Dünya değişiyor Yıldız Demir Çelik dönüşüyor
Dünya değişiyor... 1980’li, 1990’lı ve 2000’li yıllar çok uzak değil. Ancak o günlerin dünyasıyla bugünler arasında karşılaştırılamaz farklar var. Mesela o zaman makinelerin birbiriyle etkileşimi yoktu. GSM teknolojileri, hayatımızın bu kadar büyük bir parçası değildi. Akıllı telefonlar yoktu. Genetik bilimi bu kadar konuşulmazdı. Kalp krizlerinden ölümler vardı ancak kanser ölümleri bu kadar ağırlıklı değildi. Dünya ekonomileri büyüyordu, son zamanlarda ise bu büyüme yavaşlama içinde.
Pazar şartları değişiyor. Rekabet çetin ve kârlar azalıyor. İkame ürünler artıyor. Fark yaratan bir buluş hemen taklit ediliyor. Siyaset değişiyor. Ülkeler hiç olmadığı kadar korumacı bir tutum içinde. Ticaret savaşları yoktu. Tam tersine globalleşme büyük bir hızla yayılıyordu. Ekonomik şartlar değişiyor. Yavaşlayan ekonomiler, gelir adaletinde açılan farkları ve işsizlik oranlarını yönetmeyi zor bir hale getirdi. Yaşam biçimleri değişiyor. Hız, hayatımızın bir parçası oldu. Teknoloji olanca hızlıyla değişiyor. Çevre duyarlılıkları her geçen gün değişiyor. Dünya hiç bu kadar kirlenmemişti. Isı değişimleri ve iklim değişiklikleri yaşam biçimimizi bu kadar tehdit eder olmamıştı. Yasal düzenlemeler değişiyor. Dünya ülkeleri arasındaki büyük kutuplaşma ve “kendi kabuğuna çekilme” eğilimi epeydir yaşamımızın parçası; korumacı düzenlemeler olanca sertliğiyle devam ediyor.
Neden kurumsal dönüşüm?
Tüm bu değişimlerin tam ortasında duran kurumların hayatta kalabilmeleri ve daha iyi bir geleceğe güvenle ilerleyebilmeleri için yapabilecekleri tek şey, değişime adapte olabilmek; kendilerini şartlara adapte edebilmek. İşte tam da bu nedenle kurumsal dönüşüm projeleri aslında şirketlerin değişen dünya dinamikleri arasında hayatta kalma ve arzu ettikleri geleceğe daha emin adımlarla ilerlemelerinin bir yolu.
İnsan faktörü
Kurumsal dönüşüm projelerinin hayata geçirilebilmesinin aslında bir mekaniği, formülasyonu var. Bu açıdan ele alındığında kurumlarda dönüşümü hayata geçirmek çok kolay. Tabii tüm dönüşüm projelerinin başarıyla hayata geçirilmesinin olmazsa olmazı, insan faktörü. Yani kurumsal dönüşümün başarılı ya da başarısız olmasını sağlayan yegane unsur insanı dönüştürebilmekle ilintili.
Mevcut çalışanların kurumlarına inanmamaları, güvensizlik duygusu, departmanlar arasındaki uyumsuzluk, aidiyet duygusunun olmaması; “Aman ben mi kurtaracağım şirketi?” anlayışı, “Hiçbir şey değişmez burada!” genel kabulü, insan niteliğinin yetersizliği gibi insana dair pek çok faktör dönüşüm projelerinin sonucunu olumsuz etkiliyor. O halde bir kurumun çalışanlarına içlerinde zaten yaşamakta oldukları ve kendilerini rahatsız eden ortam şartlarını gerçekçi bir analizle göstermek, var olan durumu iyi tanımlamak, çözüm konusunda yol haritasını belirlemek, çalışanları çözüm sürecine dahil etmek, çözümün bir parçası olmalarını sağlamak ve karar mekanizmalarının parçası oldukları hissini uyandırmak başarıyı ve sonuç üreten kurumsal dönüşümü garantileyen yaklaşım biçimi haline geliyor.
Dönüşüm zamanı
Yıldız Demir Çelik, bu yaklaşımla hareket ederek kurumsal dönüşüm için ilk adımı 2019’da attı. Bu kapsamda öncelikle üç ay süren saha çalışmaları gerçekleştirildi. Çeşitli yöntemler kullanılarak 60 çalışan ile yöneticinin dahil olduğu mülakatlar ve odak grup çalışmaları gerçekleştirildi. Bu çalışmaları takiben iki anket çalışmasıyla hem çalışanların hem de yöneticilerin bilgilerine başvuruldu. Sonrasında mevcut durum değerlendirildi, nelerin değiştirilmesi gerektiği tespit edildi ve çözüm haritası oluşturuldu. Yönetime yapılan sunumlarla kurumsal dönüşüm programının akışına katılım ve onay sağlandı. Tüm bu süreç tamamlandığında yeni bir aşamaya geçildi ve 16 Eylül 2019’da yapılan sunumla Yıldız Demir Çelik’in kurumsal dönüşüm programının lansmanı gerçekleştirildi.
Yıldız Demir Çelik’te Birİz
Yıldız Demir Çelik’te gerçekleştirilecek kurumsal dönüşüm süreci, birçok yönetici ve çalışanın katılımıyla “Birİz Kurumsal Dönüşüm Programı” olarak adlandırıldı. Bu kapsamda gerçekleştirilen toplantılarda Yıldız Demir Çelik’in vizyonu, misyonu, değerleri, stratejik odak alanları, stratejileri, aksiyonları ve kilit performans göstergeleri belirlendi. Bu sayede bundan 10 yıl sonra şirketin nerede olmak istediği sorusu yanıtlandı. Yıldız Demir Çelik’in sadece çelik üretmek için kurulan bir işletme olmadığı, asıl varlık sebebinin ne olduğu kaleme alındı. Tüm bu çalışmalara katılan her seviyeden 190 kişi, farklı çalıştaylarda görüş beyan ederek kendi geleceğini şekillendirme hakkına sahip oldu.
Çalışan katılımı önemli
BirİZ’in mekanik akışı belirlenirken, hizalanmış ve ahenkle çalışan bir şirket olmayı sağlayacak en önemli araç yani strateji haritası oluşturulurken her seviyeden şirket çalışanına ihtiyaç duyulduğu noktada geniş bir katılım sağlandı. Şirket çalışanlarının kendi çalışma ortamlarının nasıl bir yer olması gerektiği konusunda katılımcı olmaları ve söz haklarını kullanmaları önemli bir konu olarak ön plana çıktı.
Birİz neleri değiştirecek?
Performans Yönetim Sistemi: Şirket performansına katkısı ölçüsünde çalışanların değerlendirildiği bir ortama dönüşmeye başlanacak. Performans Yönetim Sistemi devreye girecek. Bu sayede adil ve tarafsız bir performans değerlendirme kültürü oluşturmak hedefleniyor. Performansa dayalı kültürün en önemli özelliği olan ücret ve haklar bu süreç sonucunda şirkete katkıya göre değerlendirilecek.
Yetenek Yönetim Süreci: Şirket çalışanlarının potansiyelini doğru tespit etme ve buna göre gelişimlerine katkıda bulunma süreci devreye girecek. Yetenek Yönetim Süreci adıyla gerçekleştirilecek bu aşama için çalışmalara başlandı.
Ölçme ve Değerlendirme: Şirket içi terfiler veya dışarıdan yapılacak atamalar mutlaka Ölçme ve Değerlendirme Merkezi uygulamalarıyla gerçekleştirilecek. Böylece kişiye göre değil, organizasyonun ihtiyacı olan pozisyona ve o pozisyonun özelliklerine, gerekliliklerine göre uygun kişi değerlendirilecek. Bu uygulama her seviye için geçerli olacak.
İşe Alım: İşe alım sistematikleri tamamen yeni belirlenmiş olan değerlere ve bunun uzantısı olan yetkinlikler ile davranış göstergelerine göre ilerleyecek. İşe alımlarda da Ölçme ve Değerlendirme Merkezi uygulamaları gerçekleştirilecek. Adayların sadece teknik yeterlilikleri değil, şirket kültürüne ve pozisyonun yetkinlik göstergelerine uygunlukları da değerlendirilecek.
Tüm bu uygulamalar 2020 yılı boyunca kademeli olarak hayata geçirilecek. Bu nedenle içinde bulunulan dönem için pilot yıl olacağını söylemek yanlış olmayacaktır. Hazırlıklar ve denemeler sonucunda 2021 itibarıyla tüm Yıldız Demir Çelik sistemi tepeden aşağıya kadar hizalanmış, birbiriyle uyum içinde misyonunu yerine getirirken arzu ettiği geleceğe ilerleyecek yani şirkette kurumsal dönüşüm gerçekleştirilmiş olacak.
YILDIZ DEMİR ÇELİK’İN DEĞERLERİ YENİDEN ŞEKİLLENDİRİLDİ
Yıldız Demir Çelik’i Yıldız Demir Çelik yapan, neye değer verdiğini ortaya koyan, tüm Yıldız Demir Çeliklileri tutkal gibi bir arada tutan, bir durumla karşı karşıya kalındığında inisiyatif üstlenerek o durumu nasıl ele almak gerektiğini söyleyen, şirketteki davranış biçimlerini şekillendiren değerler, Birİz Kurumsal Dönüşüm Programı çerçevesinde yeniden şekillendirildi.
YILDIZ DEMİR ÇELİK UFUK KOÇ DANIŞMANLIĞINDA DÖNÜŞÜYOR
UFUKKOÇ Kurumsal Performans Danışmanları firmasının kurucusu Ufuk Koç, ilk kez 2017’de Yıldızlar Yatırım Holding’le bir araya geldi. Bu süreçte, Akademi Yıldız’ın kuruluş aşamasında, firmanın uzmanlık alanına giren kurumsal akademi/üniversite kurma konusunda karşılıklı görüş alışverişi gerçekleştirildi ve kurumlar birbirini tanımış oldu. Yıldızlar Yönetim Kurulu Üyesi Hakkı Yıldız’la yapılan karşılıklı ihtiyaç belirleme görüşmeleri sonrasında UFUKKOÇ Kurumsal Performans Danışmanları firmasının Yıldız’a Yönetim Koçu ve Danışmanı olarak hizmet vermesine karar verildi. Firma bu kapsamda Yıldız Demir Çelik’in kurumsal dönüşüm sürecinin sorumluluğunu da üstlendi.
YILDIZ DEMİR ÇELİK İNSAN KAYNAKLARI MÜDÜRÜ SALİM KİRACILAR, İSTİHDAM SÜREÇLERİNİN NASIL DEĞİŞECEĞİNİ ANLATIYOR...
Yıldız Demir Çelik olarak kurulduğumuz ilk günden bu yana her bir hattın başında alanında tecrübeli arkadaşlarımızın yer alması önceliklerimizden biriydi. Birİz Kurumsal Dönüşüm Programı’yla işe alım süreçlerimize yeni belirlenen değerlerimizi de ekledik. Yani bundan sonraki süreçlerde teknik donanım ve tecrübenin yanı sıra, şirket kültürüne uygunluk da önceliklerimizden olacak. Halihazırda istihdam sağladığımız Yıldız Demir Çelik çalışanlarının performanslarını değerlendirmeye başlayacak olmamızın da iş süreçlerimizdeki verimliliği artıracağına inanıyorum. Terfiler ve atamalar konusunda ise ölçme ve değerlendirme yapmaya başlayacağız. Bu da doğru işe doğru insan ilkesiyle hareket ettiğimizin en önemli göstergelerinden biri olacak.
KURUMSAL DÖNÜŞÜM PROJELERİNİN MEKANİK AKIŞI
· Neden var olduğunuzu tanımlayın.
· Arzu edilen geleceği tanımlayın.
· Değerlerinizi tanımlayın.
· Hedefe nasıl ulaşacağınızı tanımlayın.
· Başarıyı tanımlayacak kilit performans göstergelerini tanımlayın.