İGSAŞ Ar-Ge Merkezi’ne TÜBİTAK desteği

Yıldızlar Yatırım Holding’in tek Ar-Ge merkezi olarak öne çıkan İGSAŞ Ar-Ge Merkezi’nde gerek TÜBİTAK desteğiyle gerekse özkaynak projesi olarak yürütülen çalışmalara ve üniversite-sanayi iş birliklerine devam ediliyor.

Kütahya yerleşkesinde Aralık 2018’de resmi olarak faaliyete başlayan İGSAŞ Ar-Ge Merkezi, Yıldızlar Yatırım Holding’in tek Ar-Ge merkezi olarak öne çıkıyor. Merkezde üniversite-sanayi iş birliği kapsamında üretilen nitelikli ve yenilikçi projeler İGSAŞ’ın işletmelerinde uygulamaya alınıyor. Aynı zamanda bu sayede bilgi birikimi oluşturuluyor ve İGSAŞ’ın bu tecrübesiyle harmanlanan bu bilgiler tüm ülkede kullanılabilecek seviyeye ulaştırılıyor.

 

Ar-Ge Merkezi projeleri 

İGSAŞ’ta ham madde olarak kullanılan ve yurt dışına bağımlı olduğumuz kimyasallara mercek tutan çalışmalar Ar-Ge Merkezi’nde odaklanılan konular arasında yer alıyor. Bu projelerden biri TÜBİTAK desteğiyle, bir diğeri ise öz kaynak projesi olarak yürütülüyor. Projelerin çıktıları doğrultusunda İGSAŞ bünyesinde sentezlenen kimyasalların yurt içi imkanlarla üretilmesi ve dışa bağımlılığın ortadan kaldırılması amaçlanıyor. Ayrıca üretim odaklı ve iyileştirmeye yönelik proje çalışmaları da devam ediyor.

 

 

TÜBİTAK TEYDEB 1501

İGSAŞ’ın kekleşme önleyici kimyasal senteziyle ilgili projesi TÜBİTAK TEYDEB 1501 kapsamında destek alıyor. Bu proje, İGSAŞ’ın TÜBİTAK tarafından kabul gören ilk projesi olarak öne çıkıyor. Projenin çalışmaları Kütahya Dumlupınar Üniversitesi’yle iş birliği içinde yürütülüyor. İGSAŞ Ar-Ge Merkezi ayrıca Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Kırşehir Ahievran Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi ve Pamukkale Üniversitesi’nin ilgili bölümleri ve Teknoloji Transfer Ofisleriyle ortak çalışmalara imza atıyor. Proje ve konu bazlı literatür taramalarının ardından uzman akademisyenlerle iletişime geçilerek üniversite-sanayi iş birliği çalışmaları gerçekleştiriliyor.

 

İGSAŞ AR-GE MERKEZİ’NDE NELER OLUYOR?

• İGSAŞ Ar-Ge Merkezi’nin ilk akademik çalışması, Ankara’da düzenlenen 9. Uluslararası Bilimsel Araştırmalar Kongresi’nde (UBAK) sunuldu ve yayınlandı.

• Merkezin, Sanayi Bakanlığı tarafından iki yılda bir gerçekleştirilen denetimleri ilk kez Kasım 2020’de yapıldı. Merkezin denetimlerden başarıyla geçtiği, Şubat ayında paylaşıldı.

• Aylık bazda fikir/öneri değerlendirme toplantıları yapılıyor ve proje olma niteliğine sahip fikirler ortaya çıkarılıyor. Sonrasında projelendirmek üzere çalışmalar devam ettiriliyor. Halihazırda kuluçka döneminde olan çalışmaların projeye dönüştürülmesi yolunda ilerleniyor.

• İGSAŞ Ar-Ge Merkezi çalışanlarının lisansüstü eğitim almaları destekleniyor. Merkez bu çalışmalarla akademik bir kurumla eş değer konumda faaliyet gösteriyor.

• Yurt içinde ve yurt dışında gerçekleştirilen eğitim, kongre ve sempozyumlar takip ediliyor ve çalışanların bu etkinliklere katılımları destekleniyor.

• Destek alan projeler ve öz kaynak projeleri kapsamında laboratuvar ve cihaz alımları gerçekleştiriliyor, pilot tesis tasarımları yapılıyor. 2021 yılı içinde yeni laboratuvarların faaliyete geçirilmesi hedefleniyor. 

 

Paylaş

İGSAŞ Ar-Ge Merkezi’ne TÜBİTAK desteği