İGSAŞ’ta ivme yukarı doğru devam ediyor

Türkiye tarımına ve sanayisine gerek satış ekibi gerekse bayileri aracılığıyla hizmet sunan, ülke ekonomisine katkıda bulunmak ve dışa bağımlılığı azaltmak için var gücüyle çalışan İGSAŞ, pandemi döneminde de sahadan, ofisten ve evden çalışmaya devam ederek satış ivmesini yükseltmeyi sürdürdü.

İGSAŞ, Türkiye tarımının ve sanayinin ihtiyaç duyduğu klasik gübre [üst gübreler (yüzde 46 üre, yüzde 21 AS ve yüzde 26 CAN), taban gübresi (kompoze ve DAP gübreleri), organomineral, toprak düzenleyici, özel gübrenin (saf, sıvı ve spesifik) yanı sıra, UAN, amonyak, İGSAŞ Blue, PPAN, seyreltik nitrik asit, DNA, potasyum nitrat ve nitrat çözeltisi ihtiyaçlarını gerek üretim yoluyla gerek ithalat yoluyla karşılıyor. İGSAŞ’ta yıllık yaklaşık iki milyon tonluk üretim yapılıyor. 

 

Kazanç zinciri 

Pazarlama, satış ve sevkiyat süreçlerini iyi yönetmenin, başarının en önemli etkenlerinden biri olduğunu bilen İGSAŞ, bu faaliyetlerini iki ayrı koldan sürdürüyor. Tarım tarafında bayilerini bir paydaştan ziyade ailenin bir üyesi olarak görüyor, bu ayağı yürütürken öncelikle dürüstlük, güven ve samimiyet unsurlarını önemsiyor. Her zaman bayilerinin yanında olan İGSAŞ, “Çiftçi kazandıkça bayi kazanır, bayi kazandıkça firma kazanır, firma kazandıkça ülke ekonomisinde pozitif etki sağlanır.” düsturuyla yol alıyor. 

 

Sosyal sorumluluk projeleri 

Tarım ayağında en önemli hedefi bu kazanç zincirini bozmadan sürdürmek olan İGSAŞ, bunun farkındalığıyla Tarladan Sofraya ve Toprağıma Minnettarım sosyal sorumluluk projelerini devreye aldı. Projelerin en temel hedefleri, Türkiye’nin bütün bölgelerinde çiftçiyi toprak analizine yönelterek babadan, dededen görme uygulamalar yerine tarımda profesyonel bir bakış açısı kazandırmak. İGSAŞ Pazarlama Satış ve Sevkiyat Müdürü Vedat Altınok bu projelerin önemini güzel bir örnekle anlatıyor: “Nasıl ki hasta olduğumuzda doktora gidiyoruz, doğru teşhis için tahlil yaptırıyoruz, aynı durum toprak için de geçerli. Toprağın ve ekeceğimiz ürünün neye ihtiyacı var? Bu soruyu yanıtlayarak hareket ettiğimizde gördük ki enerjide, işçilikte, sulamada ve gübrelemede yüzde 30 tasarruf sağlarken verimde ve kalitede yüzde 40’a varan artış sağlanıyor.”

 

Dışa bağımlılık azalıyor

Diğer yandan beş yıl önce Antalya’da özel ürün fabrikası kurularak toprağın sadece makro değil, mikro besin ihtiyaçlarını da giderecek formüllerde ürünler üretildi ve çiftçilerin hizmetine sunuldu. Bunun yanında toprağın kronik problemi olan organik madde eksikliğini gidermek için organomineral gübre satışlarına başlandı. İki sene önce, Türkiye’de bugüne kadar yerli üretimi yapılmayan potasyum nitrat gübresi üretimine başlandı. Bu sayede hem dışa bağımlılık azaldı hem de toprağın ve mahsulün tüm ihtiyaçlarını karşılayacak gübreler İGSAŞ çatısı altında sunulmaya başlandı. Vedat Altınok bu konuyu şöyle değerlendiriyor: “Sadece satış yapmaya odaklanmıyoruz. Geleceğimizi de düşünmemiz lazım. Türkiye’nin en önemli nüansı aslında tarım. Ülkemizde halen hangi ürünün hangi bölgede, hangi toprak yapısında daha verimli ve ekonomik olarak yetişeceğinin net şekilde belirlendiği bir kaynak veya çalışma yok. Toprak yapılarının düzenlenmesi ve gerek kuru gerekse sulu tarım yapılan topraklara özel çalışmalar yapılması lazım.” 

 

Tarıma dönüş

Pandemi sebebiyle yaşanan izolasyon sürecinde insanlar yüzlerini doğaya ve tarıma döndüler. İmkanı olanlar evlerinde, hobi bahçelerinde domates, salatalık ektiler. Bu süreçte herkes tarımın yaşam için ne kadar önemli olduğunun ve tarımla ilgilenmenin insanlarda pozitif bir etki yarattığının farkına vardılar. Pandemi, kentlerde yaşayan insanların da tarıma, kırsalda bu işi meslek edinenlerle aynı gözde bakmasını sağladı. Vedat Altınok, tarıma dönüşü Türkiye için olumlu bir işaret olarak değerlendiriyor. Bu süreçte tarıma daha fazla yönelimin ileriki dönemlerde de ekonomik anlamda olumlu etki sağlayacağı bekleniyor.

 

İlklerin şirketi: İGSAŞ

İGSAŞ aynı zamanda Türkiye’de ham maddesi üre olan üreticiler için üre gübresi üreten tek şirket. Üre ile birlikte pril poröz amonyum nitrat, derişik nitrik asit ve potasyum nitratın da Türkiye’de tek ve ilk üreticisi. Pandemi döneminde satışlarını artırmaya devam eden İGSAŞ, home office çalışma düzenine geçilmesi, ofis çalışmalarının seyreltilmesi, saha çalışmalarının gerekli yerde ve önlemlerle yapılması gibi, çalışanlarını koruyacak uygulamaları hızlı bir şekilde hayata geçirdi. Pandemi sürecine hızla adapte olan İGSAŞ’ın Ekim itibarıyla satış verilerinin, bir önceki yılın aynı dönemindeki satış rakamlarını çoktan geride bıraktığı görülüyor. 

 

İGSAŞ’ta pazarlama, satış ve sevkiyat bir bütün halinde ilerliyor. Pazarlama konusunda Kurumsal İletişim birimiyle de sürekli temas halindeyiz. 2009 yılında kurulan departmanımız 65 kişiden oluşuyor. Satış kısmını Türkiye geneline yayılmış sekiz bölge yöneticisi arkadaşımızla sahadan yürütüyoruz. Ofiste çalışan diğer dokuz arkadaşımızla sanayi satışları, satış sonrası destek gibi faaliyetleri yürütüyoruz. Sevkiyat kısmına gelirsek… Aliağa’da, İskenderun’da, Samsun’da, Kütahya’da, Antalya’da, Tekirdağ’da ve Kocaeli’ de depolarımız mevcut. Depolarımızdaki sevk hareketleri, stok kontrolleri gibi faaliyetlerimizi de depo şefi arkadaşlarımıza bağlı ekiplerle koordineli olarak yürütüyoruz.

 

VEDAT ALTINOK | İGSAŞ PAZARLAMA SATIŞ VE SEVKİYAT MÜDÜRÜ

Paylaş

İGSAŞ’ta ivme yukarı doğru devam ediyor