Global oyuncu olma misyonuyla YENİ YATIRIMLAR DOLU DİZGİN
Yüz yılı aşkın bir süredir faaliyet gösterdiği sektörlerde büyümesini istikrarlı bir şekilde sürdüren Yıldızlar Yatırım Holding, 2016’da gerçekleştirdiği yeni yatırımlarla gücüne güç katıyor. Bünyesindeki firmalar “İstanbul Sanayi Odası Türkiye’nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu” listesinde yer alan Holding, ülkemizde yaptığı yatırımlara ek olarak Romanya’da başlattığı yeni projesiyle de uluslararası konumunu sağlamlaştırıyor.
Holding’in amiral gemisi olarak değerlendirilen, Kocaeli vergi rekortmeni Yıldız Entegre; yatırımlarıyla, cirosuyla, sağladığı katma değer ve istihdam olanaklarıyla son on yılda sürekli büyüyen ekonomik bir ivme yakaladı. Yıldız Entegre, başarısını Romanya’da “Made in Europe” etiketli ürünler üretecek olan tesis yatırımıyla devam ettiriyor.
Geçtiğimiz yıl Holding ailesine beyaz eşya, otomotiv ve radyatör panel endüstrisine hizmet verecek olan Yıldız Demir Çelik şirketi katıldı. Soğuk haddelenmiş sac, galvaniz kaplı ve boyalı sac üretecek olan Yıldız Demir Çelik şirketi, Kocaeli Alikahya’da konumlanıyor.
Gübre üretiminde Türkiye’nin köklü firmalarından İGSAŞ ise faaliyetlerine Kocaeli ve Kütahya tesislerinin yanı sıra Samsun AdBlue ve Antalya özel gübre üretim tesislerinde de devam ediyor. Nitratlı gübre üretmek üzere yapılan yatırımların yanı sıra patlamayan gübre için de çalışmalar sürüyor.
Holding’in son zamanlarda hayata geçirdiği yatırımları siz okurlarımız için derledik:
Kocaeli Alikahya’da 300 milyon Euro’luk yatırım
Holding’in 2016 yılında hayata geçirdiği en önemli projelerden biri, Kocaeli’nin Alikahya semtinde, organize sanayi bölgesinde yer alan ve birinci faz yatırımı tamamlanmak üzere olan Yıldız Demir Çelik Tesisi. Yıldız Demir Çelik; ağırlıklı olarak beyaz eşya, otomotiv ve radyatör panel endüstrisine hizmet verecek ve bu endüstriyel sektörlerde kullanılan soğuk haddelenmiş sac, galvaniz kaplı ve boyalı ürünler üretecek. Hedef, tüm süreçleri kapsayan entegre bir yapı olarak cevherden üretim yapan bir demir çelik tesisi haline gelmek. Her ne kadar yatırımın adı “demir çelik” olarak geçiyor olsa da tesis, soğuk haddehane yatırımı olarak değerlendiriliyor. Üretim süreci, sıcak haddelenmiş olarak satın alınan sacın asitlenmesiyle başlıyor. Soğuk haddelemeden geçirilmesinin ardından tavlama ve temperleme işlemleri, galvaniz kaplı ve boyalı ürünler elde edilerek sonuçlanıyor. Tesisin çelik servis merkezinde daha katma değerli, ebatlanmış, son kullanıcıya hitap edecek ürünler üretmek de mümkün olacak.
Yıldız Demir Çelik’in yıllık 1,5 milyon ton üretim hacmiyle sektöründe birinci olacağı öngörülüyor. Yıldız Demir Çelik Tesislerinde Türkiye’de üretilmeyen teknolojilerin üretilmesi planlanıyor. Toplam üç fazda hayata geçirilecek yatırımın ilk fazının tamamlanması sonrasında 300.000 ton/yıl soğuk sac, 350.000 ton/yıl galvaniz ve 150.000 ton/yıl boyalı sac üretilecek. Bu kapsamda bir üretim hacmi, beyaz eşya üretiminde dünyanın önde gelen güçlerinden biri olan ülkemize olumlu katkı sağlayacak. Halihazırda sektörün ihtiyacı olan kaliteli sacın yurt dışından temini için yaklaşık 300 milyon Amerikan doları değerinde ithalat yapılıyor.
Birinci faz bedeli 200 milyon Euro değerindeki yatırımın hedefi, üretimin %20-30 civarındaki bölümünü ihraç etmek, geri kalanını ise iç pazarda tüketiciyle buluşturmak. 2020’ye kadar tesise yapılan yatırım, 300 milyon Euro’ya ulaşacak. Tesis, 300 dönüm arazi üzerinde 150.000 metrekaresi kapalı olmak üzere 500 civarında çalışana direkt istihdam sağlayacak.
‘Made in Europe’ etiketli ürünler
Geçtiğimiz yılın diğer önemli bir yatırımı ise MDF sektöründe Romanya’da start aldı ve Yıldız Entegre Romania S.A. şirketi kuruldu. Yıldız Entegre Romania S.A. ile beraber Yıldız Chem SRL. ve Yıldız Logistica SRL. şirketleri de hayata geçirildi. Bu yatırım aracılığıyla, Holding’in amiral gemisi Yıldız Entegre’nin tüm dünyada tanınan ve Türkiye pazarının en popüler markalarından biri olan Vario markası, “Made in Europe” etiketiyle satışa sunulacak. Romanya’nın 2007’den bu yana Avrupa Birliği üyesi bir ülke olması, sınırları içerisinde üretilen ürünlerin Türkiye gibi Avrupa Birliği’ne dahil olmayan ülkelerde üretilen ürünlere uygulanan yüksek vergilerden muaf olmasını sağlıyor. Böylece Romanya’daki tesislerde üretilen ürünler, Yıldız Entegre’nin yüksek oranlarda ihracat gerçekleştirdiği Kuzey Afrika’ya gönderilen siparişlerde “Made in Turkey” etiketli ürünlere kıyasla sıfır vergi uygulamasıyla avantaj kazanacak. Yatırım için Romanya’nın seçilmesindeki diğer etken ise ülkenin erişilebilir ve rekabetçi fiyatları olan orman kaynakları.
Yapılan değerlendirmeler sonucu, tesisin son derece stratejik bir bölgede, başkent Bükreş’e 100 kilometre, Köstence liman bölgesine de 300 kilometre mesafede konumlandırılmasına karar verildi. Holding için büyük önem taşıyan bu yatırımın konumu, deniz taşımacılığından demir yolu taşımacılığına ulaşım kolaylıklarıyla ürünlerin Balkanlardan Kuzey Afrika’ya, Rusya’ya dağıtımına imkan tanıyor. Tesisin arazisinde yer alan demir yolu da yatırıma lojistik anlamda değer katıyor.
İnşaat aşamasında olan Romanya’daki tesise yapılan yatırım, 170 milyon Euro. Bu girişim, Holding’in yurt dışında yaptığı bu kapsamdaki ilk ve en büyük yatırım. Yıldız Entegre Romania S.A.’nın da 2017 yılının sonunda faaliyete geçmesi planlanıyor. 500 kişiye direkt istihdam sağlayacak olan tesis, endirekt olarak 800-900 kişiye hitap edecek.
İGSAŞ yeni yatırımlarla büyüyor
İGSAŞ tarafında, 2014 yılında gerçekleştirilen İGSAŞBlue yatırımıyla köklü bir gelişime imza atılmıştı. Avrupa Birliği ülkelerinde çevre ve insan sağlığının korunması açısından tüm dizel yakıtlı motorlarda kullanılması zorunlu olan “AdBlue” katkı maddesi, İGSAŞBlue markasıyla İGSAŞ Körfez/ Kocaeli ve Tekkeköy/Samsun tesislerinde üretilmeye başlandı. Türkiye’nin AdBlue üretiminde lider firması olmayı hedefleyen Holding, Kocaeli tesisinde yılda 100.000 ton, Samsun’daki tesiste 15.000 ton AdBlue üretimi yapıyor.
2016’da başlanan diğer yatırım ise Kütahya’da potasyum nitrat gübresi üretimi üzerine. Potasyum nitrat gübresi, Türkiye’de üretilmeyen bir ürün; dolayısıyla çiftçinin ihtiyacı ithalat yoluyla sağlanıyor ve Türkiye’nin cari açığına negatif olarak etki ediyor. Bu ürünün Türkiye sınırları içerisinde üretilmesi, Holding’in cari açığa pozitif katkıda bulunması demek olacak.
75 kişilik istihdam sağlayacak olan, 40 milyon Euroluk yatırım 2018 yılı Haziran ayında tamamlanacak. Bu yatırım Ekonomi Bakanlığı’nın 31 Ocak 2017 tarihli oluru ile “Stratejik Yatırım” olarak kabul edildi. İGSAŞ’la ilgili diğer bir yatırım da nitrik asit üzerine yine Kütahya’da gerçekleşecek ve 2018 yılının Şubat ayında tamamlanacak. Ayrıca İGSAŞ limanının büyütülme projesi kapsamında altyapı çalışmalarına devam ediyor.
Öne çıkan bir başka proje ise özel gübre üretimi olarak adlandırılan damlama sulama toz ve sıvı gübre üretimidir. Bu proje kapsamında yapılan fizibilite çalışması sonucunda Akdeniz bölgesinde Antalya merkez seçildi ve Türkiye’de pazarı büyümekte olan özel gübre üretimine başlandı.
Planlanan bu yatırım sonrasında yaklaşık 40-50 kişilik istihdam sağlandı. Damlama sulama gübreleri; organik, organomineral ve kimyevi gübrelerin üretimi devreye alındı. Ayrıca bu tesis ile birlikte İGSAŞ’ın Kocaeli, İzmir, Samsun ve İskenderun’da yer alan depolarına; Antalya depoları da eklendi.
Tüm yatırımcıların göz bebeği Rusya
Etrafındaki Türki cumhuriyetlere ulaşılabilirliği ve Çin’den Norveç sınırına kadar yayıldığı geniş alan ile Rusya pazarı, tüm yatırımcıların, özellikle de Türk yatırımcıların gözünde büyük önem taşıyor. Holding’in de büyük öngörüyle çalışmalara başladığı Rusya projesi kapsamında, 2015 yılında OOO Yıldız Entegre Russia Şirketi kuruldu. Ancak proje, politik sıkıntılardan dolayı geçici bir süreliğine durduruldu. Rusya’ya yapılan son ziyaretlerde yetkililerle gerçekleştirilen görüşmeler, olumlu bir sürece girildiğinin sinyallerini veriyor. 2017 yılının ortasına kadar Rusya’da gerekli bütün izinlerin alınması ve projeyle ilgili çalışmaların akabinde start alması hedefleniyor.
Avrupa’dan sonra Amerika standartlarında üretim
Holding sektöründe global bir oyuncu olma hedefiyle Amerika’daki yatırımlarını da sürdürüyor. 2011 yılında Amerika’da Yıldız Entegre USA adıyla kurulan şirket, Holding şirketlerine lojistik anlamda avantaj sağlıyor. Yine 2011 yılında Wilmington ve 2015 yılında Theodore şehrinde yer alan tesislerin devreye girmesiyle odun cipsi satın alma işlemi bu bölgelerden direkt olarak gerçekleştirilebiliyor. Şirketin filosuna 2011 ve 2012 yıllarında eklenen MV Yıldızlar ve MV Yıldızlar 2 gemileriyle, Yıldız Entegre USA entegre bir yapıya kavuştu. Holding bünyesinde ham madde tedariki sağlayan bir pazar olarak değerlendirilen Amerika pazarı faaliyetleri, geçtiğimiz aylarda Üst Yönetim’in gerçekleştirdiği ziyaretler sonucunda yeni bir boyut kazandı. Başlatılan ticari ilişki kapsamında, Türkiye’de Avrupa normlarına göre üretilen ürünlerin standartlarının ABD pazarına göre revize edilmeleri gerekiyor. Bu pazarın beklentilerini karşılamak ve standartlarını yakalamak hedefiyle Ar-Ge çalışmaları başlatıldı.
Deniz taşımacılığında verimli faaliyetler
Grup bünyesinde Amerika ve Türkiye arasında odun cipsi taşıyan gemiler, farklı sektörler için ham madde lojistik faaliyeti sağlıyorlar. Holding’in “dahili” olarak değerlendirilen faaliyetleri arasında yer alan deniz taşımacılığıyla ilgili planlanan çalışmaların başında, bu hizmetlerin harici hale dönüştürülmesi geliyor.
Sayılarla Yıldız Demir Çelik Yatırımı
1,5 milyon ton/yıl
üretim hacmi
300 dönüm
arazi
150.000 m2
kapalı alan
500 çalışan
(direkt istihdam)
300 milyon Euro
Yatırım
Sayılarla Yıldız Entegre Romania S.A.
“Made in Europe”etiketli ürünler
460.000 metrekare alan
500 çalışan direkt istihdam
170 milyon Euro yatırım