Grip ve soğuk algınlığına dikkat! Ali Bağlan | İş Yeri Hekimi
Bahar mevsimine hakim olan grip ve soğuk algınlığı hastalıkları çok sık karıştırılır. Soğuk algınlığı ve grip arasındaki en önemli fark; soğuk algınlığında yüksek ateş ve genel durum bozukluğunun görülmemesidir. Gripte yüksek ateşin yanı sıra genel durum bozukluğu oluşur ve üstüne bakteriyel enfeksiyonlar eklenebilir. Burun tıkanıklığı, burun akıntısı, boğazda yanma ve kaşıntı hissine ek olarak öksürükle başlayan soğuk algınlığı, destekleyici tedaviyle genellikle birkaç gün içinde iyileşir. Grip ise influenza adı verilen bir virüs tarafından meydana gelir. 39 °C ve üzerinde ateş, şiddetli kas ve eklem ağrıları, halsizlik, bitkinlik, titreme, baş ağrısı ve kuru öksürük gibi belirtilerle başlar. Tabloya boğaz ağrısı, burun akıntısı, hapşırma,gözlerde akma ve kanlanma gibi belirtiler de eklenebilir. Bazı vakalarda karın ağrısı, bulantı, kusma da görülür. Belirtiler yaklaşık bir hafta içinde kaybolmasına rağmen, halsizlik iki hafta daha sürebilir. Öksürük ise aylarca devam edebilir. Gribal enfeksiyon geçiren hastaların kas ağrısı nedeniyle ortopedi uzmanına gittikleri bile görülür.
Bulaşıcı hastalık
Grip, öksürük veya hapşırmayla yayılan çok bulaşıcı bir hastalıktır. Vücuda giren virüsler alt ve üst solunum yollarına yerleşerek hızla çoğalır. Kuluçka devresi 1-3 gündür. Enfeksiyondan1-2 gün sonra,viral çoğalmanın en hızlı olduğu dönemde aniden ateş/titreme, baş ağrısı, kas ağrısı, kırıklık veya öksürük gibi yakınmalar ortaya çıkar. Hastalığa yakalanan kişi, bulguların ortaya çıkmasından sonra 4-6 gün daha virüsü yaymaya devam edebilir.
Solunum yollarında çoğalan virüs bütün vücudu etkileyerek orta kulak, iskelet kası, kalp, karaciğer, kan ve merkezi sinir sistemine ulaşabilir.
Yüksek risk grubu
Sağlıklı insanlarda ortalama bir haftada geçmesine rağmen, özellikle çocuklarda, yaşlılarda, vücut direncini düşüren kalp, akciğer, böbrek, şeker hastalığı gibi kronik rahatsızlığı olanlarda çok daha ağır seyrederek ölümle sonuçlanabilecek durumlara yol açabilir. Bu hastalar, yüksek risk grubu olarak adlandırılır.
Güçlü bağışıklık sistemi
Grip ve soğuk algınlığından korunmak için bağışıklık sistemini güçlendirmek önemlidir. Düzenli uyku, dengeli beslenme ve sigaradan uzak durmak bağışıklık sisteminin güçlü kalmasını sağlar. Bol sıvı alımı, C vitamini ile çinko gibi antioksidanlardan ve minerallerden yana zengin olan meyve sularını tüketmek de korunmada mühim bir etkiye sahiptir. Bunların yanı sıra öksüren ve hapşıran kişilerden uzak durmak ve sık sık elleri yıkamak da etkili yöntemlerdir.
Grip aşısı
Grip, günümüzde aşıyla önlenebilen bir hastalıktır. Gelişmiş ülkeler, grip aşısını programlarına alarak vatandaşlarına ücretsiz olarak sunuyor. Grip aşısı Türkiye’nin aşı takviminde bulunmadığından sağlık kuruluşlarından ücretsiz olarak temin edilemiyor. Ancak aşı özellikle risk altındaki gruplara öneriliyor.
Grip aşısı inaktif (ölü) bir aşıdır, bu nedenle aşıya bağlı grip gelişmesi riski yoktur. Fakat aşı, tavuk yumurtasında hazırlandığından yumurta alerjisi olanlara, aşının içeriğine alerjisi bulunanlara ve altı aydan küçük bebeklere uygulanmamalıdır. Ateşli bir hastalık geçirenlerin aşıyı hastalıkları düzelene kadar ertelemesi önerilir. Aşıya bağlı olarak aşı yapılan bölgede ağrı, kızarıklık ya da şişme, kas ağrıları, kırgınlık hissi ve hafif ateş gibi yan etkiler görülebilir.
Grip aşısının uygulanması için en uygun zamanlar Eylül-Ekim-Kasım aylarıdır. Ancak salgınlar Mart-Nisan aylarına kadar devam edebildiği için hastalığı geçirmedikçe ve aşı bulunabildiği sürece Ocak-Şubat ayları ve sonrasında da aşı uygulanabilir. Grip aşısından sonra kesin koruyuculuğun başlaması için en az 10-14 günlük bir süre gerekir.
Yeni grip virüsleri
Gribe neden olan çok sayıda virüs türü olduğu için tamamen koruyucu olan çok etkili bir aşı henüz geliştirilemedi. Sürekli yeni grip virüsleri meydana geldiği için her sene en yaygın olması beklenen virüs tipleri için aşı geliştiriliyor. Bu nedenle aşının koruyuculuğu en fazla yüzde 80’e ulaşabiliyor. Aşı, virüs bulaştığı takdirde hastalığın daha hafif geçirilmesini sağlıyor. Ayrıca grip aşısının her yıl yenilenmesi öneriliyor.
Grip aşısı önerilen risk grupları
• 65 yaş ve üstü
• Şeker hastaları
• Astım hastaları
• Kronik akciğer hastaları
• Kronik kalp ve damar sistemi hastaları
• Bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler
(kronik kan hastalığı olanlar, kanser hastaları)
• Huzurevi, bakımevi gibi ortamlarda yaşayanlar