamız ve gayemiz de bu. İGSAŞ olarak “toprağın izinden” gitmeye büyük bir tutku ve heyecanla devam edeceğiz.

 

İGSAŞ Genel Müdürü İlkay Ünal hakkında

1974’te İstanbul Hasköy’de doğdu. İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümü’nü bitirdikten sonra yaklaşık 15 yıl Siemens’te farklı görevlerde çalıştı ve 2010’dan itibaren Yıldızlar Yatırım Holding ailesine katıldı. 1 Nisan 2021 itibarıyla İGSAŞ Genel Müdürlüğü bayrağını devraldı. Evli ve üç çocuk babası olan İlkay Ünal, aynı zamanda sıkı bir tarih araştırmacısı ve kitap koleksiyoncusudur.

 

PAYDAŞLARDAN İGSAŞ’IN 50. YILINA DAİR…

Hakkı Köse Köseoğlu Tarım 

“İGSAŞ’ın Türk tarımına desteğinin nice 50 yıllar sürmesini temenni ediyorum.”

 

Hasan Yılancıoğlu Yılancıoğlu Ltd. 

“Aile olarak gördüğümüz İGSAŞ’ın başarısının devam ve sürekliliği gururumuzu artırıyor. Nice 50 yıllara...”

 

Cuma, Rıdvan, Yasin Karpınar Karpınar Ltd. 

“Türk tarımı adına atılan önemli adımların devamını dileriz, daha kat edecek çok yolumuz var!”

 

Ahmet Demircan Demircan Gübre 

“İlk göz ağrımız İGSAŞ’la yatırımdan üretime, gelenekten geleceğe nice 50 yıllara!”

 

Hasan Hüseyin, Mustafa Söylemez Söylemezoğlu Ltd. 

“Yaşı büyüdükçe gençleşen üyesi olduğumuz aile büyüğümüze nice 50 yıllar diliyoruz.”

 

UZUN YILLARDIR İGSAŞ’A EMEK VEREN ÇALIŞANLARDAN...

 

İGSAŞ ailemden de öte

Suat Kurgin (İGSAŞ’ta 44 yıl)

Baş Operatör

“İGSAŞ ailem gibi. Burada deneyim kazandım, kazancımı buradan elde ettim, ailemden çok buradaki çalışma arkadaşlarımı gördüm. İleriki zamanlarda bizden sonrakilerin bayrağı daha yukarılara taşımalarını ve İGSAŞ’ın daha da başarılı olmasını diliyorum.”

 

Güzel anılarla geçen zamanlar

Metin Tavukçu Enstrüman Elektronik Teknisyeni (İGSAŞ’ta 38 yıl)

“İşe her gün yeni başlamış gibi geliyorum. Her geçen gün ilk günkü heyecanı yaşıyorum. Burada pek çok güzel anımız oldu.1986 yılında İGSAŞ futbol takımındaydım, Kocaeli bünyesinde Hakemler Derneği’nin düzenlediği bir turnuva yapılmıştı. Futbol takımımız finalde profesyonel olan Gölcükspor’u yenip şampiyon olmuştu.”

 

Bayrağı yeni İGSAŞ’lılara devredeceğiz

Abdullah Üstündağ İşletme Operatörü (İGSAŞ’ta 40 yıl)

“Biz buraya geldiğimizde abilerimiz, ustalarımız vardı, onlar bizimle deneyimlerini paylaştılar, tabiricaizse bayrağı bize teslim ettiler. Şimdi biz gençleri yetiştirmeye çalışıyoruz. Biz de bayrağı onlara teslim edeceğiz.”

 

İGSAŞ benim için okul oldu

Yılmaz Karasabun Enstrüman Formal Yardımcısı (İGSAŞ’ta 37 yıl)

“Yaptığım işi İGSAŞ’ta gözlemleyerek, deneyimleyerek ve çok çalışarak öğrendim. Yani burası benim için bir okul oldu. Yeni çalışma arkadaşlarıma öğrenmeye açık olmalarını tavsiye ediyorum. Bu işi ancak öğrenmek isteyenler sahada ya da atölyede öğrenebilirler. Bizim yaptığımız işin okulu yok.”

 

İGSAŞ’A VEDA VAKTİ

İGSAŞ’ta çok uzun yıllardır görev yapan çalışanlardan bazıları emeklilik zamanlarının gelmesinden olayı şirkete veda ettiler. Bu kapsamda başta eski Genel Müdür Turan Tok olmak üzere, emeklilik süreleri gelen çalışanlar için COVID-19 kurallarını gözeterek bir veda töreni düzenlendi. 45 yıldır İGSAŞ’ta görev yapan ve bu sürenin son beş senesini Genel Müdürlüğü üstlenerek yürüten Turan Tok, veda konuşmasında şunları söyledi: “İGSAŞ mensubu olmakla gurur duyduğum, 45 yıldır görev yaptığım şirketimizde her zaman Türk tarımını ve sanayisini desteklemenin, ülkemizin en büyük hazinesi olan toprağımıza değer katmanın sevincini ve mutluluğunu beraber yaşadık.”

 

Paylaş

İKİNCİ 50 YILA İLERLERKEN  İGSAŞ daha güçlü, daha yenilikçi, daha dinamik