Azot deposu: UAN32

İGSAŞ’ın sıvı gübreleri arasında yer alan Varioagro UAN 32, içeriğindeki yüzde 32’lik azot sayesinde bitkinin ihtiyacını maksimum düzeyde karşılıyor.

 

Azot bitkide birçok önemli organik bileşiğin yapısında yer alır. Topraktaki azotun ana deposu; proteinler, amino asitler, nükleik asitler, enzimler, klorofil, ATP, ADP gibi organik bileşiklerdir. Organik maddeye bağlı bulunan azot ise bitkilerin hemen alabileceği durumda değildir. Bitkiler azottan, organik maddenin zamanla parçalanmasıyla faydalanabilir.

 

Dünya topraklarının büyük bölümünde azot noksandır. Özellikle organik madde miktarı çok düşük olan Türkiye toprakları azot bakımından oldukça fakirdir. Bu nedenle sürekli, azotlu gübrelemeye ihtiyaç duyuluyor. Azotlu gübreler, toprakta yağış ve sulama suyuyla yıkanarak topraktan kolayca kayba uğrayabiliyor. Azot noksanlığı, bitkilerin büyüme sürecinin yavaşlamasına neden oluyor. Yani sürgün sayısı azalıyor ve sürgün boyu normalden kısa oluyor; yapraklar küçülüyor ve yaşlı yapraklarda vaktinden önce dökülme görülüyor. Ayrıca kök gelişmesinin ve özellikle köklerde dallanmanın zayıflamasına yol açıyor.

 

İGSAŞ’ın sıvı gübreleri arasında yer alan Varioagro Üre Amonyum Nitrat Gübre Çözeltisi (UAN 32), kimyevi reaksiyonlarla üretilmiş içeriğindeki yüzde 32’lik azot sayesinde bitkinin ihtiyacını maksimum düzeyde karşılıyor. İçerdiği amonyum azotu, nitrat azotu ve üre azotu formlarıyla bitkinin azot noksanlığını büyük ölçüde gideriyor. Yüzde 100 edta şelatlı iz elementlerle zenginleştirilen formülüyle iz element oranı ve alımı düşük bitkilerde olumsuzlukların ortadan kaldırılmasına yardımcı oluyor. Yüksek oranda azot ihtiyacı olan buğday, arpa, mısır, ayçiçeği gibi bitkiler için özellikle tavsiye ediliyor. Yapraktan veya damla sulama yöntemiyle uygulanabilen UAN 32, bitkinin büyüme oranının ve kök ile dal gelişiminin artmasını sağlıyor.

Paylaş

Azot deposu: UAN32