İGSAŞ Kütahya Fabrikası stratejik yatırımında son dönemeç

İGSAŞ Kütahya Fabrikası’nın Türkiye açısından stratejik önem taşıyan ve yatırım hacmi 140 milyon TL olan yeni tesisi, Temmuz ayında devreye alındığında Türkiye’de hiç üretilmeyen potasyum nitrat üretilerek ekonomiye ve cari açığın kapanmasına destek olunacak.

Kütahya’daki İGSAŞ Fabrikası’nın geçmişi, 1955’e dayanıyor. Dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar ve Başbakanı Adnan Menderes tarafından Türkiye’nin ilk kimya kompleksi olarak temeli atılan tesis, 1962 yılında faaliyete geçmiş ve gübre üretimine ilk kez burada başlanmış. 2004 yılında özelleştirmeyle Yıldızlar Yatırım Holding bünyesine geçen İGSAŞ Kütahya Fabrikası, Temmuz ayında devreye girecek yeni yatırımıyla Türkiye ekonomisinde fark yaratmaya hazırlanıyor. Bu yatırımla Türkiye, yılda yaklaşık 40 milyon dolarlık ithalat yapmaktan kurtulacak. Bu sayede ülkemizin cari açığının azalmasına da katkı sağlanacak. Bugünlerde İGSAŞ Kütahya Fabrikası’nın stratejik yatırımında son dönemece girmenin heyecanı yaşanıyor.

 

Özelleştirmeden bugüne

Özelleştirmeden önce amonyak temin etmekte yaşanan sıkıntılar nedeniyle yılın üç ayında çalışamaz hale gelen ve 21 milyon TL zarar eden İGSAŞ Kütahya Fabrikası, Yıldızlar Yatırım Holding bünyesine geçtikten sonra devlete her yıl vergi ödemeye başladı. Özelleştirmeden sonra kendine yeter hale gelmeyi ilk altı ay içinde başaran İGSAŞ Kütahya Fabrikası artık tam kapasiteyle çalışıyor. Üretim; 170 çalışanla, üç vardiya halinde ve aralıksız olarak devam ediyor.

 

Tesisin kapasitesi

İGSAŞ Kütahya Fabrikası, kent merkezine 7 kilometre uzaklıkta yer alıyor. 510 bin metrekarelik toplam alanın yaklaşık 80 bin metrekaresi aktif olarak kullanılıyor. Fabrika arazisi içinde yapılan yeni yatırımın, Temmuz ayında devreye alınması planlanıyor. Üç bölümden oluşacak yeni tesiste Nitrik Asit Üretim İşletmesi, Potasyum Nitrat Üretim İşletmesi ve Amonyum Klorür Üretim İşletmesi yer alacak.

 

Üretim süreci

Nitrik Asit İşletmesi’nde amonyak gazlaştırma, amonyak yakma, gaz soğutucuları ve absorbsiyon yapılacak. Potasyum Nitrat İşletmesi’nde çözelti hazırlama, evaporasyon, kristallendirme, kurutma, soğutma ve paketleme gerçekleştirilecek. Amonyum Klorür İşletmesi’nde de çözelti hazırlama, evaporasyon, kristallendirme, kurutma, soğutma ve paketleme işlemleri söz konusu olacak. Yüzde 56’lık seyreltik nitrik asit, yüzde 99,5’lik potasyum nitrat ve yüzde 99,5’lik amonyum klorür üretimi sağlanacak. Yani yıllık 115 bin 500 ton seyreltik nitrik asit, 50 bin ton potasyum nitrat ve 16 bin ton amonyum klorür üretilecek. Tesiste 2018’in ortalarında potasyum nitrat üretimi başlayacak. Türkiye topraklarının, tarımın vazgeçilmezleri arasında yer alan potasyum nitrata çok ihtiyacı var. Çünkü domates, salatalık gibi ürünler potasyum nitratla daha iyi gelişiyorlar. Dolayısıyla Türkiye açısından bakıldığında ithal edilen bir ürünün üretimine geçmek ülkemiz açısından fark yaratacak. Böylece hem ülkemizdeki toprakların ihtiyacı karşılanacak hem de ekonomideki bir açık kapanacak.

 

Stratejik bir yatırım

İGSAŞ Kütahya Fabrikası’nın yeni yatırımı Türkiye için “stratejik açıdan önemli” olarak nitelendiriliyor. Bir yatırımın stratejik kabul edilmesi için öncelikle yatırımın 50 milyon TL’nin üzerinde olması, ürünün ithalatının yurt içi üretiminden fazla olması ve katma değerinin yüzde 40’ı geçmesi gerekiyor. Zaten yatırım kapsamındaki ürün, Türkiye’de ilk kez üretilecek. İGSAŞ Kütahya Fabrikası’nın yeni yatırımı, istenen koşulların hepsini taşıdığı için Ekonomi Bakanlığı’yla imzalar atılarak stratejik yatırım teşvik belgesi alınmış. Koşulları sağlayan şirketlere devlet yüzde 50 destek veriyor.

 

Hedef: Sıfır sıvı atık

Kimyasal ürünlerin üretimi konusunda Türkiye oldukça zayıf konumda. Yurt içinde kullanılan kimyasal ürünlerin yaklaşık yüzde 80’i ithal ediliyor. Amonyak ve üre konusunda da ciddi bir ithalat var. Türkiye’deki ender tesisler arasına girmesi planlanan İGSAŞ Kütahya Fabrikası’nın yeni tesisi, sıfır sıvı atıklı (zero liquid discharge/ZLD) olacak. Bu çevreci tesiste emisyon değerleri sürekli kontrol edilecek.

 

İşe alımlar başlayacak

Yatırım hacmi 140 milyon TL olan yeni tesisin önemli bir bölümü tamamlandı. Mevcut yatırımın çözelti stok depoları bitmek üzere, çeliğine başlandı ve betonarmesinin tamamlanmasına da az kaldı. Gelmeye başlayan ekipmanlar ise 2018’in ilk aylarında monte edilecek ve yeni tesis yatırımı Temmuz ayında devreye girecek. Ayrıca mevcut tesislerin kullandığı elektrik hatları da bu vesileyle yenilendi. Mevcut tesisler 2015 yılında DCS (Distributed Control System) ile tam otomasyona geçmişti. Yeni yatırımlar da otomasyona uyumlu olarak yapılıyor. İşe alımlar ise Mart ayında gerçekleştirilecek. Şu an 170 olan çalışan sayısının 300’e çıkarılması hedefleniyor.

Nesilden nesile

İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya’ya yaklaşık ortalama 350 km uzaklıkta olan Kütahya, ne yazık ki bu lojistik avantajını pek fazla kullanamamış. Kütahya’nın en önemli sorunlarından biri de işsizlik. Bu anlamda fabrikanın yeni istihdam yaratacak olması kent halkını heyecanlandırıyor. İGSAŞ, yöre halkının işe girmek istediği şirketlerin başında geliyor. Üç kuşak burada çalışmış aynı aileye mensup kişilerin varlığı bunun bir göstergesi. Fabrika Müdürü Ali Sallantı’nın babası merhum Orhan Sallantı da bu fabrikada uzun yıllar görev yaparak emekli olmuş.

İGSAŞ Kütahya Fabrikası Potasyum Nitrat ve Nitrik Asit Yatırımı Temmuz 2018’de devrede

140 milyon TL yatırım hacmi

40 milyon TL stratejik yatırım teşviki

150 çalışan (direkt istihdam)

 

Üretim Hacmi

115.500 ton/yıl seyreltik nitrik asit

50.000 ton/yıl potasyum nitrat

16.000 ton/yıl amonyum klorür

İGSAŞ Kütahya Fabrikası Müdürü Ali Sallantı, stratejik bir yatırıma imza atmanın verdiği gururu anlatıyor…

İSO 50001 Belgesi sahibiyiz. Enerji Bakanlığı’yla birlikte çok önemli VAP projelerİ yürüttük. Yeni yatırımımızın tesisinin üretim şekli, spesifik ve dünyada ilk olacak. Ion Exchange sistemiyle potasyumu klorürden ayıracağız, bunu rejenere edip potasyum nitrat üreteceğiz. Tamamen elektrikli fanlarla buharlaştırma sistemiyle hiç buhar kullanmayan ürünü kristalize edip, kurutup, soğutup paketleyeceğiz. Potasyum nitrat ve amonyum klorür üreteceğiz. Amonyum klorür kimya sanayisinde ciddi olarak kullanılıyor. Her iki ürünümüz de yüzde 99,5 saflıkta ve çok teknik ürünler. Toz halde olacaklar ve üretilir üretilmez paketlenecekler.

Derişik nitrit asit üretiyoruz. Makina Kimya Endüstrisi’yle (MKE) ülkemizin silah sanayisine ve roket sanayisine hizmet veriyoruz. MKE ile birlikte yürüttüğümüz iki önemli projemiz var. Bunlardan biri Roketsan. Bu tip projeler için dışarıdan ham madde alamazsınız. Madencilik gibi sektörlere destek oluyoruz. İGSAŞ olarak her zaman en iyi ürünleri üretmeyi hedefliyoruz ve stratejik öneme sahip yeni bir yatırıma imza attığımız için gururluyuz.

 

 

Paylaş

İGSAŞ Kütahya Fabrikası stratejik yatırımında son dönemeç