Çocuklar için tohumun hikayesi, kuşların şarkısı
Yeşil alanlar gittikçe azalıyor, şehirleşme günden güne artıyor. Doğadan kopan, kapalı ortamlarda zaman geçirmek zorunda kalan çocukları doğayla buluşturmak ve onların hem eğlenerek hem de öğrenerek özgür ve macera dolu bir gün geçirmelerini sağlamak giderek daha da önem kazanıyor. Bunu göz önünde bulunduran Yıldızlar Yatırım Holding, geleneksel hale gelen 23 Nisan Çocuk Şenliği için Ekoldrama Eğitim Enstitüsü’yle iş birliği yaptı. İGSAŞ çalışanlarının 6-10 yaş arası çocuklarına Alikahya İlkokulu’nda gerçekleştirilen etkinlikle yaşadığımız çevre ve İGSAŞ’ın ilgi alanı olan toprakla ilgili duyarlılık kazandırıldı.
Eğlenceli ve eğitici bir gün
Bu bir günlük programa katılan 16 çocuk, kendileri ve doğayla ilgili farkındalık geliştirme, doğayla iç içe olabilme fırsatı yakaladıkları eğlenceli ve eğitici bir gün geçirdi. Atölyede grup bilgilendirmesi yapılmasının ardından takımlar oluşturuldu, her atölyenin lideri kendi istasyonunda eş zamanlı etkinlikler düzenledi. Tanışma seremonisinin ardından, hedeflenen becerileri ve bilgiyi iletmek için gerçekleştirilecek anlatımın tamamlayıcısı olarak katılımcıların deneyimleyerek, yaparak ve yaşayarak öğrenmelerinin yanı sıra, bilgiyi içselleştirmeleri sağlandı.
Tohumun Hikayesi
Ekolojik yaratıcı drama atölyesi Tohumun Hikayesi’nde çocuklar yaşayarak ve uygulayarak öğrendiler; eğlenceli bir ortamda doğayla ilgili farkındalık geliştirme olanağı yakaladılar. Mevsimlerin oluşumunda doğanın rolü, doğayı temiz tutmak, tohumun yolculuğu, doğanın döngüsü, çevre gibi konularla ilgili çalışmaların ardından uygulamalı kavramlardan yola çıkılarak drama atölyesi yapıldı.
Kuşların Şarkısı
Müzik ve drama atölyesi Kuşların Şarkısı’nda ise çocuklar, doğada bulunan atık malzemelerle kendi enstrümanını yaratmanın ve birlikte müzik yapmanın tadına vardılar. Ritim aletlerinin yapımı sırasında doğaya atılan pet şişe, cam, içecek kutuları gibi maddelerin doğaya verdiği zararlar ve kaç yılda yok olabildikleri anlatıldı. Her çocuk kendi hayalleri doğrultusunda yaptığı özgün müzik aletini, kendi beğendiği, seçtiği malzemelerle ve renklerle tasarladı. Daha sonraki aşamada gerçekleştirilen ritim atölyesinde ise çocuklar, özgün ritimlerini bularak performans sergilediler. Atölye sonunda yapılan enstrümanlar çocuklara hediye edildi.
Ekoldrama Eğitim Enstitüsü hakkında
Ekoldrama Eğitim Enstitüsü, 20 yıllık saha deneyimiyle kurguladığı yaşantısal öğrenme metoduyla eğitimler gerçekleştiriyor. Yaşayarak öğrenme, En basit anlamıyla, katılanların “içinde yaşadıkları” eğitici-öğretici bir süreçtir. Yaşayarak öğrenmenin temel felsefesi, kişinin doğrudan doğruya kendi yaşadığı yaşantılarla ilgili olarak çalışmasının ve düşünmesinin, başkalarının yaşadığı ya da anlattıklarından daha anlamlı ve kalıcı olduğu, kişinin temas ettiği bilginin sorumluluğunu alacağı yönünde olmasıdır. Çünkü öğrenme sorumluluğu katılımcınındır. Klasik eğitim ortamlarında katılımcı, eğitimi verenin yönlendirmeleriyle bilgiye ulaşır. Yaşayarak öğrenmede ise katılımcılar öğrenme süreci içinde etkin bir şekilde yer alır. Bilgiye ulaşma katılımcının eğitim ortamında yaşadıklarını kendisiyle ve profesyonel hayatıyla ilişkilendirmesi sayesinde gerçekleşir.
Neler yaptılar?
- Çocuklar önce arkadaşlarıyla sonra da Ekoldrama Eğitim Enstitüsü’nün eğitmenleriyle tanıştılar.
- Tohumun Hikayesi atölyesinde tohumun hikayesine tanık olundu.
Tohumun Hikayesi atölyesinin başlıkları:
Minik Tohum
Başağın Serüveni Bir Zamanlar Ağaçtım
- Yemek zamanı! Çocuklar yeni atölye için karınlarını doyurdular.
- Kuşların Şarkısı atölyesinde atık malzemelerle kendi müzik aletlerini yaptılar.
Kuşların Şarkısı atölyesinin başlıkları:
Doğadaki Atıklar
Kendi Enstrümanını Yap Özgün Ritmini Bul