Liderliğin Dünü, Bugünü, Yarını

Geçmişin, günümüzün ve geleceğin liderlerinin en temel özellikleri nelerdir?

Geçmişte liderleri konuşuyorduk, bugün liderlikleri konuşuyoruz. Biri olma hali, diğeri yapma hali. Geçmişte hiyerarşiden, statükodan, mesafelerden bahsederken bugün, diyaloglardan, birleştiricilikten bahsediyoruz. Adil, arif ve zarif liderlik biçiminin insanların hayatına kattığı ve katacağı öykülerden bahsediyoruz. Artık insanlar ya da markalar kendilerine liderlik yapacak bütün isimlere, “Bana hikâye anlatma, bana hikayeni anlat.” diyor. Dolayısıyla en önemli noktalardan biri, sahicilik. Duygusunu anlayan ve anlatan lider, 2022 ve sonrasında daha çok ön planda olacak. Ayrıca unvansız ve ezber bozan liderlikler çok daha kendini gösterecek. Yedinci kitabın ismi olan ve dünyada özellikle son beş yılda çok kuvvetli bir anlam kazanan, “hizmetkar liderlik” kavramı da daha ön planda olacak. Yani, “Ben Yıldızlar Yatırım Holding için ne yaparım?” diye düşünen, bunu pozisyondan, unvandan, kıdemden ayırıp eyleme, ilişkilere dönüştüren liderlikler ezberleri bozacak. “Biz burada hangi öyküyü değiştirebiliriz?”, “Birbirimizin iyileşmesine, birbirimizin yeterli ve değerli hissetmesine hangi katkıları sunabiliriz?” diye düşünen, iyi hissettirmek için arayan, soran, merak eden ve bütün bu yolculuklara kendinden başlayabilen liderlikler bütün öyküleri değiştirecek ve diyalog liderliği başrolde olacak. “Yarın ne olacak?” ya da “Yarın için şimdiden hangi ezberleri bozabilirim?” diyen, uzakları yakın edecek liderlik, insanlara geçtiğimiz yıllardan çok daha iyi gelecek. Bunun için de 4D çok ön plana çıkacak. 4D nedir? Dinle. Değer ver. Diyalog kur. Dahil et. Gerçekten insanın değerli hissetmesine vesile oluyorsanız hoş geldiniz geleceğin en güzel, en sahici liderlik odalarına!

Size göre günümüzde liderlik tanımına uyan kimler var?

Türkiye’den de dünyadan da çok var. Buradaki bakabileceğimiz en önemli indikatörler, isimden çok eylemlerdir. Çünkü buradaki liderler ve liderlikler, söylemlerini eylemlerine, eylemlerini de öykülere dönüştürebilmiş isimler. Burada rahatlıkla verebileceğimiz örnekler birleştirici olmaları nedeniyle Nelson Mandela, Gandi gibi isimler. “Benim bir hayalim var!” diyen bir insanı bambaşka bir yere koyuyorum. Günümüze geldiğimizde Yemeksepeti’nin bir önceki CEO’su Nevzat Aydın’ın birleştiriciliği çok iyi geldi bu dünyaya. Gallup 2005’te yaptığı bir araştırma şunu söylüyordu: İnsanlar şirketlerini değil, yöneticilerini terk eder. Gallup’un 2020’de güncellediği araştırma ise şunu vurguluyor: İnsanlar sadece kendi yöneticilerine bakarak değil, şirketin liderlilerinin oluşturduğu ve oluşturacakları kültüre bakarak karar veriyorlar. Dolayısıyla liderler, “Kültüre veya gelişime odaklanmıyorum, süreçlere ve hedeflere odaklanıyorum.” dedikleri sürece birçok şeyi ıskalama riskiyle karşı karşıya. yönetmesi, çatışmaları çözmesi, etrafını motive etmesi için iletişim becerilerini geliştirmesi gerekecek.

OKUMA VE İZLEME ÖNERİLERİ

Kitap

•     İş Dünyasında Zirveye Giden Yol Marshall Goldsmith
•     Liderlik Etmeye Cesaret Etmek Brene Brown
•     Duygusal Çeviklik Susan David
•     Liderlik Yasaları John C. Maxwell 
•     Matsushita Liderliği John 

 

Dizi

•     The Playbook
•     New Amsterdam
•     The Last Dance
•     Mindhunter

Mehmet Yıldırım Özel kimdir?

Deniz Lisesi ve Deniz Harp Okulu kökenli. Anne ve babası (halihazırda emekli olsalar da) öğretmen olduklarından öğrenmek, merak etmek ve merak edip öğrendiklerini farklı insanlarla paylaşabilmek onun için çocukluktan bu yana bir tutku. “Kendine İnanmak”, “Liderliğe İnanmak”, ”Liderliğin 1001 Hali”, “Anlamlı Liderlik” adlı kişisel gelişim kitaplarının yazarı. 2020’de çok değerli yol arkadaşım diye bahsettiği Sencar Özgür’le “Hizmetkar Liderlik” kitabını yazdı. Ayrıca “Hep Ama Hep” ve “Maviye Dair Ne Varsa” adlı iki şiir kitabı var. Şimdilerde “Hayat Senin İçinde” adlı sekizinci kitabının hazırlıklarını yapıyor. Yazmayı, yazdıkça anlamayı, anladıkça bunları çevresindekilerle paylaşmayı seviyor. Kitaplarını okuyanların paylaştığı kareler, anekdotlar, sözler ve deneyimler ona en az yazmak kadar iyi geliyor. Akademi Yıldız ile iş birliği yapan Mehmet Yıldırım Özel, Yıldızlar Yatırım Holding ve şirketlerindeki liderlerle satış, yönetim, liderlik odaklı gelişim programları aracılığıyla buluşmayı bekliyor.

MEHMET YILDIRIM ÖZEL BUNLARI YAPMANIZI ÖNERİYOR

  • Mal, mülk, para,şan,şöhret, unvan olarak değil, yetkinlikler, diyaloglar, ilişkiler, biriktirilenler, anlamlandırılanlar, doyum olarak hissedilenler çerçevesinde kendinize şu soruyu sorup yanıtını arayın: “Geçen sene bu vakitlere göre artıda mıyım, ekside mi?”
  • “Geçen sene bu zamanlara göre artıdayım.” demek için vasatlardan kurtulun ve sürekli hayal kurun.
  • Her ayın ve her üç ayın sonunda kendinize şu soruyu sorun: “Kurduğum hayallerin neresindeyim?”
  • Bu toprakların alın yazısı için sunduğu çok kıymetli bir metafor, “hayal tarlası”. Kendi alnınızdaki hayal tarlasına çok iyi bakın.
  • Nasıl ki elektronik cihazlarınızı en yenisürümleriyle değiştiriyorsanız liderliğin kendi hayatınızın en yeni sürümü olduğunu düşünün. Bunun için kendinize şunu sorun ve yanıtını arayın: “Önümdeki birkaç yıl içinde kendimi hayatımın en yeni sürümü haline getirmek istiyorsam hayal tarlama neleri katabilirim? Bunu kendime her gün ne kadar güçlü bir şekilde hatırlatabilirim?”
  • Bu topraklarda çok güzel birsöz var; “Nasip niyetin borcudur.” diyorlar. Dolayısıyla niyetlerimiz liderlik anlamında her gün daha da önem kazanıyor. Bunu unutmayın!

Paylaş

Liderliğin Dünü, Bugünü, Yarını