Çevreci, verimli, güvenli: İGSAŞ Limanı

Yıldızlar Yatırım Holding’in artan ithalat ve ihracat ihtiyaçlarını karşılamasının yanı sıra üçüncü şahıslara da hizmet veren İGSAŞ Limanı, yıllık üç milyon ton yük elleçleme kapasitesine sahip.

 

Durmaksızın büyüyen Yıldızlar Yatırım Holding şirketleri her geçen gün yeni bir ufka yelken açıyor. Bu süreçte şirketlerin ithalat ve ihracat ihtiyaçları da sürekli artıyor. Bu gelişimin sonucu olarak deniz yoluyla yapılacak transferler, İGSAŞ Limanı’nda gerçekleştiriliyor. Limanın yıllık üç milyon ton yük elleçleme kapasitesiyle hem grup şirketlerinin ham madde ithalatları ile ihracatları yapılıyor hem de üçüncü şahıslara tahmil tahliye hizmeti veriliyor. TEM Otoyolu’na iki kilometre mesafede konumlanan ve Marmara Bölgesi’nin stratejik bir noktasında bulunan İGSAŞ Limanı’na kapasitesi 70.000 DWT’ye kadar olan gemiler yanaşabiliyor.

 

Fiziksel özellikler

İGSAŞ Limanı’na ortalama 120 metre boyunda yedi adet gemi aynı anda yanaşabiliyor. 375 metrelik parmak iskele tarafında beş adet rıhtım, 243 metrelik taş iskele tarafında ise iki rıhtım bulunuyor. Limanda deniz derinliği 6 metreden 21 metreye kadar ulaştığından 70.000 DWT’ye kadar olan gemiler rahatlıkla limana yanaştırılıp elleçlenebiliyor.

 

Kapasite

Bir limanın kapasitesi ton bazında elleçleme verileriyle ya da limana yanaşan gemi sayısıyla yani rıhtımların doluluk oranıyla ölçülüyor. İGSAŞ Limanı’nın yıllık elleçleme kapasitesi, üç milyon tona kadar ulaşabiliyor. Limana gelen yıllık gemi adedi ise 300 civarında.

 

Faaliyetler

İGSAŞ Limanı’na yanaşan gemilerin yaklaşık yüzde 80’i Yıldızlar Yatırım Holding şirketleri için gelenlerden oluşuyor. Burada gerek İGSAŞ gerekse de Yıldız Entegre için ihtiyaç duyulan ham maddeler ve bitmiş ürünlerin ithalat ve ihracat yüklemeleri yapılıyor. Yıldızlar Yatırım Holding’in iki adet gemisi bulunuyor. Yaklaşık 50.000 DWT’lik M/V YILDIZLAR ve M/V YILDIZLAR 2 gemileriyle Amerika’dan ve diğer uzak ülkelerden ağaç yongası yükleri getiriliyor. Bunlar da İGSAŞ Limanı’nda elleçlenen yükler arasında yer alıyor. İGSAŞ Limanı’nda Yıldızlar Yatırım Holding şirketlerinin yükleri yoksa üçüncü şahıs gemileriyle gelen kok kömürü, melas, hurda, kükürt vb. ürünlerin veya ağaç ve orman ürünlerinin elleçlenmesiyle üçüncü şahıslara hizmet verilebiliyor.

 

Güvenlik

İGSAŞ Limanı, yabancı bayraklı gemilerin yanaşıp kalktığı bir yer olduğundan gümrüklü bir saha. Dolayısıyla 365 gün 7 gün 24 saat boyunca Gümrük İdaresi’nin muhafaza görevlileri ve memurları burada hizmet veriyor. Liman sahası 5188 sayılı kanun kapsamında silahlı özel güvenlik görevlileriyle ve Ulaştırma Bakanlığı tarafından onaylı limana özel ISPS planı kapsamında korunuyor. Ayrıca deniz devriye botunda hizmet veren dört güvenlik çalışanı, günün belli saatlerinde botla devriye geziyor.

 

Çalışanlar

Güvenlik görevlilerinin yanı sıra İGSAŞ Limanı’nda operasyon sorumluları ve idari çalışanlar bulunuyor. Amonyak ve gübrelerin elleçlenmesinde İGSAŞ çalışanları görev yapıyor. Diğer yüklerde ise taşeron firma çalışanları devreye giriyor.

 

Çevre duyarlılığı

Tüm limanların 5312 sayılı kanun kapsamında deniz kirliliğinin önlenmesine ve kirlilik oluşması durumunda müdahaleye yönelik birtakım zorunlulukları bulunuyor. Bu kapsamda İGSAŞ Limanı, profesyonel deniz temizliği konusunda uluslararası akreditasyona sahip Mare Deniz Temizlik Hizmetleri AŞ firmasından hizmet alıyor. Ayrıca yine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanan acil eylem planı kapsamında ve çevre kirliliğine müdahale etmek için gereken ekipmanlara sahip olmak gerekiyor. Altı ayda bir deniz kirliliği tatbikatı gerçekleştiriliyor. Ulaştırma Bakanlığı’nın koordine ettiği bölgesel tatbikatlar da söz konusu. Bunların yanında limana yanaşan gemilerin denizi kirletmemesi için sürekli gözlem yapılıyor. Bu gözlemler, İGSAŞ Limanı sorumlularının yanı sıra Çevre İl Müdürlüğü’ne bağlı çalışan kara, hava ve deniz ekipleri tarafından da yapılıyor. İGSAŞ Limanı, bu konuda da tüm gereklilikleri sağlıyor.

 

 

Katkıları

İGSAŞ Limanı’nın Yıldızlar Yatırım Holding’e katkılarını Liman Müdürü Özkan Uygur anlatıyor: “Limanımız öncelikli olarak İGSAŞ’ın tüm gübre, gübre ham maddesi ve amonyak ihtiyacını karşılıyor. Bunun haricinde Yıldızlar Yatırım Holding şirketlerinden özellikle Yıldız Entegre Kartepe Tesisi’nin tüm ham madde ithalatları ve ihracat yüklemeleri, İGSAŞ Limanı’ndan yapılıyor. Limanımız olmasaydı dış limanlara gitmek zorunda kalırdık. O noktada önce maliyet artardı. Bir de istediğiniz zaman her limanda sıra bulup yanaşabilmek çok mümkün değil, bu da büyük bir zaman kaybı demek. Yakında Yıldızlar Yatırım Holding’in yeni yatırımı Yıldız Demir Çelik devreye alınacak. Yıldız Demir Çelik için ham madde temini ve bitmiş ürünlerin yüklenmesi konusunda da liman ihtiyacını buradan karşılamaya çalışacağız.” Artan yoğunlukta ihtiyaca göre ikinci bir liman yatırımı için gerekli müracaatların yapıldığını ve izin süreci tamamlandığında yapım sürecine başlanacağını belirten Özkan Uygur, “Bir ülkenin ihracat hedefi varsa buna ulaşılabilecek tek çıkış kapısı limanlardır. Türkiye’nin sanayi kalbi olan Kocaeli’nde konumu itibarıyla önemli bir yer tutan limanımızda, izinleri tamamlandıktan sonra yapacağımız büyüme çalışmasıyla daha büyük gemilere daha büyük kapasiteyle hizmet vermeye başlayacağız ve böylece ülkemizin 2023 hedeflerine ulaşılmasına katkıda bulunacağız.” sözleriyle dile getiriyor.

 

 

Paylaş

Çevreci, verimli, güvenli: İGSAŞ Limanı